xcounter
#

Наші бійці показали літаючий "бойовий матюгальник", який закликає росіян здаватись у полон

1853
Дрон Сил оборони України із акустичними засобами впливу на противника, літо 2024 року, кадри із соцмереж
Дрон Сил оборони України із акустичними засобами впливу на противника, літо 2024 року, кадри із соцмереж

Є новий цікавий приклад застосування безпілотників у боях проти армії РФ, який варто розібрати детальніше

У відкритому доступі з’явилось відео, яке демонструє новий цікавий формат застосування безпілотників бійцями Сил оборони України. А саме – застосування дрона як такого собі літаючого "бойового матюгальника" для психологічного впливу на противника, з метою примусити солдат ворога здаватись у полон.

Хоча автори цього відео не зазначали конкретний час та місце дії, та не стали деталізувати, наскільки поширеною є практика використання таких літаючих "бойових матюгальників" в поточних умовах бойових дій, але тут сам приклад заслуговує на увагу.

Почнімо хоча би із того, що схоже ми маємо справу із першим у воєнній історії літаючим засобом акустичного впливу на противника. Навіть якщо в даному випадку мова про FPV-дрон, на який було прикріплено гучномовець.

Окремо цікавим питанням тут може бути те, як власне відбувається трансляція того тексту, що звучить із гучномовця. Тобто – як на цей безпілотник було прикріплено безпілотник, як при цьому відбувається управління та голосова передача тексту, ну і власне – чому було обрано саме формат тексту російською мовою, який має передаватись голосом радянського диктора Левітана часів Другої світової війни.

Окремо привертає увагу те, що на наведеному вище відео фігурують бійці із знаками розпізнавання департаменту військової контррозвідки СБУ. Тобто – що в інших складових Сил оборони України можуть бути свої ініціативи по психологічному впливу на ворога з метою примусити здаватись у полон.

Маємо також зафіксувати, що і до цього моменту у відкритому доступі фіксувались дані про те, що Сили оборони України й раніше використовували засоби акустичного впливу на ворога.

Зокрема, можемо пригадати приклад про те, що на початку жовтня 2022 року ЗСУ через гучномовці повідомляли рашистам у районі Лиману, що вони оточені та їм краще здатися у полон. Крім того, можемо також пригадати, що осінню 2022 року бійці ЗСУ на Харківщині взяли як трофей "бойовий матюгальник" російських окупантів під позначенням ЗС-82 на базі БРДМ-2.