xcounter
#

Новітня РЛС 80К6КС1 "Фенікс-1" прийнята на озброєння ЗСУ

8071
Нова РЛС 80К6КС1 "Фенікс" від КП "НВК "Іскра"
Нова РЛС 80К6КС1 "Фенікс" від КП "НВК "Іскра"

Нову розробку НВК "Іскра" планують застосовувати у складі підрозділів протиповітряної оборони, що озброєні ЗРК "Бук-М1"

Трикоординатна радіолокаційна станція виявлення 80К6КС1 "Фенікс-1", розроблена фахівцями Казенного підприємства "Науково-виробничий комплекс "Іскра" (входить до складу ДК "Укроборонпром") прийнята на озброєння Збройних сил України.

Про це у середу, 15 вересня 2021 року, повідомив Міністр оборони України Андрій Таран.

Читайте також: "Фенікс" 80К6КС1 від "Іскри": на що здатна "бойова" РЛС для всіх зенітних ракетних комплексів ЗСУ
РЛС Фенікс-1
У 80К6КС1 використано найсучасніші технології

За його словами, цю розробку здійснено в рамках модернізації радіолокаційної станції 79К6 "Пелікан" для її застосування у складі зенітного ракетного комплексу "Бук-М1". Отримана з таких РЛС інформація буде надходити на пункт бойового управління та автоматизовані пункти управління радіотехнічних підрозділів. Це дозволить застосовувати підрозділи ЗРК "Бук-М1" ЗСУ ефективніше.

ЗРК Бук-М1
ЗРК "Бук-М1"

"Фенікс-1" буде очима наших дивізіонів протиповітряної оборони, у яких на озброєнні стоять комплекси "Бук-М1" та підрозділів радіотехнічних військ Повітряних Сил Збройних Сил України. Це сучасна розробка, що дозволяє автоматизовано виявляти і розпізнавати державну належність, класи та типи повітряних об’єктів, а також пеленгувати джерела активних шумових перешкод. Завдяки з’єднанню в єдину розвідувально-ударну систему зросте ефективність засобів ППО виявляти і уражати повітряні цілі", - відзначив Міністр оборони України.

РЛС Фенікс-'1
80К6КС1 виконаний без використання клістронів

Нагадаємо, нова трикоординатна РЛС завершила попередні випробування у травні 2020 року, а вже у червні 2021 - державні. В цьому радарі впроваджені сучасні технології цифрових антенних решіток, а замість клістронів використовується твердотілий передавальний пристрій.

80К6КС1, у порівнянні зі старими оглядовими РЛС, має значно більшу дальність огляду, точність, швидкість обробки інформації, стійкість до завад та може опрацьовувати у десятки разів більше цілей.

Читайте також: У ЗСУ освоюють сучасний РЛК 1Л220УК "Зоопарк-3" від НВК "Іскра": військові позитивно оцінюють розробку