xcounter
#

Що за нову далекобійну зброю США передадуть Україні літом і на скільки це вірогідно

33783
Транспортні контейнери для AGM-158 JASSM
Транспортні контейнери для AGM-158 JASSM

У США анонсували передачу Україні нових озброєнь, яке матиме більшу дальність

"Потреби України зростають, але, я думаю, ми продовжимо їй допомагати - зокрема новими і більш далекобійними озброєннями, які ви побачите в роботі на фронті вже цього літа", - сказала екс-заступниця державного секретаря США Вікторія Нуланд.

Й одразу з боку Defense Express зазначимо, що Вікторія Нуланд з 22 березня 2024 року вже не обтяжена у своїх висловлюваннях посадою у Держдепі США. Тобто її заяви, включно із тим, що були сказані в інтерв'ю "Медуза" - це вже особиста думка колишньої екс-посадовниці. Але яка має величезний досвід дипломатичної роботи, з ухилом на безпекові питання.

Читайте також: Наш БПЛА не просто збив з колії поїзд у Волгоградській області РФ, це дістають арсенал за 400 км від кордону

Але все ж таки припустити про яку саме зброю може йти мова цілком можливо. Бо враховуючи такі параметри, як доступність та кількість, наявність на озброєнні не у вигляді систем, які лише розгортаються, як Typhon, а також те, що це має бути саме нова зброя, що не передавалась до України, то можливий перелік доволі вузький.

Mid-Range Capability Typhon
Пускова Typhon (Mid-Range Capability)

Й на першому місці йдуть ATACMS з дальністю 300 км. Хоча вже існує непідтверджена інформація, що ці ракети увійшли у пакети допомоги, який був виділений ще у березні 2024 року. Але в офіційних повідомленнях використовується формулювання long-range ATACMS, що дозволяє, залежно від бажання, прочитати у ньому не лише дальність у 300 км, а й 165 км, як у версії M39 (ATACMS Block I), бо 165 км - це також велика дальність.

Другим варіантом, є крилата ракета для літаків тактичної авіації AGM-158 JASSM, бо саме вона інтегрована під F-16. Це ракета з 450 кг бойовою частиною, аналогічна за можливостями Strorm Shadow/SCALP. У старій версії від 2003 року AGM-158A JASSM має дальність 370 км, а сучасніша AGM-158B JASSM-ER від 2014 року - 900 км.

І цей варіант доволі вірогідний в умовах уточнення того, що мова йде про літо. Бо саме у цей період нарешті очікуються F-16 у небі України. Хоча мова і не йде про червень. Також у США вже закликали передати Україні крилаті ракети AGM-158 JASSM для винищувачів F-16.

Звісно перелік далекобійного озброєння США на цьому не завершується, але далі починають вже більш фантастичні варіанти. Зокрема далекобійні крилаті ракети Tomahawk для пуску із наземних пускових установок. Але головним залишається не лише проблема наявності далекобійного озброєння, а потреба бити ним по військових об'єктах РФ на її території.

Саме тому обмеження про те, що бити західним озброєнням можливо лише по окупованій території є значно більшим обмеженням ніж умовна дальність ракет до 300 км. Тим більше, що ця умова - Режиму контролю за ракетними технологіями, яка вже фактично не діє, бо РФ передала Білорусі ракети для ОТРК "Искандер", чим її остаточно зруйнувала.

Читайте також: Boeing пропонує Польщі навіть часткову локалізацію F-15EX, які аргументи "за"