xcounter
#

​ЗСУ отримають нову РСЗВ на заміну "Град": розробки "Берест" та "Верба" об’єднають

БМ-21 "Град" будуть замінювати на нові 122-мм системи
БМ-21 "Град" будуть замінювати на нові 122-мм системи
11527

Для нової РСЗВ візьмуть найефективніші рішення з "Верби" та "Береста"

Міноборони активізує створення нової реактивної системи залпового вогню, яка має прийти на заміну "Градам". Для цього об’єднають вже існуючі розробки "Берест" та "Верба", кожна з яких має свої переваги.

Про це рішення Defense Express розповів заступник Міністра оборони України Олександр Миронюк.

Читайте також: ​Легкі танки повертаються: чи потрібні вони Україні

"У ЗСУ зараз є потреба в оновленні 122-мм реактивних систем залпового вогню радянського виробництва "Град". Водночас в Україні є дві, фактично, конкуруючи розробки: "Верба" від ХКБМ та "Берест" від "Шепетівського ремонтного заводу".

рсзв
122-мм РСЗВ "Берест" від "Шепетівського ремонтного заводу"

Кожна з них має свої ефективні рішення, тому найкращим буде об’єднати їх. Зокрема, ми візьмемо напрацювання з автоматизації з "Верби" та інтегруємо їх з бойовою частиною "Берста", яка має більшу вогневу потужність", - повідомив Олександр Миронюк.

Необхідно зазначити, що БМ-21У "Верба" є модернізацією "Града" шляхом встановлення вже існуючої бойової частини на шасі КрАЗ-6322 та додаванням ряду навігаційних та автоматизованих систем. Тобто "Верба" використовує стару радянську бойову частину.

БМ-21У
БМ-21У "Верба" від ХКБМ розроблена на шасі "КрАЗ" та в цьому вигляді прийнята на озброєння

Саме в такому вигляді "Верба" була прийнята на озброєння у 2019 році, а також анонсований початок її серійного виробництва на "Шепетівському ремонтному заводі".

Своєю чергою, на "Бересті" використано абсолютно нову сучасну бойову частину, яка виготовляється на вітчизняних потужностях. Що більше, ця РСЗВ має більшу кількість направляючих - 50, замість 40. Проте у якості шасі використано КрАЗ-5401НЕ.

РСЗВ
РСЗВ "Берест" має 50 направляючих українського виробництва

В обох випадках серійне виготовлення "КрАЗівського" шасі зараз залишається під величезним питанням через процедуру банкрутства автомобільного заводу. Тому для нової РСЗВ буде обрано інше шасі, яке буде уніфіковано у рамках запланованого переходу на єдину мульти-платформу (із різною колісною формулою) для всіх комплексів та систем Ракетних військ та артилерії ЗСУ.

"Виготовлення дослідного зразка заплановано доручити "Шепетівському ремонтному заводу", який, після проведення державних випробувань, візьме на себе серійне виробництво. Міноборони зацікавлене у довгостроковому замовленні на декілька років, з поетапним відвантаженням партій, поки вся потреба в цих РСЗВ не буде закрита", - додав Олександр Миронюк.

З боку Defense Express зазначимо, що КБ "Південне" розробляє нові реактивні снаряди у рамках проекту "Тайфун". Зокрема вже відбулись випробування 122-мм реактивного снаряда з дальністю у 40 км, що вдвічі більше за старі снаряди для "Граду". Водночас розмір бойової частини залишається без змін.

Тайфун 122 мм
Розробка "Тайфун-1" у калібрі 122-мм вже на завершальній стадії

Таким чином, поява нової РСВЗ з інтеграцією у сучасні системи управління військами та ще й з новим далекобійним реактивним снарядом, у рази підвищує ефективність української артилерії.

Читайте також: ​Армія США навчає військових "бачити" радіохвилі: навіщо це потрібно та які можливості відкриває