xcounter
#

Німеччина за "круговими постачаннями" надасть Чехії 14 Leopard 2A4: чому одразу не Україні

4565
Leopard 2A4 ЗС Чехії
Leopard 2A4 ЗС Чехії

На питання, чому Німеччина не передає ці Leopard 2​ одразу до України, є доволі проста відповідь

Rheinmetall оголосив про отримання контракту від німецького уряду на постачання до Чехії 14 танків Leopard 2A4 та 3 БРЕМ Büffel. Особливістю контракту, який оцінений у "тризначному діапазоні мільйонів євро", є те, що він виконується у межах так званих "кругових постачань".

Такі "кругові постачання" активно практикувались Німеччиною у 2022 році, коли партнери ще не наважувались постачати західне озброєння до ЗСУ, а тому до України надходили радянські зразки, які компенсувались донору західними зразками. Але у середині 2024 року, коли Україна вже давно експлуатує майже всю західну бронетехніку, повернення до "кругових постачань" може викликати питання - чи не простіше було б передати ці Leopard 2 одразу до України.

Читайте також: У РФ "вдруге" за два роки вивели на випробування нову САУ "Лотос"
Leopard 2A4 обслуговування

Для відповіді на це питання спочатку необхідно зазначити, що Rheinmetall оголосив про отримання контракту від уряду Німеччини. А сама домовленість щодо постачання була досягнута між німецьким та чеським урядом ще наприкінці липня. Тоді ж міноборони Чехії офіційно оголосило про досягнення домовленості з німецьким урядом про компенсаційне постачання саме такої кількості Leopard 2A4 та Büffel та навіть оголосило їх вартість - близько 4,5 млрд крон (178,7 млн євро). А також зазначило, що ведуться перемовини щодо ще 14 танків.

Варто додати, що Чехія надає доволі потужну допомогу Україні, відповідно до переліку, який був оголошений чеським оборонним відомством на початку липня цього року:

  • 8 одиниць авіаційної техніки (вертольоти, включно з Ми-24)
  • 62 танки, 131 БМП, 26 машин хімічної розвідки
  • 13 артилерійських систем, 12 РСЗВ, 128 мінометів
  • 16 машин ППО (скоріш за все Victor)
  • 47 автомобілів
  • 95 тисяч артилерійських боєприпасів та 17,4 тисячі мінометних мін
  • 645 протитанкових ракет та 8022 гранатомети
  • 41,2 тисячі одиниць стрілецького озброєння та 4,2 млн патронів
САУ Dana
САУ Dana також передавалась Чехією

І все це Чехія оцінила у доволі скромні 270 млн євро. А це лише пряма допомога без урахувань комерційних контрактів, зокрема і за донорські кошти, наприклад на модернізовані Т-72 для ЗСУ.

Водночас, як мінімум за танки, що надавались під егідою "кругових постачань", Чехія отримала від Німеччини лише одну партію з 14 одиниць Leopard 2A4. Тому цілком можливо, що друга аналогічна партія німецьких танків до Чехії - це просто продовження компенсації за вже передане озброєння відповідно до раніше досягнутих домовленостей.

Leopard 2A4 чехія

Хоча можливо це дозволить Празі знайти додаткові ресурси та передати Україні наявне озброєння, при цьому одразу. Бо Rheinmetall постачатиме ці 14 Leopard 2A4 до Чехії з кінця 2024 по квітень 2025 року, а БРЕМ Büffel - до початку 2026 року. Тобто швидким такий трансфер озброєння назвати складно.

Також існує ще одна і, мабуть, найголовніша причина, за якою саме ці танки Leopard 2A4 все одно не могли потрапити до України. Справа в тому, що про намір Чехії отримати загалом ще 28 Leopard 2A4 почали активно говорити у лютому цього року. І тоді зазначалось, що це будуть танки, які Rheinmetall викупила у Швейцарії.

А Швейцарія продовжує блокувати реекспорт свого озброєння до України, а тому в неї "гниє" ціла танкова бригада. Тобто ці швейцарські Pz 87, які є варіацією Leopard 2A4 все одно до України ніяким би чином не потрапили.

Pz 87 швейцарія
Pz 87 ЗС Швейцарії

Також нагадаємо, що для поповнення свого танкового парку Чехія замовила у Німеччини 76 Leopard 2A8 за 170 мільярдів чеських крон або ж 6,76 мільярда євро.

Читайте також: З’явився перший офіційний коментар щодо просування ЗСУ на Курщині, який дає цікаві деталі