xcounter
#

Автопарк ЗСУ налічує 218 марок та моделей: більшість з них застаріла техніка радянських часів

10958
ГАЗ-66 ЗСУ
ГАЗ-66 ЗСУ

Деякі моделі автомобілів, що складають значну частину парку ЗСУ, взагалі давно не виробляють

Збройні сили України наразі експлуатують 218 марок та моделей автомобілів, спеціальних колісних шасі, гусеничних машин, транспортерів, тягачів, тракторів, причепів та напівпричепів.

Причому основою автопарку ЗСУ є технічно застаріла автотехніка, виготовлена ще за радянських часів.

Читайте також: КрАЗ замінять на МАЗ: 20 лазневих комплексів для ЗСУ у цьому році будуть на іншому шасі
ГАЗ-66
Всім відома "шишига" (ГАЗ-66)

Найбільш чисельними у складі військової автомобільної техніки наших Збройних сил є таки "топові" динозаври як УАЗ-3151 (469), ГАЗ-66, ЗіЛ-131, Урал-4320, КамАЗ-4310 та їхні модифікації.

Деякі марки та моделі взагалі вже давно не існують (ЗіЛ) або не випускаються (ГАЗ-66), а інші виробляють на заводах у РФ.

ТРМ-80
Нещодавно відновлені й модернізовані на ДП "45 Експериментальний механічний завод"автомайстерні ТРМ-80 на базі шасі ЗіЛ-131

Експлуатація таких машин зумовлює зрозумілі складнощі в забезпеченні їх запчастинами, виконанні технологічних процесів з техобслуговування й ремонту, оснащенні військ ремонтно-технологічним і діагностичним обладнанням, підготовці водіїв і фахівців-ремонтників.

"Аналіз стану та досвід застосування таких автомобілів у районі проведення АТО/ООС на Донбасі виявив їхню значну технічну недосконалість, застарілість, різномарочність, відсутність уніфікованих сімейств і невідповідність сучасним вимогам і світовим тенденціям розвитку військової автотехніки", - відзначають у Центральному науково-дослідному інституті озброєння та військової техніки ЗСУ.

Урал-4320
Урочиста передача 26 паливозаправників АЦ-5,5 на базі автомобіля Урал-4320 ЗСУ у 2017 році

Проте, попри намагання вітчизняних виробників замінити застарілий російський автопарк на більш-менш українські зразки у минулі роки, зараз ситуація зайшла в глухий кут.

Адже масові моделі, на кшталт КрАЗу або навіть локалізованого "Богдану", з певних причин, вже не закуповують, і в армію відтепер йдуть машини інших виробників, не українських.

УАЗ-3151
Всім відомий "бобік" (УАЗ-3151) - найбільш поширений позашляховик ЗСУ

Ну а поки Міноборони за тендерами на ProZorro закуповує МАЗи та інші іноземні зразки автівок, у науково-дослідному відділі ЦНДІ ОВТ ЗСУ розробляють плани щодо вдосконалення та концептуальних засад розвитку військової автомобільної техніки.

Зокрема, проводиться розробка перспективного Типажу військової автомобільної техніки ЗСУ з подальшими етапами реалізації концептуальних засад розвитку.

Як то, створення легкого багатоцільового автомобіля 4х4 та його (вантажопідйомністю 0,75-1,5 т) для перевезення особового складу та дрібних вантажів, розробка легкого сімейства автівок 4х4та 6х6 (вантажопідйомністю 2-4 т), завершення розроблення сімейства автомобілів колісної формули 4х4, 6х6, 8х8 (вантажопідйомністю 6-25 т) розробка нових гусеничних тягачів, бронеавтомобілів та перспективних рухомих засобів техобслуговування, ремонту та евакуац

Читайте також: ДНДІ проводить відомчі випробування мобільного штабного пункту управління (фото)