xcounter
#

Про "розстріл" російської зброї, польські БМП для Збройних сил та український "Грім": події тижня від Defense Express

Розвідувально-ударний безпілотник Bayraktar TB2 ЗСУ під час тренувального польоту
Розвідувально-ударний безпілотник Bayraktar TB2 ЗСУ під час тренувального польоту
10179

Коли вилучені в Польщі БМП планують передати ЗСУ, чому Україні потрібен "Грім", як в Нагірному Карабасі розстрілюють російську зброю та інші події й новини тижня від Defense Express

Пропонуємо ознайомитися з оглядом новин та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

Про польські БМП

За місяць вилучені в Польщі БМП планують передати ЗСУ. За словами генерального директора компанії "Укрспецекспорт" Вадима Ноздрі, хоч БМП вже деякий час знаходяться в Україні, частина машин потребує доведення.

Читайте також: Ударні дрони Азербайджану уразили кілька РЛС та пускову установку С-300ПС Вірменії (відео)

"Вони вже в Україні. На сьогодні відбувається дефектація на ЖБТЗ. Була і є насправді певна некомплектність. Але ми забирали їх такими, які вони є. Тому що іншого способу тут не було", - відзначив Вадим Ноздря.

БМП-1 Польща Збройні сили України

Нагадаємо, ще у 2016 році був підписаний контракт між польською приватною компанією Wtórplast S.A. і державною компанією "Укрспецекспорт", щодо постачання 93 одиниць БМП-1 за $15 345 тис., при цьому відразу був перерахований аванс у розмірі близько $9 млн.

Проте постачання за умовами контракту польським підрядником виконано не було й українська сторона була вимушена звернутися до судових органів Польщі.

БМП-1 Збройні сили України

Для примусового виконання рішення місцевих судових органів, "Укрспецекспорту" довелося звертатися до польських судових виконавців й вже за їх допомогою, у серпні цього року, вдалося вилучити з території Wtórplast S.A. 26 машин.

Безкарний "розстріл" російської зброї

Після того, як армія Азербайджану взяла під контроль ряд населених пунктів на південному і північному напрямках, в Нагірному Карабасі з початку тижня спостерігалось певне зменшення темпу бойових дій. Це пов'язують з несприятливими погодними умовами, які не дозволили активно використовувати дрони та високоточне озброєння, що стало одним з головних факторів успіху Баку.

Нагірний Карабах війна
Чергова ескалація війни за Нагірний Карабах розпочалась 27 вересня

Проте, як повідомило міноборони Азербайджану, з 8 жовтня армія продовжила активно завдавати вогневі удари і це збігається у часі з покращенням погодних умов у регіоні. Надвечір 9 жовтня повідомлено, що було взято під контроль селище Суґовушан (Мадагіз) на півночі Нагірного Карабаху. Деталі про ці події – в матеріалі кореспондента Defense Express.

Про коптер українського виробництва

Безпілотний авіаційний комплекс (БАК) Windhover успішно пройшов визначальні відомчі випробування. За їх результатами мультикоптер розробки та виробництва одеського Науково-виробничого підприємства Spaitech (ТОВ "НВП Spaitech"), відповідно до наказу Міністра оборони України був допущений до експлуатації в Збройних силах України.

Безпілотник
Безпілотний авіаційний комплекс Windhover буде постачатись до Збройних сил України / Фото: Spaitech

На сьогодні Windhover є єдиним мультироторним безпілотником української розробки та виробництва, що допущений до експлуатації в Збройних силах України та підтвердив всі свої заявлені характеристики. Про те, що може цей безпілотник можна дізнатися в нашому матеріалі.

Про український "Грім"

Війна в Нагірному Карабасі засвідчила ефективність баражуючих боєприпасів проти танків та іншої техніки. Разом з тим, провідні компанії світу демонструють нові та ще крутіші розробки цієї зброї.

Висновок з цього доволі простий – Україні така зброя потрібна. І чим швидше, тим краще. Тим паче, що перспективи появи баражуючого боєприпасу на озброєнні Збройних сил в нас є.

Так, компанія "Атлон Авіа", відома своїм безпілотним літальним апаратом "Фурія", наразі продовжує роботу над удосконаленням баражуючого боєприпасу під назвою "Тихий Грім".

Цей боєприпас допоможе знищувати цілі, до яких стандартними засобами ураження – ствольною чи реактивною артилерією – дібратися майже неможливо.

Нагадаємо: у квітні 2020 дрон-камікадзе "Грім", розроблений НВП "Атлон Авіа", пройшов черговий етап льотних випробувань, під час яких тестувалися системи управління дроном та алгоритми виявлення цілей.

Баражуючий боєприпас
Баражуючий боєприпас "Грім" на одному з етапів випробувань

На сьогодні в компанії досконало відпрацювали усі моменти використання мультироторного апарату як системи запуску боєприпасу.

Так, протягом останніх трьох місяців в "Атлон Авіа" працювали над стабільним запуском мультиротора за різних метеоумов та проводили випробування з його гвинтомоторними групами. Інші деталі про перспективну українську розробку ми розповідали в окремому матеріалі.

Про Bayraktar для Збройних сил

За словами генерального директора компанії "Укрспецекспорт" Вадима Ноздрі, на сьогодні представники України та Туреччини узгоджують взаємні зобов’язання щодо наповнення нового спільного підприємства активами та гарантованим першим замовленням.

Нагадаємо, згідно з Візією розвитку Збройних сил України, Міноборони заплановано придбання від шести до 12 комплексів Bayraktar TB2 (тобто 6-12 станцій управління та 3-4 безпілотники на кожний комплекс).

"Отже, Україна планує отримати 48 безпілотників, які Міноборони планує поставити на озброєння в ЗСУ", - повідомив Вадим Ноздря.

Це досить велика партія (наприклад силовим структурам Туреччини, станом на червень ц.р. за весь час було поставлено 107 таких безпілотних апаратів), й передбачається що їх виробництво буде локалізовано на території України.

Гарної неділі!

Читайте також: Віце-прем’єр-міністр Уруський відвідав низку оборонних підприємств на півдні України: які і навіщо