xcounter
#

РФ "оголить" Арктику та перекине в окупований Крим всю свою палубну авіацію

4691
Палубний винищувач МіГ-29К приземляється на комплексі НИТКА
Палубний винищувач МіГ-29К приземляється на комплексі НИТКА

Два корабельні авіаційні полки РФ, на озброєнні яких перебуває до 40 літаків типів Су-25УТГ, Су-33 та МіГ-29К, мають прибути на захоплений півострів на початку серпня цього року

Російські окупанти в Криму планують провести тренування одразу двох своїх полків палубної авіації на наземному тренувальному комплексі НИТКА, що розташований у Саках і який був збудований ще за часів СРСР, до окупації півострова комплекс належав Україні.

Про це пише портал "Новости ВПК" із посиланням на ТАСС.

Читайте також: Авіація Чорноморського флоту РФ в окупованому Криму "пересяде" на модернізовані Ка-27М
Комплекс НИТКА вцілому відтворює геометрію та габарити авіаносця "Адмирал Кузнецов", зображення ілюстративне

Спочатку на комплекс НИТКА в Саках має прибути 279 окремий корабельний винищувальний полк Північного флоту РФ, на озброєнні якого знаходяться винищувачі Су-33 та навчально-бойові літаки Су-25УТГ. Наступним має прибути 100 корабельний авіаполк Північного флоту РФ, на озброєнні якого знаходяться палубні винищувачі МіГ-29К.

Російський палубний винищувач Су-33 заходить на посадку на наземний аеродром, ілюстративне фото з відкритих джерел

Як розповідав Defense Express, із 2013 по 2021 рік військово-повітряні сили РФ отримали 20 палубних винищувачів МіГ-29К та чотири навчально-бойові палубні літаки МіГ-29КУБ.

За наявними даними, росіяни мають в строю близько 10 винищувачів Су-33 та близько 10 літаків Су-25УТГ. Тобто, в теорії РФ може перекинути в окупований Крим до 40 літаків додатково.

Злет літака Су-25УТГ із трампліна комплексу НИТКА в окупованому Криму, фото ілюстративне

Росіяни заявляють, що таке перекидання матиме "плановий" характер. Однак при цьому – Кремль по суті забере ту авіацію, яка зараз прикриває Арктику: як розповідав Defense Express, у березні цього року росіяни розмістили свої палубні МіГ-29К на арктичному архіпелазі Нова Земля.

Палубний винищувач МіГ-29К виконує посадку на архіпелазі Нова Земля

В свою чергу, єдиний російський авіаносець "Адмирал Кузнецов" перебуває у перманентному ремонті, котрий закінчиться в кращому для росіян випадку в 2023 році.

Тому, схоже, РФ переслідує одразу дві мети: виконати заходи підготовки льотчиків своєї палубної авіації, та провести "демонстрацію сили" проти України та інших країн Чорноморського регіону.

Стрій російських ударних літаків Су-25СМ3 під час репетиції параду на честь дня ВМФ РФ, фото ілюстративне
Читайте також: Ідентифікація ворога: Модернізований Су-25СМ3