xcounter
#

"Зенітна парасолька" над танками: росіяни шукають, чим збивати українські Bayraktar TB2

9875
Дальність стрільби ЗРК "Тор-М2" складає 16 км, фронт ураження – до 19 км та 4 цілі одночасно
Дальність стрільби ЗРК "Тор-М2" складає 16 км, фронт ураження – до 19 км та 4 цілі одночасно

Країна-агресор системно посилює протиповітряну оборону свого "танкового кулака", зосередженого на кордоні з Україною

Прес-служба Міноборони РФ заявила, що зенітні підрозділи 1 танкової армії Західного військового округу (ЗВО), котрий межує з Україною вийшли проводити навчальні стрільби на полігоні "Капустин Яр".

І в рамках цих стрільб розрахунки зенітно-ракетних комплексів "Бук-М2" та "Тор-М2" проведуть стрільби по повітряним мішеням, що імітують безпілотні літальні апарати.

Читайте також: Російські окупанти в Криму знайшли "дірку" в своїй ППО, радянська "Оса" дублюватиме "Панцырь"
Зенітні комплекси "Тор-2М" спеціально мають саме гусеничне шасі, аби не відставати від танків та іншої бронетехніки під час маршу

Російські зенітники мають виконати понад 80 бойових та електронних пусків ракет по мішеням. Для проведення цих стрільб буде залучено понад 1 тисяча військовослужбовців та понад 200 одиниць озброєння та техніки.

Тут потрібно поставити акцент на декількох речах. Наприкінці 2020 року російські військові фахівці фактично розписались, що їх системи ППО - "Панцирь-С1", "Тор", "Бук-М1", "Тунгуска-М1" та "Оса-АКМ" – фактично безпорадні проти БПЛА, бо нездатні уражати повітряні малорозмірні цілі.

Росіяни стверджують, що вдосконалений "Тор-2М" може уражати одразу чотири цілі, у той час як базова версія ЗРК "Тор" - лише одну

Відповідно, армія РФ почала працювати над тим, щоб кількісно та якісно покращити протиповітряну оборону бойових порядків своїх військ. Зокрема, як розповідав Defense Express, у квітні 2021 року частини ППО Західного військового округу почали отримувати зенітно-ракетні комплекси "Тор-М2", які мають замінити собою комплекси "Оса-АКМ".

Показово, що у російських ЗМІ у якості прикладу пріоритетної цілі для "Торів" показаний БпЛА Bayraktar TB2

Під час бойових дій в Сирії російські ЗРК "Тор-М2" успішно вирішували завдання протиповітряної оборони, ймовірність ураження БПЛА противника сягала 90%.

Але, як показала практика війни за Нагірний Карабах 2020 року, щоб такий комплекс міг діяти якісно, потрібно забезпечити й також відповідне кількісне насичення. Вірменія мала шість ЗРК ЗРК "Тор-М2КМ", які змогли збити декілька БПЛА, але такої кількості комплексів виявилось замало для забезпечення повноцінної протиповітряної оборони.

Вірменія під ударами усіх видів безпілотників за час війни втратила чотири із шести наявних комплексів "Тор-М2КМ"

Схоже, що росіяни не прагнуть повторювати таких помилок: за штатом, в складі ППО дивізії має бути п’ять батарей "Тор-М2", в складі бригади – чотири батареї таких ЗРК.

Тим більш, що у 2019 році Міноборони РФ дало контракт вартістю 1,3 мільярди доларів на поставку "Тор-М2" у війська, що має відбутись до 2027 року. Усі ці ЗРК надходять в частини саме ЗВО.

Західний військовий округ РФ - єдиний, що має в своєму складі цілу танкову армію

Врешті, як ми могли дізнатись із повідомлення прес-служби Міноборони РФ, Західний військовий округ отримав також вдосконалені зенітно-ракетні комплекси "Бук-М2".

Військові країни-агресора остерігаються загрози від українських ударно-розвідувальних БПЛА Bayraktar TB2, і також – нашої армійської авіації, що може завдати суттєвих втрат "танковому кулаку" РФ, зосередженому на кордоні з Україною. Відтак, росіяни системно працюють над посиленням "зенітної парасольки" над бойовими порядками своїх військ.

Наші штурмовики Су-25 готові задіяти усі можливі засоби ураження
Читайте також: Білорусь хоче придбати у Росії ЗРК С-400 на залишки від "ядерного" кредиту