xcounter
#

Зватимуть його "Сайгак": визначено вимоги до нового легкового автомобіля підвищеної прохідності для ЗС України

Новий позашляховик має замінити технічно і морально застарілі УАЗ-469, УАЗ-3151
Зовнішній вигляд нової машини стане відомий після обрання переможця у відкритому конкурсі між різними виробниками
Зовнішній вигляд нової машини стане відомий після обрання переможця у відкритому конкурсі між різними виробниками
6949

Міністерство оборони України вже оголосило загальний відкритий конкурс з розробки єдиного армійського позашляховика для всіх Збройних Сил України. Проведення такого відбору, який є традиційним у країнах НАТО, стане першим в історії українського війська. Але тактико-технічне завдання на "Сайгак" - таку назву цьому проєкту дали у Міноборони - ще очікує на затвердження ...​

На початку 2021 року Міноборони України оголосило про дослідно-конструкторську роботу з розробки армійського позашляховика, відповідно до реальних потреб війська. Простою мовою, українського "джипу" на заміну "уазику". Розроблений за цим проєктом зразок має замінити морально застарілі УАЗи та все різноманіття "строкатих" автівок у цій категорії.

ЗСУ потребують оновлення застарілого радянського автопарку на сучасні зразки

"За певний час всі бажаючи мають виготовити дослідні зразки. Ці машини будуть направлені одразу на випробування, де будуть виконувати однакові тести та завдання на рівних для всіх умовах. Переможець цього конкурсу отримає право постачання свого виробу до Збройних Сил України", - повідомили Defense Express представники Міноборони України.

Читайте також: ​Кінець "УАЗикам": ЗСУ отримають єдиний позашляховик на умовах першого загального відкритого конкурсу

Необхідність такого кроку у оборонному відомстві пояснюють цілком логічно:

"Як відомо, більшість автопарку ЗС України у цьому сегменті складають технічно і морально застарілі автомобілі УАЗ-469, УАЗ-3151 та їх модифікації з граничними термінами експлуатації і витратою ресурсу понад 90%.

З 2014 року ЗСУ їздять на залишках "статутного" автопарку, або на тому що передали волонтери, або

Вони обладнані слабопотужними карбюраторними бензиновими силовими установками з підвищеною витратою паливо-мастильних матеріалів, мають обмежений ресурс до капітального ремонту.

Крім того, випуск вищезазначених автомобілів здійснювався на підприємствах Російської Федерації. Тому для забезпечення мобільності військових формувань Збройних Сил України виникла необхідність кардинального оновлення парку військової автомобільної техніки зразками нового покоління з показниками ТТХ, що відповідають сучасним вимогам".

Хочется кращого: є потреба кардинального оновлення парку військової автомобільної техніки ЗС України зразками нового покоління

Проте яким вимогам має відповідати новий позашляховик?

Defense Express насьогодні зміг дізнатися, що тактико-технічне завдання за ДКР "Сайгак" ще перебуває на стадії затвердження.

Проте відомо, що "легковий автомобіль підвищеної прохідності має бути придатний для забезпечення службової діяльності посадових осіб командного складу; перевезення особового складу та військових вантажів; буксирування причепів; створення спеціалізованих та спеціальних машин.

Приклад інших: Армія Чехії завершила контрольні випробування Toyota Hilux, він замінить УАЗ 469

Легковий автомобіль підвищеної прохідності повинен виконувати функції за призначенням цілодобово в зонах помірного клімату у будь-яку пору року при експлуатації у гірській, лісовий та степовій місцевостях, по всіх видах доріг і бездоріжжю.

Ford Ranger XLT
Приклад інших: Ford Ranger XLT - для армії Польщі

Основними перевагами легкового автомобіля підвищеної прохідності "Сайгак" має стати те, що у порівнянні з УАЗ-3151 він повинен мати "кращі тактико-технічні характеристики: використання шасі з сучасною дизельною силовою установкою, впровадження сучасного повного приводу, використання сучасних захищених колісних рушіїв, збільшений ресурс до капітального ремонту, значніші гарантійні зобов'язання".

Що ж до інших потрібних характеристик для "Сайгака", то вони представлені у таблиці.

Основні тактико-технічні характеристики:

Сайгак (за ТТЗ)

УАЗ-3151

Запас ходу, км

не менше 1000

650

Вантажопідйомність, кг

не менше 1000

750

Повна маса причепа, що буксирується, кг

не менше 1500

1500

Максимальна швидкість, км/год.

не менше 130

130

Мінімальний радіус повороту, м

не більше 6,5

6,5

Підйом крутістю, град

не менше 31

31

Дорожній просвіт, мм

не менше 300

210

Глибина броду без попередньої підготовки, м

не менше 0,7

0,5

Можливість руху при відсутності тиску повітря в шинах

на відстань не менше як 100 км.

не передбачена

Можливість руху по всіх видах доріг та бездоріжжю у режимі повного приводу

+

-

Підприємства-виробники визначаться за результатом порівняльних державних випробувань дослідних зразків виробу.

Наразі відомо, що про участь у проєкті заявили шість компаній. При цьому подати заявку могли лише українські підприємства. Що, втім, не означає, що згодом до цього проєкту не долучаться і закордонні постачальники. Тож цілком ймовірно, що вже найближчим часом навколо проєкту "Сайгак" розпочнуються великі перегони...

Читайте також: Позашляховики на заміну УАЗ для ЗСУ: про деякі з компаній-учасників стало відомо більше інформації (відео)