xcounter
#

Скільки коштуватиме повноцінна оборона Харкова від ракетних обстрілів рашистів

Скільки коштуватиме повноцінна оборона Харкова від ракетних обстрілів рашистів
11876

Захист такого міста як Харків від ракетних обстрілів РФ - це комплексна задача, яка потребує декількох різних спеціалізованих протиракетних комплексів

Коли мова заходить про посилення протиповітряної, а тим паче протиповітряної оборони України, доволі часто забувають, що це справжній комплекс заходів.

Для прикладу можливо взяти створення повноцінної оборони від обстрілів такого міста, як Харків. Площа міста 350 квадратних км, населення 1,5 мільйона, а віддаленість від кордону з РФ лише у 30 км дозволяє рашистам вести вогонь зі своєї території з артилерії та реактивних систем залпового вогню навіть не рахуючи захопленої 5-15 км території України на північ від міста.

Читайте також: Повітряне командування "Схід" розповіло, скільки цілей ворога було збито в небі від Запоріжжя до Сумщини

Тобто навіть з території РФ можливо завдавати удари, наприклад, з РСЗВ "Ураган", який маючи дальність до 35 км може бити по північних околицях міста. Не говорячи вже про РСЗВ "Смерч" із вдвічі більшою дальністю.

Більше того, регулярними стали обстріли міста з Бєлгорода за допомогою ракетних комплексів. Ці удари завдаються з оперативно-тактичних ракетних комплексів "Искандер" та, скоріш за все, "Точка-У". Також почастішали обстріли з ЗРК С-300, який рашисти "навчили" бити на відстань близько 110 км.

Також ніхто не скасовував удари з повітря, які можуть завдаватися крилатими ракетами типу Х-59, Х-555, Х-100, а також вкрай складними для перехоплення Х-22.

Таким чином серед загроз наявні: балістичні ракети, крилаті ракети та реактивні снаряди. Проти кожного з цих засобів існують засоби оборони, які гарантують їх знищення.

Для забезпечення оборони від балістичних ракет, особливо таких, як "Искандер" найкращим комплексом ПРО є THAAD. Декларується, що комплекс дозволяє перехоплювати цілі на дальності до 200 км та на висоті до 100-150 км. Для оборони міста цього більш ніж вистачає, а при ефективному розміщенні дозволяє прикрити одразу декілька міст, наприклад, Полтаву, Харків та Дніпро.

Але використання THADD далеко не дешеве задоволення, тому можливо використати Patriot у версії PAC3+ з протиракетами MSE. Він якнайкраще справиться з простішими цілями на кшталт "Точки-У", Х-22, не говорячи вже про крилаті ракети.

Існує інформація, що протиракета MSE здатна перехоплювати цілі на дальності до 30-40 км та на висоті до 24,2 км. Але до однієї батареї входить лише один радар, який забезпечує огляд, орієнтовно, на 120 градусів. Враховуючи те, що ракети можуть летіти не тільки з території РФ, а й з окупованої території на схід від Харкова, то необхідно мінімум дів батареї.

Тобто однієї батареї, особливо враховуючи декілька пускових достатньо для забезпечення протиракетної оборони, необхідний мінімум - дві.

Але і це ще не все, бо необхідно перехоплювати і реактивні снаряди. Відомим визнаним перехоплювачем такої загрози є ізраїльський Iron Dome. Фактично з цією задачею справиться і Patriot, але вартість протиракети Tamir значно менша за MSE та оцінюється, за найоптимістичнішими оцінками у 20 тисяч доларів (за песимістичними до 100 тисяч за перехоплення).

Одна батарея Iron Dome забезпечує захист у 150 кв. км, тобто радіус дії орієнтовно дорівнює до 7 км. Цей же комплекс цілком може забезпечити і ближню оборону Patriot. Але знову, у кожній батареї по одному радару, який має 120 градусний огляд. Тобто знову мова йде про кількість від двох батарей.

Тобто для абсолютно повноцінного захисту від всіх ракетних загроз такого міста, як Харків, необхідно від однієї батареї THAAD, двох батарей Patriot та двох батарей Iron Dome.

Відома експортна ціна на одну батарею THAAD у 2011 році - 1,7 млрд доларів, враховуючи інфляцію 2-2,5 млрд доларів, разом з ракетами та обслуговуванням. Експортна ціна Patriot PAC3+ близько одного млрд доларів, разом з ракетами та обслуговуванням. Вартість Iron Dome питання доволі дискусійне, різні джерела дають цифри від 50 до 170 млн доларів.

Тобто загальна вартість, за експортними цінами - близько 4-4,5 млрд доларів. А це відповідає половині всій надані допомозі США з початку вторгнення РФ, або десь п'яти річним бюджетам оборони України на закупівлю всього озброєння та військової техніки зразка 2020-2021 років.

Водночас доволі несправедливо говорити лише про забезпечення протиракетної оборони лише одного Харкова, бо під не менш регулярними обстрілами перебувають і інші міста, наприклад Миколаїв. Загроза постійно висить над Житомиром, Черніговом, Сумами, Запоріжжям, Кривим Рогом, Києвом і це лише якщо брати обласні центри.

Читайте також: Як ЗСУ можуть застосовувати протирадарні ракети AGM-88 HARM: коли всі варіанти на межі з фантастикою