xcounter
#

Наш БПЛА не просто збив з колії поїзд у Волгоградській області РФ, це дістають арсенал за 400 км від кордону

54786
Дрон-камікадзе "Лютий", ілюстративне зображення з відкритих джерел
Дрон-камікадзе "Лютий", ілюстративне зображення з відкритих джерел

Це той випадок, коли результат атаки визначений не тільки характеристиками дрона, але й вмінням оператора також

Російські ресурси повідомляють, що в ніч на 14 травня 2024 року під укіс на станції Котлубань Волгорадської області РФ пішов ешелон, в складі якого були цистерни з паливом. Повідомляється, що зійшло з рейок 9 цистерн, дві з яких загорілись, а одна взагалі вибухнула.

Однак відео у соцмережах з місця події картину доповнюють суттєво – можемо побачити, що під укіс пішли також кілька вагонів із деревиною та металобрухтом, а очевидці на одному із відео за кадром також коментують, що кудись буквально знесло локомотив масою 130 тон, який однак автори відео назвали "башкою", всупереч всім правилам нормативної лексики.

Читайте також: Boeing пропонує Польщі навіть часткову локалізацію F-15EX, які аргументи "за"

Доволі показово, що спочатку рашистські ресурси причиною аварії називали "втручання сторонніх осіб", але потім вирішили визнати, що це була все ж атака українського безпілотника.

На перший погляд, сам об’єкт атаки (тобто залізничний ешелон) може виглядати не надто вражаюче, військової техніки там нема, лише цистерни і "товарняки" із брухтом та деревиною. Але тут буквально вражаючими є інші деталі.

Почнімо з того, що залізнична станція Котлубань розміщена "на виїзд" з важливого ракетно-артилерійського арсеналу ГРАУ Міноборони РФ (військова частина 57229/51). Відповідно, проглядається воєнна ціль атаки – як мінімум ускладнити на певний період вивіз боєприпасів із цього арсеналу.

Слід наголосити й на певній систематичності ударів наших безпілотників по цьому району – за даними з відкритих джерел, арсенал біля Котлубані зазнавав атак 16 та 24 листопада 2023 року, і також 8 березня 2024 року.

Арсенал ГРАУ Міноборони РФ біля Котлубані, зображення ілюстративне, джерело - Wikimapia

Окремо цікаво виглядає власне сам масштаб атаки – виходить, що наш безпілотник зумів буквально збити з колії вантажний ешелон рашистів, котрий мав масу мінімум кілька сотень тонн. Тобто орієнтовно в кілька сотень раз більше, чим стартова маса самого БПЛА.

Тут вже не грає особливої ролі, який саме тип дрона могли використати Сили оборони України для цієї атаки. Тут якраз слід підкреслити на тому, що результат цієї атаки явно був визначений не лише характеристиками безпілотника, але й також майстерністю оператора, котрий вів атаку.

Раніше Defense Express розповідав про те, що наші дрони почали бити по дуже неочікуваним цілям, які рашисти точно не зможуть прикрити ППО, і тут була мова саме про залізничні комунікації рашистів.

Удар по російській залізничній інфраструктурі в ніч на 2 травня 2024 року, ілюстративна інфографіка від спільноти "Око Гора"
Читайте також: DARPA обрала проєкт екраноплана та пожурила General Atomics за малу амбіційність