xcounter
#

Пентагон вперше показав концепт БМП XM30, яка має прийти на заміну M2 Bradley

БМП M2 Bradley в армії США має все ж таки піти на пенсію
БМП M2 Bradley в армії США має все ж таки піти на пенсію
10579

БМП XM30 поступово виходить на фінішну пряму, що має завершити тривалу історію із заміни БМП M2 Bradley в армії США

Попри те, що Пентагону існує ціла епопея під назвою "замінити Bradley" у п'яти актах, яка почалась ледь не одразу після завершення не менш епічної "створити Bradley", лише зараз у США показали концептуальне зображення нової бойової машини піхоти.

Світлину опублікувало відомство армії США із закупівлі, логістики та технології, додавши доволі абстрактний опис XM30, що створюється за програмою Optionally Manned Fighting Vehicle, більше виходячи з її ролі на полі бою. Водночас якість самої презентації, зі штучно "розтягнутою" картинкою та приписом, що це лише концепт, на жаль, залишає бажати кращого.

Читайте також: Які аналоговнєт ракети, у тому числі "для винищувачів 5-го покоління" РФ демонструє на виставці в ОАЕ

Якщо ж спробувати повернути зображенню оригінальні пропорції, то можливо отримати наступне:

БМП XM30
Концепт БМП XM30

Фактично мова йде про більш ніж класичну сучасну БМП з переднім розташуванням моторно-трансмісійного відділу. А також нарочито підкресленим бронезахистом у вигляді, скоріш за все, елементів динамічного захисту у нижній лобовій деталі та по бортах, які додатково посилені накладними елементами. Ще однією рисою може бути автоматична гармата великого калібру, яка значно більша за стандартні 25- та 30-мм зразки.

Водночас сам концепт дуже опосередковано нагадує обох фінальних конкурсантів програми. Нагадаємо, що у червні General Dynamics Land Systems (GDLS) та American Rheinmetall Vehicles отримали контракти на загальнусуму на майже 1,6 млрд доларів та мають створити 11 прототипів своєї машини.

Вочевидь розробка Rheinmetall буде базуватися на F41 Lynx, яку компанія активно просуває на всіх ринках маючи у портфелі реальних замовлень лише поточний контракт з Угорщиною.

А в американської General Dynamics - в активі платформа ASCOD, на якій вже створений прийнятий на озброєння США новий легкий танк M10 Booker, який вирішили не класифікувати, як танк.

M10 Booker
M10 Booker

Враховуючи те, що M10 Booker офіційно - "штурмова машина піхота" - infantry assault vehicle, він буде діяти разом із "легкою піхотою". В той час, коли "важка піхота" на БМП за логікою має діяти з Abrams. Й, з огляду, як мінімум на уніфікацію, скоріш за все Пентагон обере машину на базі ASCOD. А це робить більш ніж актуальним напрям з локалізації ASCOD в Україні, який опрацьовує "Українська бронетехніка" з General Dynamics European Land Systems.

Ascod 42 General Dynamics Land Systems
Ascod 42 від General Dynamics Land Systems

Але, як показує практика й наочний приклад першого літака шостого покоління B-21 Raider, головне зараз в озброєнні все ж в середині, що й демонструє куди рухається прогрес озброєння останні десятиріччя.

Зокрема в описі до зображення концепту вказано, що вогнева ефективність XM30 буде забезпечена можливостями помічати та знищувати ворога поза межами дії його зброї. А задля постійної та безперервної модернізації машина буде створена за модульним принципом. Але головне те, що безпосередньою у бою спільно з піхотою XM30 має "надавати підтримку за допомогою сучасних сенсорів, летальних можливостей, захисту та інтегрованому керуванню місією".

Тобто роль БМП нового покоління передбачає не лише функцію транспорту та вогневої підтримки, а командно-розвідувального ядра підрозділу. При цьому вкрай важливою опцією XM30 є те, що він має бути "опціонально пілотованим", тобто мати можливість діяти без екіпажу взагалі.

Читайте також: Ракети Х-22, скільки їх ще у РФ та до куди можуть дістати