xcounter
#

Став відомий строк завершення робіт над позашляховиком "Сайгак" - заміни УАЗ для ЗСУ

УАЗ у ЗСУ скоро піде на заміну
УАЗ у ЗСУ скоро піде на заміну
12703

Міноборони сформувало технічне завдання на позашляховик "Сайгак" та очікує завершення робіт впродовж декількох місяців

Доопрацювання українських позашляховиків, які розробляються у рамках проекту "Сайгак" для заміни радянського УАЗ має завершитись до 1 вересня 2021 року.

Саме такий строк визначило Міноборони всім компаніям, які беруть участь у конкурсі на постачання нової автівки для українського війська.

Дивіться також: Oncilla: детальний огляд БТР 4х4, який збирають під Києвом (ексклюзивне відео)
УАЗ ЗСУ
Для ЗСУ радянський УАЗ залишається одним з основних позашляховиків

"Тактико-технічне завдання на розробку позашляховика "Сайгак" остаточно сформоване, затверджене та надіслано всім без виключення компаніям, які заявили про свою участь у конкурсі. Розробники мають можливість доопрацювати свої автівки, наприклад, підсилити конструкцію, встановити кріплення під радіостанції та інше обладнання, тощо. А 1 вересня - показати свої розробки. Після цього - розпочнуться порівняльні державні випробування", - розповів Defense Express заступник Міністра оборони України Олександр Миронюк.

Зазначимо, що такі короткі строки пов’язані із тим, що мова не йде про створення автівки з "нуля". Враховуючи рівень української автомобільної промисловості, то варто говорити про адаптацію під потребу Збройних Сил України позашляховиків, які вже серійно виробляються та доступні на міжнародному ринку.

Toyota Hilux
Toyota Hilux чеської армії, яку адаптували у Glomex MS

Зокрема, саме таким шляхом пішли у Чехії та Польщі, де обрали адаптовані Toyota Hilux та Ford Ranger XLT. Та навіть у Франції, де попри таких гігантів, як Peugeot та Renault армія обрала Arquus VT4, який є адаптацією Ford Everest.

Зазначимо, що участь у конкурсі беруть шість українських компаній, які вже мають власні проекти. Наприклад, "Українська бронетехніка", яка постачає українському війську бронеавтомобілі "Новатор" на базі Ford F-550.

Та львівський "Укравтобуспром" ще у 2018 році показав концепт бронеавтомобіля Cavalier. Проте зазначимо, що за вимогами конкурсу мова йде не про бронеавтомобіль, а про звичайний позашляховик, який має забезпечити службову діяльність, перевезення бійців та вантажів у тилу, а також стати базою для створення спеціалізованих та спеціальних машин "другої лінії".

Cavalier Укравтобуспром
Cavalier від "Укравтобуспром"

Водночас, якщо зняти бронювання, то можливо вивільнити значний запас міцності підвіски та інших вузлів та агрегатів, що для армійського позашляховика може мати вирішальне значення.

Geländewagen
Ставший "культовим" Geländewagen бійців Bundeswehr

Серед конкурсантів неброньовані позашляховики пропонує Protect Engineering. З огляду на опублікований каталог продукції, компанія може запропонувати машини, які за зовнішнім виглядом практично ідентичні Great Wall Wingle 5, який постачався до ЗСУ під маркою "Богдан". Зазначимо, що "Богдан-Моторс" наприкінці 2020 року повідомив про можливе банкрутство та припинення роботи для ЗСУ.

Protect Engineering
Protect Engineering декларує продаж спецавтівок з індексом "2351", у свою чергу "Богдан-Моторс" постачав до ЗСУ "Богдан 2351"

Ще один конкурсант - "КВП "Синергія" у каталозі продукції демонструє "транспорт переднього краю "Inguar", який має "конструкцію, аналогічну конструкції автомобілів баггі" та "монооб’ємний кузов з поліетилену High-Density (високої щільності)".

Inguar
Концепт Inguar від "КВП "Синергія"

Також компанія пропонує баггі американської компанії Polaris. Ці машини постачають до армії США з 2013 року та поступово розширюють перелік операторів, наприклад, їх замовили спецпризначенці Бундесвера.

Водночас два інші конкурсанти - "Віді Юнікомер" та ГО "НГО МАЦП" поки не зробили жодного натяку на свої потенційні розробки.

У будь-якому випадку, вимоги Міноборони до нового позашляховика неможливо назвати "космічними". Вони цілком підпадають під цілий ряд популярних позашляховиків, які вже завоювали популярність у світі.

Наприклад, запас ходу має бути не меншим 1000 км, вантажопідйомність від 1 тонни, а повна маса причепу до 1,5 т. Кліренс визначений на рівні від 30 см.

Ford Ranger XLT армії Польщі
Ford Ranger XLT армії Польщі

Також позашляховик має долати кут підйому до 31 градуса, форсувати брід глибиною від 70 см, а мінімальний радіус повороту визначений не більшим за 6,5 метрів. Серед інших вимог - сучасний дизель та, звісно, повний привід, більший за УАЗ ресурс до капітального ремонту та значніші гарантійні зобов'язання.

Водночас доволі стислі строки на доопрацювання проектів у три місяці, судячи з усього, є ще однією перевіркою для конкурсантів - можливість забезпечити виконання робіт у стислі терміни. Бо мова йде про більш ніж потужне замовлення на тисячі позашляховиків у рамках багаторічного контракту та забезпечення їх гарантійного обслуговування.

Читайте також: ​З чисто англійським підходом: як Лондон обирає колісну САУ на заміну гусеничній AS-90