xcounter
#

У РФ "вдруге" за два роки вивели на випробування нову САУ "Лотос"

10434
"Лотос" на випробуваннях
"Лотос" на випробуваннях

За початковими планами ще у 2020 році мало б стартувати серійне виробництво САУ "Лотос"

Російська "оборонка" у цьому році планує розпочати державні випробування самохідної 120-мм артилерійської гармати 2С42 "Лотос", про це заявив очільник концерна "Калашников" Алан Лушніков, а саму машину продемонстрували в парку "Патріот".

За його словами, були проведені попередні випробування і апробація у військах. Лушніков, що за їхніми результатами розробники отримали "серйозний план розвитку" від замовника. "Ті ДКР, які колись були відкриті, їх треба завершити: плануємо вийти на державні випробування у цьому році", - заявив він.

Читайте також: Рашисти визначилися, чи треба їм переробляти ракету "Вихрь-1", щоб вішати її на безпілотники

Передусім нагадаємо, що 2С42 "Лотос" - авіадесантна плаваюча самохідна артилерійська 120-мм гармата, призначена для заміни у російських окупаційних військах 2С9 "Нона-С".

Машину вперше показали у 2017 році на форумі "Армия", у 2018 році нібито вже будували експериментальний зразок. За початковими планами рік потому, у 2019, планували провести державні випробування, а ще через рік - у 2020 - розпочати вже серійне виробництво.

Але зрештою ці строки стали поступово зміщуватися "вправо", зокрема у 2020 році замість серійного виробництва лише заявлялося про старт приймально-здавальних випробувань.

А в 2022 році російські пропагандистські ЗМІ повідомляли, що машина має вийти на заводські випробування, після чого так зване міноборони РФ оголосить дату проведення державних випробувань.

Що цікаво, у 2023 році самі ж рашисти заявляли, що нібито вже починають випробування самохідної гармати "Лотос", але це вже не вперше, коли у РФ ось так "забувають" про ті чи інші події стосовно власного озброєння.

Щодо ТТХ "Лотоса", то нагадаємо, що її шасі створено на базі БМД-4М, вона має масу у 18 тонн і розвиває швидкість по шосе до 70 км/год. Заявлена максимальна дальність становить 13 км, швидкострільність - 6-8 пострілів за хвилину.

Читайте також: З’явився перший офіційний коментар щодо просування ЗСУ на Курщині, який дає цікаві деталі