xcounter
#

ЗСУ теж воюють старою радянською зброєю, але роблять це значно ефективніше за рашистів

8490
Бійці ЗСУ застосовують рідкісний МТ-ЛБ-АТ з кулеметом ДШК для звільнення Херсонщини, фото - АрміяInform, дата публікації – 21 листопада 2022 року
Бійці ЗСУ застосовують рідкісний МТ-ЛБ-АТ з кулеметом ДШК для звільнення Херсонщини, фото - АрміяInform, дата публікації – 21 листопада 2022 року

Тут має вагу не тільки тип і кількість старого озброєння, але і в рамках якої концепції воно застосовується, щоб переграти ворога на полі бою

Як тільки з’являються новини про те, що рашисти везуть на фронт уже відвертий "металобрухт", як то БТР-50 часів Хрущова чи серійні "шушпанцери" на базі МТ-ЛБ із зенітками 2М-3 часів Другої світової, у відповідь звучать вигуки – "але ж у росіян такої техніки ще багато, і вони зможуть на цьому воювати довго!".

Справді, БТР-50 – це ще не найглибший раритет, який може бути на складах зберігання армії РФ. В одній із своїх публікацій зразка жовтня 2022 року польський Defence24 оцінив, що рашисти можуть мати "в запасі" ще від 100 до 500 танків Т-55АМ, як мінімум декілька ПТ-76 часів війни у В’єтнамі, декілька сотень БТР-60, і декілька сотень гармат часів Другої світової типів М-30 та МЛ-20. На цю оцінку можемо покладатись хоча б тому, що автори цього ресурсу там вже і вказали – окупанти мають як мінімум декілька справних БТР-50, які цілком можуть відправити на фронт.

Читайте також: "Сівалка" під С-8 чи "Град" на пікапі, або як виглядає оптимальна "мала РСЗВ" для ЗСУ
Рашисти везуть на фронт МТ-ЛБ із зенітками 2М-3, березень 2023 року, зображення з відкритих джерел

Росіяни ці всі раритети, як і Т-62, безчисленні БМП-1 та МТ-ЛБ досі тримали на складах насправді не для підготовки до тривалої "війни на виснаження", а для "швидкої та переможної війни", виграної "гарматним м’ясом". РФ успадкувала радянську систему мобілізації, в рамках якої ці сотні Т-62 і "мотолиг" мали "дочекатись" хоча б старту "часткової мобілізації" осінню 2022 року, для кількісного нарощення армії РФ, а не уже влітку минулого року уже використовуватись "по чайній ложці" для поточного покриття втрат російських окупантів.

Врешті, незалежно від кількості техніки в бойових порядках чи на складах зберігання, росіяни не змогли це використати для створення вирішальної переваги, яка б дозволила їм досягнути бодай якоїсь із цілей війни, наприклад – "вихід на адмінкордон Донецької області".

Рашисти відновлюють БТР-50, березень 2023 року, зображення з відкритих джерел

Доволі часто в подібних випадках звучить й інший аргумент – "а ЗСУ теж використовують стару радянську техніку, тому в нас справи не набагато краще, аніж в росіян".

З однієї сторони, можна погодитись – справді, в бойових порядках наших захисників є навіть яскравіші "шушпанцери" на базі "мотолиг", аніж у тих же росіян. Але інша справа, що ми таку техніку використали не тільки для поточного покриття втрат, але й для кількісного розширення ЗСУ, чисельність яких оціночно виросла в рази.

Імпровізована САУ на базі МТ-ЛБ з використанням МТ-12 "Рапіра" 59-ої механізованої бригади, серпень 2022 року, фото з відкритих джерел

Якщо уже говорити про наші "шушпанцери" на базі МТ-ЛБ, в першу чергу варто згадати про зразки, що в соцмережах іноді називають "Рапірига" - гібрид "мотолиги" і МТ-12 "Рапіра", складений в імпровізовану САУ. Вперше подібний зразок "винищувача танків" у власному розпорядженні в серпні 2022 року показали бійці спецзагону "Кракен", а осінню того ж року – такі ж "кустарні САУ" бійці одного з підрозділів ТрО і 59-ої механізованої бригади.

Також тут варто згадати, що в травні 2022 року в наших бойових порядках "засвітились" зняті зі зберігання імпровізовані РСЗВ на базі МТ-ЛБу, які стріляють некерованими авіаційними ракетами. І що для звільнення Херсонщині осінню минулого року наші морпіхи використовували зокрема розконсеровані рідкісні МТ-ЛБ-АТ зі специфічною туреллю для кулемету ДШК.

Імпровізовані РСЗВ на шасі МТ-ЛБ,виготовлені для Збройних Сил України, фото зразка 2016 року з відкритих джерел

Якщо уже говорити про рідкісні та специфічні танки, що могли бути зняті зі зберігання – тут варто згадати рідкісні для ЗСУ Т-80УД, які "засвітились" в бойових порядках під час контрнаступу на Харківщині.

Нюанс в тому, що після розвалу СРСР нам "в спадок" дістались лише 60 таких танків, які були поставлені на зберігання ще в 1990-х роках, і стояли там як мінімум до лютого 2022 року, бо перевага була надана розконсервації Т-80БВ.

Тут також буде доречно згадати і про те, що у жовтні 2022 року в розпорядженні наших захисників "засвітились" рідкісні самохідні ПТРК 9П148 "Конкурс" на шасі БРДМ-2.

Відновлення гармат типу Д-20, Д-44 та Д-48 для ЗСУ в 2015 році, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Іноді ще вигукують "а от ми теж використовуємо проти рашистів СПГ-9 та С-60", наче забуваючи, що нашим захисникам для стримування російських орд доводилось та доводиться застосовувати ще "древнішу" зброю. Наприклад – кулемети "Максим" у різних варіаціях, та навіть гармати Д-44 і Д-48 зразка 1950-х років та "нестандартного" калібру 85 мм.

Все вищевикладене насправді для привід для гордості за наших захисників. Бо навіть використовуючи настільки стару і начебто малоефективну зброю, бійці ЗСУ змогли зупинити просування ворога і створити передумови для звільнення окупованих рашистами територій України.

Бійці ЗСУ використовують гармату Д-44, червень 2022 року, зображення - Ukraine Weapons Tracker
Читайте також: Як ЗСУ розгромили росіян під Вугледаром, хоча у ворога були Т-80 з тралами, ТОС-1А та Ми-28 з ЛМУР