xcounter
#

РСЗВ "Верба" прийнята на озброєння, РФ шукає захист від українських БПЛА та корвети Ada для ВМСУ: події тижня від Defense Express

8693
РФ вимушена шукати "партизанські засоби" захисту своїх танків на тлі хронічного дефіциту ресурсів
РФ вимушена шукати "партизанські засоби" захисту своїх танків на тлі хронічного дефіциту ресурсів

Неїжпапа розповів, якими будуть корвети Ada для ВМС України, російські танкісти шукають новий спосіб захисту від наших Bayraktar TB2, Міноборони прийняло "Вербу" на озброєння ЗСУ – розповідаємо про ці та інші новини й події тижня

Пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

"Зенітна парасолька" та адаптація під наші ПКР

Майже тиждень назад, 7 вересня 2021 року, в Стамбулі відбулась церемонія закладки кіля першого корвету типу Ada для Військово-Морських Сил України.

Читайте також: Пороблено: чому США ніяк не отримають з України новий танк "Оплот"
Корвет Ada
Перший корвет цього типу в 2024 році має стати в стрій ВМСУ

Тепер же, як пише АрміяInform, Командувач ВМС України контр-адмірал Олексій Неїжпапа розповів про деталі проекту по будівництву корветів типу Ada для українського військового флоту.

Корвет Ada
Перший корвет за проектом Ada для ВМС України коштуватиме 3,8 мільярда гривень або близько 150 мільйонів доларів

Зокрема, як говорить Неїжпапа, на даний момент виготовлені вже 13 секцій та кіль корпусу першого корвету Ada для ВМС України. Повністю корпус першого корвета Ada для України має бути збудований до квітня 2022 року. Інші деталі – в матеріалі Defense Express.

"Лелека-100" і вогнемети

Міністерство оборони України посередництвом своєї прес-служби вирішило нарешті розкрити детальний стан виконання Державного оборонного замовлення на 2021 рік.

БМП-2
За поточний рік Збройні Сили України отримали чотири партії відновлених та модернізованих БМП-2

Зокрема, як говорять у вітчизняному оборонному відомстві, із передбачених 22,4 мільярдів гривень затрат на ДОЗ-2021 витрачено уже 82%, тобто підприємства українського оборонно-промислового комплексу за 9 місяців 2021 року вже отримали замовлень на 18,6 мільярди гривень.

"На решту коштів Міноборони має планові заходи та чітко визначені напрями їх застосування, строки, виконавців та постачальників", - пишуть в прес-службі Міноборони.

Ракетний комплекс
В рамках ДОЗ-2021 заплановане зокрема виготовлення машин та ракет для першого серійного дивізіону протикорабельного комплексу "Нептун"

Вітчизняне оборонне відомство також дало цифри по поставкам окремих видів озброєння в інтересах Збройних Сил України, що уже виконані в рамках ДОЗ-2021. Деталі – в нашому матеріалі.

Міноборони прийняло "Вербу" на озброєння ЗСУ

Міністерство оборони України 28 серпня 2021 року підписало наказ № 260 про прийняття на озброєння Збройних Сил України модернізованої реактивної системи залпового вогню БМ-21У "Град" (ДКР "Верба/1").

РСЗВ
БМ-21У "Верба" від ХКБМ розроблена на шасі "КрАЗ", і схоже саме в такому вигляді була прийнята на озброєння

При цьому на озброєння національного війська була поставлена не тільки сама система БМ-21У "Град", але й також - транспортно-заряджальна машина до цієї системи. Деталі – в матеріалі Defense Express.

Решіток уже недостатньо

Армія РФ методично працює над тим, як забезпечити бойові порядки своїх військ ефективними засобами ППО, які зможуть уражати БПЛА противника. Тут мова зокрема про наші Bayraktar TB2.

Тор-2М
Росіяни стверджують, що вдосконалений "Тор-2М" може уражати одразу чотири цілі, у той час як базова версія ЗРК "Тор" - лише одну

Defense Express розповідав, що у квітні 2021 року зенітні підрозділи 1 танкової армії Західного військового округу, війська якого "націлені" на Україну, почали отримувати новітні зенітно-ракетні комплекси "Тор-М2".

В теорії, ці російські ЗРК здатні діяти ефективно проти того ж Bayraktar TB2, але для досягнення ефекту потрібне і кількісне насичення бойових порядків військ такими зенітними комплексами: за штатом, в складі ППО дивізії має бути п’ять батарей "Тор-М2", в складі бригади – чотири батареї таких ЗРК.

Т-72БЗ
Танкісти берегової оборони Чорноморського флоту РФ в окупованому Криму біля свого Т-72Б3 із навареними решітками на башті танку, липень 2021 року

Очевидно, що ресурси РФ – обмежені, тому ЗРК "Тор-М2" для прикриття своїх бойових порядків не вистачило на всі ті частини, що призначені діяти проти України. Тому в РФ шукають нові методи протидії українським Bayraktar TB2...

Франція ріже на метал свої атомні субмарини

У вересні 2021 року Франція повела новий виток своєї програми по утилізації атомних субмарин, що уже відслужили свій строк служби в складі національного флоту.

підводний човен Франція
Цей підводний човен чекав на утилізацію 24 роки

Французька корпорація Naval Group почала на своїй потужностях в Шербурі утилізацію атомного підводного човна Le Foudroyant, пише портал Naval Post.

Субмарина Le Foudroyant була третьою в складі серії із шести атомних підводних крейсерів-носіїв міжконтинентальних балістичних ракет типу Le Redoutable, перебувала в строю французьких ВМС із 1974 по 1997 роки.

Атомний підводний човен
Атомний підводний човен Le Foudroyant прибув до Шербура на утилізаці.

На даний момент, усі шість підводних крейсерів Le Redoutable виведені із складу флоту Франції. Протягом 2018-2021 років Naval Group встигла провести утилізацію двох атомних субмарин типу Le Redoutable - Le Tonnant та L'Indomptable. Контракт на утилізацію усіх підводних кораблів цієї серії був виданий ще в 2016 році.

Гарної неділі!

Читайте також: Росія маскує "Искандер" під поїзд, у відповідь Україна має поставити "Нептун" у "цивільний" контейнер