xcounter
#

Заміну УАЗам для ЗСУ знайдуть на цивільному "авторинку": вимоги НАТО до "Сайгака" скасують

ЗСУ можуть закупити позашляховики на "цивільному" ринку авто
ЗСУ можуть закупити позашляховики на "цивільному" ринку авто
2791

Міноборони кардинально змінило підхід до нового армійського позашляховика

Заступник міністра оборони України Олександр Носов роз’яснив намір відмінити відкритий конкурс, який відомий під шифром "Сайгак", на новий армійський позашляховик на заміну радянським УАЗам.

А також нищівно розкритикував саме висування з боку Міноборони вимог щодо армійського позашляховика та анонсував можливість початку розслідування з боку правоохоронних органів.

Читайте також: В "Укроборонпромі" досі не імпортозаміщені понад 3000 позицій комплектуючих
УАЗ ЗСУ
Новий позашляховик мав замінити УАЗи

"Як це сталося та хто вплинув на рішення посадових осіб МОУ щодо такого ТТЗ, це внутрішнє питання, згідно якого розпочато перевірку усередині Міністерства. Результати мають усі шанси бути переданими до державних органів досудового слідства", - написав заступник міністра оборони України.

Цікаво, що висування вимог до нового позашляховика було оголошено безпосереднім начальником Олександра Носова - міністром оборони України Андрієм Тараном, який акцентував, що нове авто має відповідати вимогам НАТО.

Андрій Таран
Міністром оборони України Андрій Таран наполягав, щоб нове авто для ЗСУ відповідало умовам НАТО

"Новий позашляховик має відповідати тактико-технічним характеристикам сучасних зразків армій Альянсу. До дослідних зразків висувається низка вимог - надійність, потужність, економічність, вантажопідйомність, простота технічного обслуговування та ремонту", - у березні 2021 року офіційно повідомив міністр оборони України.

До речі, досвід якраз країн НАТО і демонструє, що навіть доволі потужні цивільні позашляховики необхідно адаптувати до армійських вимог. Наприклад, саме це зробили у Франції з Ford Everest, у Чехії з Toyota Hilux, у Польщі - Ford Ranger.

Проте його заступник заявив, що всі ці адаптації не потрібні, вимоги мають бути відмінені, все закуплять на Prozorro і це дозволить зекономити кошти.

"Ці машини будуть закуповуватися за відкритою процедурою в Prozorro, в базовій комплектації, зеленого кольору, з двигуном не меньше 2,3 л, механічна коробка, 4х4, з гарантією не менше трьох років або пробігу, після внесення змін в плани і статті бюджетних витрат. Недопущення перевитрат складе близько 50 млн грн у першій партії в 150 машин. Чого буде достатньо для закупівлі ще партії машин подібного класу для ЗС України", - повідомив Олександр Носов у повідомленні на Facebook.

Таким чином, заступник міністра оборони планує закупівлі звичайних цивільних позашляховиків. Тобто тих, які можливо купити у будь-якому автосалоні та не пристосованих до реалій армійської експлуатації, особливо у зоні ООС. Бо раніше міністр оборони України заявив, що перша партія нових позашляховиків має бути відправлена саме у бойові підрозділи ЗСУ на Донбасі.

З огляду на це у Defense Express до заступника міністра оборони України Олександра Носова виника ціла низка питань. Зокрема, чи входить до "базової комплектації" позашляховиків, які мають закупити Prozorro, адаптований до поганого палива двигун та фільтри, система світломаскування, кріплення для армійських радіостанцій та штатного озброєння.

Також виникає питання щодо порядку закупівлі нових позашляховиків, що може призвести до прикрих наслідків. Наприклад, якщо тендер на першу партію зі 150 автівок виграє, гіпотетично, Mitsubishi L200, другий тендер - Toyota Hilux, третій - Nissan Navara і так далі, то не призведе це до ускладнення логістики та обслуговування цих машин через карколомний "зоопарк на колесах", який і так налічує 218 марок та моделей?

Більше того, якщо у тендері на Prozorro буде брати участь найдешевша пропозиція з російським УАЗ "Патриот" (який до речі підходить під оголошені Олександром Носовим вимоги), чи буде обрана саме вона? Бо виграє тендер не виробник автівки, а його постачальник, який буде мати цілком українську реєстрацію.

УАЗ
УАЗ "Патриот": зеленого кольору, з двигуном не меньше 2,3 л, механична коробка, 4х4

Разом з тим, ситуація навколо ДКР "Сайгак" має і ще декілька негативних факторів. Конкурс на розробку був відкрито оголошений Міністерством оборони України 24 лютого 2021 року. В ньому вже взяли участь щонайменше п’ять компаній, які вклали гроші у свої розробки, розуміючи, що існують шанси на перемогу.

Але тепер ціна цим напрацюванням - "нуль". Бо сталися чергові кадрові зміни в Міноборони, а "наступники" традиційно відміняють рішення "попередників" та змінюють "правила гри". І тепер довіри до будь-якого наступного "конкурсу" від Міноборони не буде, бо навіщо вкладати кошти, якщо все змінюються менше ніж за рік.

ЗРК БУК
Такі конкурси на міжнародному рівні могли б допомоги обрати новий ЗРК для ЗСУ

В цій ситуації Defense Express, який з перших днів уважно слідкує за проектом "Сайгак", може лише запропонувати Олександру Носову, іншим представникам Міноборони України та компаніям, які, судячи з усього, вже брали участь у конкурсі висловити свої позиції, або у окремих інтерв’ю, або у рамках відкритого "круглого столу".

Бо цей конкурс дійсно міг бути "першою ластівкою" змін, коли всі замовлення для Збройних Сил України мали б проходити конкурсні випробування, як це відбувається у країнах НАТО. І не тільки у США де саме на "полігоні" обирають нові озброєння для війська, а і у Чехії, де міноборони відкрито запрошує всіх бажаючих.

Саме в цих умовах ЗМІ мають відігравати роль громадського контролю аби одноосібні рішення, вподобання та інтереси посадових осіб не впливали на безпеку держави. І саме така "упередженість" і є однією з ключових умов прозорості процесів закупівлі нового озброєння.

Читайте також: Повітряні Сили України "навчили" ЗРК "Бук", як збивати "Іскандери" та "Калібри"