xcounter
#

Російські окупанти в Криму знайшли "дірку" в своїй ППО, радянська "Оса" дублюватиме "Панцырь"

2154
ЗРК "Оса" Чорноморського флоту РФ в окупованому Криму, фото ілюстративне
ЗРК "Оса" Чорноморського флоту РФ в окупованому Криму, фото ілюстративне

Росіяни продемонструвати цікавий тактичний задум, який можна творчо переосмислити та використати для посилення протиповітряної оборони наших Сухопутних військ

Міноборони Російської Федерації заявило, що 4 серпня цього року підрозділи протиповітряної оборони Чорноморського флоту РФ провели тренування по захисту своїх аеродромів.

Для цих тренувань були залучені розрахунки зенітно-ракетних комплексів "Оса" та розрахунки ракетно-артилерійських комплексів "Панцырь", які виконували пошук, супроводження та знищення повітряних цілей "умовного противника".

Читайте також: Повітряні Сили України на кордоні з Білоруссю отримали автоматизовану систему "Ореанда"
Розрахунки ЗРК "Оса" Чорноморського флоту РФ готуються до навчань по обороні аеродромів в окупованому Криму, серпень 2021 року

Для імітації повітряних цілей, згідно з повідомленням прес-служби Міноборони РФ, були залучені літаки та гвинтокрили авіації ЧФ РФ і Південного військового округу (Южный военный округ).

Це – перше повідомлення, що протиповітряна оборона ЧФ РФ в окупованому Криму відпрацьовує такий формат дій – радянський ЗРК "Оса" дублюватиме комплекс "Панцырь" під час оборони аеродромів.

Комплекс "Панцырь" , розміщений на російській авіабазі "Хмеймім" в Сирії, фото ілюстративне

А тренування по темі, як "Осою" дублювати "Панцырь", росіяни провели на тлі свіжої новини, що під час бойових дій у Сирії цей російський ракетно-артилерійський комплекс уразив російський же безпілотник "Форпост-Р", котрий чомусь був ідентифікований як БПЛА противника.

Схоже, російські військові розсудили, що недоліки апаратури "Панцыря" створюють вагому "дірку" в системі протиповітряної оборони окупованого Криму, і цю "дірку" слід закривати радянськими комплексами малої дальності "Оса". Хоча, остаточні висновки тут можна буде зробити лише після того, як тренування подібного формату набудуть системного характеру.

ЗРК "Оса" Чорноморського флоту РФ під час навчань у квітні 2020 року

У відкритих джерелах доволі небагато інформації про те, як російські окупанти в Криму розпоряджаються своїми комплексами "Панцырь". Відомо, що перший дивізіон таких комплексів був доставлений в Крим у 2014 році уже після проведеної окупації півострову.

У 2018 році російські військові заявляли план перекинути до захопленого Криму ще один дивізіон "Панцирів".

Комплекс "Панцырь" в окупованому Криму, 2018 рік

За той же 2018 рік можна знайти повідомлення, що Чорноморський флот РФ тренувався використовувати комплекси "Панцырь" як "самоходки" при відбиттю атак диверсійних груп "умовного противника".

Або ж – були повідомлення, що у липні цього року, на тлі старту навчань Sea Breeze-2021, РФ в окупованому Криму проводила навчання своїх засобів ППО, і під час цих навчань комплекси "Панцырь" мали виконувати захист ЗРК С-400 від атаки безпілотників "умовного противник".

Перші ЗРК С-400 в окупованому Криму РФ розгорнула у 2018 році

Завжди треба відзначати не тільки слабкі, але й сильні сторони противника.

У цьому випадку – варто визнати, що задумка поєднати в один ешелон розпіарений "Панцырь" та радянський ЗРК "Оса" є як мінімум цікавим задумом в тактичному плані, який варто переосмислити в творчому ключі.

ЗРК "Оса" прикривають частини Збройних Сил на Сході України, фото зроблене в 2020 році

Наприклад – якщо опиратись на відкриті джерела даних, Збройні Сили України тренуються застосовувати зенітні установки ЗУ-23-2 скоріше як важке озброєння для піхотних частин, а ЗРК "Оса" чи "Стріла-10" - за їх "штатною" роллю прикриття військ на позиціях чи на марші.

Хоча можливо, варто було б спробувати поєднати в один "кулак" ті самі ЗУ-23-2 і ті самі "Оса" чи "Стріла-10", щоб посилити вогневу міць армійської ППО в доступний нашому війську спосіб.

Зенітно-ракетні комплекси "Оса-АКМ" ЗСУ під час навчань на півдні України, серпень 2020 року
Читайте також: РФ "оголить" Арктику та перекине в окупований Крим всю свою палубну авіацію