xcounter
#

​Як Франція замінила свої "уазики" P4 на Arquus VT4 попри гігантів Peugeot та Renault

Arquus VT4 прийшов на заміну Peugeot P4
Arquus VT4 прийшов на заміну Peugeot P4
4382

Французька армія у 2015 році зіткнулась з проблемою: попри наявність сучасного озброєння, реальна боєздатність у тилу залежала від старих Peugeot P4

Попри те, що армія зазвичай асоціюється із великою та потужною технікою, не меншу важливість має і звичайний легкий транспорт. Який, навіть в умовах тотальної MRAP-ізації, залишається важливою частиною повсякденного життя війська.

HMMWV
Боєздатність армії залежить і від позашляховиків, які в армії США доволі часто транспортують вертольотами

Враховуючи те, що Збройні Сили України запланували провести відкритий конкурс на новий позашляховик, який має замінити старі радянські УАЗики та "волонтерські" автівки, Defense Express вирішив подивитись на досвід деяких країн НАТО, які вже пройшли цей шлях.

Читайте також: Армії світу купують тактичні бронеавтомобілі: Oshkosh Defense за п’ять років продало 10 тисяч машин JLTV

Одна з цих країн - Франція, яка у 2016 році у "пожежному" режимі обрала новий позашляховик на заміну Peugeot P4.

Поки півень не клюне

Для початку трохи історії для розуміння. Завершувались 60-ті роки і французька армія потребувала заміни автопарку Jeep Hotchkiss M201, ліцензійних копій легендарного Willys.

Jeep Hotchkiss M201
Французький підхід: Hotchkiss M201 це не тільки позашляховик, а шасі для гармати або ПТРК

Попри наявність Citroën Méhari, яка відома за фільмами про французьких жандармів, військові бажали отримати щось більш "брутальне" за машину з пластиковим кузовом та 2-циліндровим двигуном об’ємом у 0,6 літра.

Citroën Méhari
Citroën Méhari постачався до армії. Шаленої "любові" не мав (фото з реконструкції)

Водночас у всіх трьох французьких автогігантів - Renault, Citroën та Peugeot не було власних розробок. Як і бажання витрачати на це кошти, враховуючи доволі невелике для їх масштабів замовлення у 15 тисяч автівок. Тому всі три компанії звернулись до колишніх суперників - німців та італійців.

У підсумку виграв тандем Peugeot та Mercedes-Benz, який у 1972 році почав напрацьовувати майбутній Geländewagen.

Geländewagen
Geländewagen бійців Bundeswehr

Французи встановили на німецьке шасі свою трансмісію та 2-літровий бензиновий двигун від Peugeot 504, який показував 79 к.с., а у якості альтернативи - 2,5-літровий дизель на 70 к.с. Нова автівка отримала назву Peugeot P4

Peugeot P4
Peugeot P4 бійців Armée française

У 1981 році армія Франції замовила 15 тисяч цих позашляховиків. Та не поспішала їх міняти, аж поки у Парижі у 2015 році не сталися теракти.

Мобілізація військ для забезпечення безпеки всередині країні показала, що армія, яка має на озброєнні такі зразки озброєння, як танк AMX-56 Leclerc, винищувач Dassault Rafale та атомні підводні човни класу Triomphant зі стратегічними ракетами, просто не має на чому їздити в тилу.

AMX-56 Leclerc
AMX-56 Leclerc багатьма вважається одним з кращих сучасних танків

Тому у 2016 році у справжньому пожежному режимі, без повномасштабної конкурсної програми випробувань, розробок чи доробок, армія Франція замовила 3 700 позашляховиків ACMAT VLTP-NP, які зараз відомі під більш зручною назвою - Arquus VT4 або Trapper.

Arquus VT4

Звісно Arquus VT4 - це не абсолютно новий автомобіль, який був створений спеціально для військових. Це лише адаптація Ford Everest, який зроблений на базі пікапа Ford Ranger.

Arquus VT4
Arquus VT4 - дообладнаний Ford Everest

Проте слід зважити на те, що його конкурентами, за твердженням французьких ЗМІ, були Duster від Dacia та Berlingo від PSA Peugeot Citroën. Тому у порівнянні із паркетним позашляховиком на шасі для седанів, не говорячи вже про мінівен Berlingo, використання Ford Everest є доволі логічним варіантом.

Слід додати, що за VT4 стоїть Volvo, яка у 2012 році викупила Renault Trucks Defense та у 2018 році провела ребрендинг, змінивши назву колишнього підрозділу французької компанії на Arquus.

Arquus VT4
Arquus VT4 спочатку постачався у "стандартній" версії, без додаткового обладнання. Зараз - у "розширеній", відповідно до уточнених бажань військових
До того, армія Франції висунула доволі помірні вимоги до нової автівки: вантажопідйомність у 1 тонну, адекватна прохідність, можливість вмістити п’ять бійців без броні, або чотирьох у комплекті FELIN, а також місце для радіоелектронного обладнання. А одним з головних критеріїв була ціна та надійність експлуатації.
FELIN
FELIN - комплект броні та електронного оснащення французької армії
У порівнянні із Ford Everest, Arquus VT4 отримав новий 160-сильний дизельний двигун, який призначений для справжньої військової експлуатації та має стандарт Євро-3. А також посилену підвіску, збільшений кліренс, посилений бампер та інші елементи кузову.
Arquus VT4
Arquus VT4 має 160-сильний двигун та більшу прохідність

На це час Arquus вже поставив до французької армії 2000 VT4, з 4380 замовлених машин. Цікаво, що компанія підкреслює, що у виробництві, точніше конвертації цивільного автомобіля у військовий, залучено лише 46 осіб. А загальний штат підрозділу, разом із керівництвом, технічною підтримкою та логістикою, не перевищує 150 робочих місць.

Водночас у виробництві бере участь понад 96 постачальників від надійної та синхронної роботи яких і залежить можливість Arquus дотримуватись плану виробництва VT4.

Arquus VT4
Створення Arquus VT4 важко назвати виробництво, скоріше - конвертацією

Таким чином, досвід Франції доводить одразу дві речі, перша - чекати поки армійський автопарк, навіть неброньованих позашляховиків, встане - це підкладати під себе бомбу уповільненої дії. По-друге, зазвичай на цивільному ринку вже існують пропозиції, які можливо легко конвертувати під армійські потреби.

Читайте також: Бундесвер продовжує оновлювати автопарк: на черзі – важкі крани та італійські вантажівки