xcounter
#

Україна буде "вибивати" з союзників Patriot або THAAD та чи є рішення щодо винищувачів - міністр оборони України

Пуск PAC-3 MSE
Пуск PAC-3 MSE
5098

Питання розгортання надійної протиракетної та протиповітряної оборони для України насправді тісно пов'язане з західними винищувачами

Можливість ведення РФ "дистанційної війни", коли ворог може зі глибини своєї території уражати будь-яку точку України потребує не тільки симетричної відповіді, але і засобів захисту.

Саме тому, як зазначив у інтерв'ю РБК міністр оборони України Олексій Резніков, зараз вже потрібно підіймати у перемовинах із союзниками мову про протиракетні комплекси та далекобійні ЗРК.

Читайте також: Рашисти обвішали "Контактом" свій БТР-82А та перетворили БМП-2 на "Залізний капут" (фото)

Зазначимо, що зараз США та Німеччина посилюють Україну комплексами типу NASAMS та IRIS-T, перші одиниці яких мають надійти вже восени. Але дальність їх ураження складає до 40 км, а можливість перехоплення балістичних ракет для обох ЗРК не згадується. Нагадаємо, що між протиракетною та протиповітряною обороною є величезна різниця, яка детально пояснена в окремому матеріалі.

"Нам треба думати і говорити з партнерами про допомогу Україні в середній дальності, про аналог Patriot, або систему THAAD – це система ППО далекого ураження, наприклад, в Сполучених Штатах", - повідомив Олексій Резніков.

Зазначимо, що Patriot, у сучасній версії PAC-3 MSE, - це комбінований ЗРК, який може, в залежності від ракет, виконувати протиповітряну оборону на дальності до 160 км, а протиракетну до 40 км. Водночас THAAD - спеціалізований протиракетний комплекс з дальністю перехоплення цілей до 200 км.

THAAD
THAAD з повноцінним кінетичним перехоплювачем

Defense Express вже наводив калькуляцію сил та засобів протиракетної оборони такого міста, як Харків, для чого, в орієнтовно мінімізованому варіанті, необхідно одразу дві батареї Patriot (виключно для захисту Харкова) та одна батарея THAAD (одночасно прикриває Харків, Суми та Полтаву). Водночас експортна вартість батареї Patriot PAC-3 MSE становить близько одного млрд доларів, а THAAD - до 2,5 млрд доларів.

Таким чином мова може йти про дійсно довгострокове переозброєння України засобами протиракетної оборони, яка буде створюватися вже протягом років після перемоги. А зараз у середньостроковій перспективі - розбудова саме протиповітряної системи оборони.

І, окрім ЗРК таких як NASAMS та IRIS-T, а також, звісно, вкрай бажано власних сумісних із західними системами вітчизняних розробок, є питання винищувачів. Для розуміння прогресу вирішення цього питання, як повідомив міністр оборони України - політичне рішення ще не прийнято. Водночас на всіх рівнях відносин із союзниками це питання постійно підіймається українською стороною.

F-16
Україна вже відверто зачекалась на рішення відносно західних літаків

З боку Defense Express - для всіх скептиків маємо нагадати, що на рівні весни на Заході винищувачі для України не обговорювались взагалі. Але саме завдяки наполегливості та успіхів на фронті за літо відбувся перехід до статусу "на порядку денному". І це вже є вкрай важливим кроком.

У будь-якому випаду перехід на західні літаки, це не просто отримати машини та навчити пілотів, що саме по собі займає місяці, але і розгорнути весь логістичний базис під них з модернізацією всієї наземної інфраструктури.

наземна інфраструктура для винищувачів
Наземний базис для літаків - це не тільки смуга, а вся система керування та забезпечення

Таким чином, зараз цілком можливо зрозуміти логіку постачання Заходом цих видів озброєння, які йдуть у наступному логістичному ланцюгу:

  • забезпечення захисту місць розгортання інфраструктури для західних літаків
  • розгортання інфраструктури для західних літаків
  • розгортання західних літаків

Треба розуміти, що передані західні винищувачі стануть ціллю №1 для РФ, на пошук їх баз будуть кинуті всі сили, а Кремль зробить все можливе для їх ураження своїм ракетним озброєнням на землі. Для Москви це важливо, як з точки зору військової необхідності, так і політичної. І зусилля у цьому напрямі будуть на порядки більші ніж зараз проти поточного складу Повітряних Сил України.

Тобто треба розуміти, що навіть з урахуванням базування літаків "на автотрасах" (особливості якої на прикладі Швеції Defense Express присвятить невдовзі окремий матеріал), створення мережі хибних позицій, абсолютної секретності та всіх інших заходів розгортати винищувачі, на які покладають надію всі українці, без повноцінного захисту, як мінімум від ударів крилатими ракетами, вкрай ризиковано.

Читайте також: Ідеальний шторм у виконанні ЗСУ на Харківщині: прорив на 50 км та фото зі стратегічно важливого Куп'янська