xcounter
#

Для захисту від Bayraktar TB2: Західний військовий округ Росії переозброять на ЗРК "Тор-М2"

ЗРК "Тор-М2"
ЗРК "Тор-М2"
19976

Джерела в Міоборони РФ повідомили 31 березня цього року, що прийнято рішення переозброїти Західний військовий округ (ЗВО) на нові ЗРК малої дальності (МД) "Тор-М2". Вони ефективні проти сучасних повітряних загроз, та орієнтовані на війну з високотехнологічним супротивником, який має крилаті ракети, ударні БпЛА та коректовані авіабомби.

ЗРК "Тор-М2" у автоматичному режимі у будь-яку погоду вдень та вночі виявляє ціль, бере її на супровід та знищує. Такі ЗРК радикально посилять можливості ППО СВ у Центральному регіоні Росії. Комплекси передані у 6-ту ОТбр у Муліно під Нижнім Новгородом. Раніше у рамках випробувань 1-ша ТА ЗВО отримала дослідні ЗРК "Тор-М2".

Тор-М2
З 2017 р СВ вже отримали 6 д-нів "Тор-М2".

МО та Іжевський електромеханічний завод "Купол" підписали угоду на виробництво у 2019-2027 рр. великої партії ЗРК "Тор-М2" та його арктичного варіанту "Тор-М2ДТ". Вартість 2-х контрактів до 100 млрд. карб. (1,3 млрд. дол.).

Читайте також: Перевірено війною: успішна тактика турецького БпЛА Bayraktar TB2, яку може застосувати Україна

За попереднім контрактом з 2017 р СВ вже отримали 6 д-нів "Тор-М2". Ними переоснастили зенітні ракетні полки (ЗРп) 4-ої ТД та 150-ої МСД. Крім того, вони надійшли у частині ППО у Калінінграді та Чечні (ЗРп 18-ої та 42-ої МСД).

ТОР-М2
ЗРК "Тор" спеціально створювався для захисту військ у бойових та похідних умовах від високоточної зброї.

Військовий експерт В. Мураховський повідомив, що ЗРК "Тор" спеціально створювався для захисту військ у бойових та похідних умовах від високоточної зброї. Він може працювати по протирадіолокаційним ракетам, керованим авіабомбам, крилатим ракетам. У цьому комплекс один з кращих у світі.

Також він може діяти проти вертольотів та літаків оперативно-тактичної авіації. "Тор" пройшов низку етапів модернізації. У версії "Тор-М2" можливості найвищі.

Тор-М2
Показово, що у російських ЗМІ у якості прикладу пріоритетної цілі для "Торів" показаний БпЛА Bayraktar TB2

Коли на базу РФ Хмеймім у Сирії був здійснений 1-й наліт БЛА бойовиків, з'ясувалося, що наявні засоби ППО не забезпечували ефективну боротьбу з ними. Тоді на базу перекинули батарею "Тор-М2У", й вона успішно вирішувала завдання ППО під час наступних нальотів БЛА, включаючи групові (ймовірність знищення БЛА 90%). ЗРК "Тор-М2У" та ЗРПК "Панцирь-С1" збили 45 БЛА. Також вони вражали ракети РСЗВ.

Усі переозброєнні на ЗРК "Тор-М2" частини розміщені на заході Росії

Зараз новітню версію "Тор-М2" постачають у загальновійськові з'єднання та частини СВ, а також у берегові війська. За штатом у дивізії має бути 5 батарей ЗРК, а у бригаді – 4. Програма постачань виконується, й формування СВ будуть захищені від високоточних засобів нападу.

Тор-М2
Хоч кожна БМ "Тор-М2" може діяти самостійно, найкраще вони працюють під централізованим управлінням з командного пункту

Щоб не відставати на марші та у бою від танків та БМП, "Тори" встановлені на броньованій гусеничній базі. Вертикальний пуск ракет дозволяє їм швидко реагувати на загрозу з будь-якого напрямку. Наведення радіокомандне. Вже перші варіанти ЗРК могли збивати крім звичайних аеродинамічних цілей ще й кореговані боєприпаси. Тоді це був єдиний у світі ЗРК МД з такими можливостями.

За штатом у дивізії має бути 5 батарей ЗРК, а у бригаді – 4.

ЗРК "Тор-М2" відносяться вже до 3-й модернізації. Вони відрізняються від "Тор-М1" та "Тор-М1-2У" ("Тор-М2У") новою ЗКР 9М338К з поліпшеними можливостями. Боєкомплект 1 БМ збільшили з 8 до 16 ЗКР. Дальність ураження з новою ЗКР стала 16 км, висота – 10 км.

Тор-М2ДТ
Арктичний зенітний комплекс "Тор-М2ДТ"

ЗКР (швидкість 1000 м/сек., перевантаження 30G) може перехоплювати швидкісні (700 м/сек. та вище) низько летючі (5-10 м) малопомітні (ЕПР 0,05-0,1 кв. м) цілі. Це дозволяє вражати, у т.ч. сучасні БЛА. ЗРК забезпечує прикриття фронту шириною 19 км.

Кожна БМ відстежує та одночасно атакує 4 цілі (перший "Тор" вражав одну). Більш швидкодіюча електроніка працює також при перешкодах. ЗРК може збивати цілі навіть на ходу. На випробуваннях мішень вразили на швидкості 25 км/годину на грунтовому шляху.

Тор-М2
Тор-М2: де і що

Хоч кожна БМ може діяти самостійно, найкраще вони працюють під централізованим управлінням з командного пункту. Цілі у цьому випадку супроводжуються та розпізнаються автоматично. Треба лише натиснути кнопку, щоб пустити ЗКР.

Повідомлялося, що "Тор-М2" стане міжвидові комплексом та буде на озброєнні не тільки СВ, але й кораблів ВМФ. Модульна конструкція дозволила створити колісний варіант, що поставляється на експорт ("Тор-М2К", у Білорусь). Створюється колісний плаваючий варіант ЗРК. Для ураження малих БпЛА розробляється нова легка та дешева ЗКР.

Нові та ефективні ЗРК надходять у з'єднання ЗВО, розгорнуті проти України та країн НАТО

Вперше "Тор-М2" був показаний на московському параді Перемоги у 2018 р. ЗРК пройшов перевірку у боях та підтвердив свої характеристики. "Тор-М2" був помічений на базі РФ Хмеймім у Сирії.

Bayraktar TB2
Турецький БПЛА Bayraktar TB2, який придбала Україна

Застосовували модульну версію цих ЗРК й ЗС Вірменії у війні 2020 р у Нагірному Карабасі. Вірменія закупила 6 БМ ЗРК "Тор-М2КМ». Вони збили кілька БпЛА, але проблем ППО не вирішили. Повідомлялося, що 9 листопада ударний БпЛА Harop разом з Bayraktar TB2 ЗС Азербайджану вистежили та знищили захований у гаражі ЗРК "Тор-М2КМ" ЗС Вірменії.

У мотострілецьких та танкових з'єднаннях РФ "Тор-М2" приходять на зміну застарілим ЗРК "Оса-АКМ". Ті вже не здатні боротися з ударними БЛА та керованими боєприпасами. Усі переозброєнні на ЗРК "Тор-М2" частини розміщені на заході Росії.

Тор-М2
Усі нові "Тор-М2" частини розміщені на заході Росії

Про що свідчать ці плани?

Щоб відповісти на це питання, спочатку уточнимо оснащеність з'єднань ЗВО зенітними ракетними полками та д-нами з ЗРК МД. За даними на 2020 р вона становила:

  • 11-й АК: 18-та МСД (полк "Тор-М2" з 16 БМ).
  • 6-та ЗА: 138-ма ОМСбр (д-н "Тор-М2У" з 12 БМ)
  • 25-та ОДШбр (д-н "Оса-АКМ" з 12 БМ).
  • 1-ша ТА: 4-та ТД (полк "Тор-М2" з 16 БМ)
  • 2-га МСД (полк "Тор-М1-2У" з 16 БМ)
  • 6-та ОТбр (д-н "Тор-М2" з 12 БМ)
  • 27-ма ОМСбр (д-ну ЗРК немає).
  • 20-та ЗА: 3-тя МСД (полк "Оса-АКМ" з 16 БМ).
  • 144-я МСД (д-н "Оса-АКМ"? з 12 БМ).

Звідси видно, що 3 з'єднання ЗВО мають ЗРК МД "Тор-М2", 2 – "Тор-М2У№ та "Тор-М1-2У", 3 – "Оса-АКМ", а у 27-й ОМСбр взагалі немає ЗРК МД . Мінімальна потреба ЗВО у ЗРК "Тор-М2" – 2 комплекти полків та 2 - д-нів,

У той час, як у Південному ВО оснащеність з'єднань ЗРК МД становила:

  • 102-га ВБ (д-н "Бук-М1-2" з 6 СОУ та 3 ПЗУ).
  • 22-й АК (полк "Оса-АКМ" з 16 БМ)
  • 8-ма ЗА: 150-та МСД (полк "Тор-М2" з 16 БМ)
  • 20-та ОМСбр (д-н "Тор-М2У" з 12 БМ).
  • 49-та ЗА: 205-та ОМСбр (д-н «Тор-М1» з 12 БМ).
  • 34-та ОМСбр (д-ну ЗРК немає за штатом).
  • 7-ма ВБ (д-н "Оса-АКМ" з 12 БМ).
  • 58-я ОА: 42-га МСД (д-н "Тор-М2" з 12 БМ)
  • 19-та МСД (д-н "Тор-М2" з 12 БМ)
  • 136-та ОМСбр (д-н "Тор-М1" з 12 БМ)
  • 4-та ВБ (д-н "Бук-М1" з 6 СОУ та 3 ПЗУ).
Оса-АКМ
мотострілецьких та танкових з'єднаннях РФ "Тор-М2" приходять на зміну застарілим ЗРК "Оса-АКМ". Ті вже не здатні боротися з ударними БЛА та керованими боєприпасами.

Звідси видно, що у Південному ВО лише 2 з'єднання мають старі ЗРК "Оса-АКМ", а решта 9 з'єднань – модифікації ЗРК "Тор" та "Бук".

Здавалося, можна було б вважати, що переоснащення ЗВО на нові ЗРК "Тор-М2» – проста заміна старих ЗРК "Оса" (у війні 2020 р у Карабасі БЛА знищили 15 таких ЗРК, які показали дуже низьку ефективність).

Але:

По-перше, це заміна на якісно більш ефективні ЗРК.

По-друге, це значне збільшення їх кількості. Адже тепер у ЗРп дивізії буде 5 батарей (20 БМ), а у д-ні бригади – 4 батареї (16 БМ), а було 16 та 12 БМ відповідно. Тобто, якщо у 2020 р у ЗВО було 112 БМ ЗРК МД, то після переозброєння та реорганізації ЗРп та д-нів стане 160 (на 43% більше).

Загальні потреби ЗС у майбутніх «Тор-М2» при переозброєнні з ЗРК "Оса-АКМ" склали б 11 комплектів д-нів та 2 – полків (при нинішніх штатах це 164 БМ, при перспективних – 216 БМ), а при переозброєнні лише Західного та Південного ВО – 4 комплекти д-нів та 2 – полків (при нинішніх штатах – 80, при перспективних – 104 БМ).

По-третє, ці нові та ефективні ЗРК надходять у з'єднання ЗВО, розгорнуті проти України та країн НАТО, і це треба враховувати.

Олексій Яровий, спеціально для Defense Express

Читайте також: Секретар РНБО: Україна розробляє різні сценарії реагування на ескалацію з боку РФ