xcounter
#

Міноборони прийняло "Вербу" на озброєння ЗСУ: на перезарядку нового залпу потрібно лише 5 хвилин (оновлено)

9024
БМ-21У "Верба" від ХКБМ розроблена на шасі "КрАЗ", і схоже саме в такому вигляді була прийнята на озброєння
БМ-21У "Верба" від ХКБМ розроблена на шасі "КрАЗ", і схоже саме в такому вигляді була прийнята на озброєння

Збройні Сили України починають процес переозброєння реактивної артилерії.

Міністерство оборони України 28 серпня 2021 року підписало наказ № 260 про прийняття на озброєння Збройних Сил України модернізованої реактивної системи залпового вогню БМ-21У "Град" (ДКР "Верба/1").

При цьому на озброєння національного війська була поставлена не тільки сама система БМ-21У "Град", але й також - транспортно-заряджальна машина до цієї системи.

Читайте також: "Укроборонпром" через два роки повторно відзвітував про серійне виробництво Т-64 зразка 2017 року у Львові
Текст наказу Міноборони України №260 від 28 серпня 2021 року про прийняття на озброєння Збройних Сил України модернізованої реактивної системи залпового вогню БМ-21У "Град"

Про факт постановки системи БМ-21У "Град" (ДКР "Верба/1") учора, 15 вересня 2021 року, також повідомляла прес-служба Концерну "Укроборонпром".

Прес-служба Концерну при цьому описувала ТТХ БМ-21У "Град" , і ці ТТХ можна вважати фінальними по цій розробці.

Поставлена на озброєння ЗСУ система БМ-21У "Град" (ДКР "Верба/1"), фото - прес-служба "Укроборонпром"

Зокрема, як розповіли в Концерні, "Верба" може виконувати перезаряджання свого боєкомплекту лише за 5 хвилин, знищувати цілі на відстані до 40 кілометрів.

В Концерні також нагадують, що "Верба" розроблена на базі бойової частини БМ-21 "Град", однак пускова установка отримала низку вдосконалень, зокрема, системи навігації, зв'язку, вирівнювання і стабілізації платформи.

Як буде вирішуватись проблема із шасі для систем "Верба" - питання лишається відкритим, фото - прес-служба "Укроборонпром"

Є один важливий момент. В публікації від 7 листопада 2019 року порталу АрміяInform БМ-21У "Град" (ДКР "Верба/1") фігурує як перспективна система, що вже поставлена на озброєння ЗСУ. Однак, схоже, із-за невірного посилу, інформація у цій публікації могла бути прийнята в дещо хибному ключі, а саме - що БМ-21У "Град" уже прийнята на озброєння ЗСУ ще з 2019 року.

Інфографіка "Укроборонпрому", що розкриває ТТХ БМ-21У "Град"

Варто нагадати, що РСЗВ БМ-21У "Град" була учасницею параду Збройних Сил України, що відбувався 24 серпня 2021 року в Києві на честь 30-річчя відновлення Незалежності нашої держави.

Але чи відбувалась до цього моменту поставка систем БМ-21У "Град" для стройових частин українського війська в 2021 році – достеменно невідомо. Міноборони вказує, що за ДОЗ-2021 було поставлено 80 мінометів, по іншим артсистемам – даних не наводить, і лише додає, що наші військові отримали 3,5 млн одиниць ракет і боєприпасів різних типів і призначення, без розбивки за номеклатурою.

БМ-21У "Верба" під час репетиції параду в Києві на честь 30-річчя відновлення Незалежності нашої держави

Ми уважно слідкуємо за ходом розробок по кожній перспективній системі озброєння, що може бути поставлена вітчизняному війську. Тому хочемо нагадати, що станом на початок 2021 року Міноборони України заявляло план по активізації створення нової реактивної системи залпового вогню, яка має прийти на заміну "Градам".

Для цього мали об’єднати вже існуючі розробки "Берест" та "Верба", кожна з яких має свої переваги. Сильна сторона "Верби" - автоматизація, сильна сторона "Береста" - збільшена до 50 кількість направляючих.

"Виставковий" екземпляр РСЗВ "Берест" від "Шепетівського ремонтного заводу", фото ілюстративне

Схоже, з певних причин Міноборони України вирішило надати перевагу таки системі БМ-21У "Град" (ДКР "Верба/1"), - насамперед, з огляду саме на необхідність завершення достатньо тривалої ДКР.

Читайте також: Новітня РЛС 80К6КС1 "Фенікс-1" прийнята на озброєння ЗСУ