xcounter
#

Рашисти визначилися, чи треба їм переробляти ракету "Вихрь-1", щоб вішати її на безпілотники

4114
Ка-52 з ракетами "Вихрь-1", фото ілюстративне
Ка-52 з ракетами "Вихрь-1", фото ілюстративне

Ворог ще торік оголосив про плани озброїти свої БПЛА керованою ракетою "Вихрь"

Голова російського концерну "Калашников" Алан Лушніков у коментарі пропагандистським ЗМІ повідомив, що зараз спеціалісти концерну ведуть роботи з адаптації їхньої керованої ракети "Вихрь-1" до складу безпілотних літальних апаратах.

"Ракета "Вихрь-1" універсальна і може запускатися з будь-яких носіїв без будь-яких змін її конструкції. Самі роботи з інтеграції ракети проводяться виробниками носіїв спільно з нашими спеціалістами", - заявив Лушніков. Втім, інформація про хід робіт, а також ймовірні терміни виконання наразі немає.

Читайте також: У ВМС США знову нагадали, чому бойові лазери на кораблях не з’являться "тут і зараз"

Варто відзначити, що про плани озброїти безпілотники цією керованої ракетою рашисти повідомляли ще рік тому, у серпні 2023 року.

Тоді той же Лушніков заявляв, що їм треба провести "серйозну роботу" з головним конструктором авіаційного виробу, щоб визначити потребу в тих чи інших подальших роботах. Тоді ж відзначалося, що невідомо, чи треба буде перероблювати для цього ракету чи ні. Ворог також заявив, що озброїти безпілотники ракетою "Вихрь" вирішили за результатами її експлуатації на полі бою.

Нагадаємо, що розробка ракети "Вихрь" стартувала ще у 80-х роках, серійно виробляється її модифікація 9М127-1 "Вихрь-1", що входить до складу комплексу "9К121М Вихрь-М".

З часів повномасштабного вторгнення РФ в Україну в лютому 2022 року фіксувалося використання цієї ракети ворогом передусім з його гелікоптерів Ка-52.

У жовтні 2023 року повідомлялося, що російське окупаційне військо почало на полі бою бити ракетами "Вихрь-1" зі своїх гелікоптерів Ми-28НМ, причому відзначалося про наявність дивної помилки, коли під час пуску спрацьовував сигнал про опромінення ворожою РЛС або ж пуск ракети ЗРК.

Дальність ракети "Вихрь-1" заявлена на рівні 8 км, в інших джерелах є дані про 10 км, це дозволяє ворожим гелікоптерам робити пуски на відносно безпечній відстані, не наражаючись на ПЗРК чи інші засоби ППО ближньої дії.

Водночас вже сьогодні є щонайменше два відео ураження ворожих гелікоптерів нашими зенітними FPV-дронами, раніше Defense Express розповідав, чому вони дійсно можуть бути кращі за традиційні зенітні ракети.

Читайте також: Наші бійці показали літаючий "бойовий матюгальник", який закликає росіян здаватись у полон