xcounter
#

"Не буде соромно на дорогах": армія Чехії отримала перші автомобілі на заміну Land Rover та 40-річних УАЗ

2418
Автомобіль Toyota Hilux. Фото: Міноборони Чехії
Автомобіль Toyota Hilux. Фото: Міноборони Чехії

З цього часу військові Чехії почали отримувати сучасні військові автомобілі

Армія Чехії отримала першу партію з 65 автомобілів Toyota Hilux, які були передані військовим 10 серпня за участі міноборони країни Любомира Метнара та начальниках генштабу збройних сил країни Алеша Опата.

Ці машини мають замінити у чеському війську 630 застарілих автомобілів УАЗ-469 та 740 Land Rover Defenders. Угода про закупівлю японських автомобілів Toyota Hilux була підписана у листопаді 2020 – згідно з нею Чехія до 2024 року має отримати 1200 нових машин. Вартість контракту становить понад 38 млн євро.

Читайте також: Став відомий строк завершення робіт над позашляховиком "Сайгак" - заміни УАЗ для ЗСУ
УАЗ Toyota Чехія
У Чехії задоволені заміною старих УАЗ на нові японські автомобілі. Фото: міноборони Чехії

Наразі відомо, що більша частина машин з першої партії буде доставлена у 43-й полк ПДВ з Хрудів.

Toyota
На церемонії передачі автомобілів. Фото: міноборони Чехії

Загалом у Чехії позитивно сприйняли новину про таку закупівлю, наприклад, міністр оборони країни відзначив про доцільність заміни застарілих автомобілів на нові зразки: "На питання про те, якою повинна бути армія XXI сторіччя, на першому плані має бути добре екіпірований та озброєний солдат на сучасному та надійному позашляховику. Сорокарічні УАЗ не відповідають цьому визначенню, наші Land Rover теж "дійшли до кінця".

Toyota позашляховик
Наразі Чехія отримала 65 таких автівок. Фото: міноборони Чехії

Схвально відгукнулися про машину і чеські військові, які тестували цю машину. "Я був здивований тим, через що пройшла ця машина і з якою місцевістю вона впоралася. В Яромержі, поки вона долала брід, я гадав, що ми її втопимо і на цьому закінчимо наші "атракціони". Але вона впоралася", – зауважує сержант Петр Люкс, водій з понад десятирічним стажем.

За його словами, машина добре справляється з брудом, завдяки стабілізації шасі вона може долати слизькі колоди, каменисті тропи та польові дороги. "Гадаю, що з Hilux армії більше не буде соромно на дорогах", – зазначив чеський сержант.

Читайте також: ​Як Франція замінила свої "уазики" P4 на Arquus VT4 попри гігантів Peugeot та Renault