xcounter
#

У ВМС США знову нагадали, чому бойові лазери на кораблях не з’являться "тут і зараз"

8331
Лазерна система ODIN, фото - U.S. Navy
Лазерна система ODIN, фото - U.S. Navy

У ВМС США вже не вперше наголошують, що озброєння кораблів лазерними системами - це тривалий процес

Завдання озброїтися засобами, які б могли бути дешевшими за аналоги та успішно протидіяти безпілотникам і ракетам залишається актуальним для військово-морських сил США, і у службі й до сьогодні оптимістично налаштовані щодо лазерних систем, але вкотре наголошують, наскільки це повільний процес, який може тривати роками.

"Я просто засмучений тим, що це займає так багато часу, але це не через відсутність зусиль", - наголосив віцеадмірал Брендан Маклейн, командувач надводними силами у Тихому океані.

Читайте також: У Китаї хочуть встановити бойові лазери на підводні човни: як це має взагалі працювати та навіщо
лазерна система ODIN
Лазерна система ODIN на борту USS Stockdale, фото - U.S. Navy

За його словами, основна перепона у швидкому процесі інтеграції лазерних систем - відсутність пропозицій на комерційному ринку, йдеться про досить потужні комплекси, які б могли збивати ракети на значних відстанях, як йдеться у матеріалі видання Defense One.

Водночас досвід флоту США у захисті цивільного судноплавства проти терористів у Червоному морі демонструє нагальну потребу у таких системах - особливо на фоні новин про те, що ВМС США станом на квітень 2024 року критично не вистачало боєприпасів аж на 1 млрд доларів.

Це при тому, що ВМС США, наприклад, активно тестують лазерну систему Optical Dazzling Interdictor (ODIN) призначену для "осліплення" дронів і ракет. Цей комплекс вже встановлений на восьми військових кораблях, але водночас проблема із цією системою у тому, що вона не може протидіяти цілям із великими швидкостями.

З потенційних систем -120-кіловатний лазер HELIOS, і він залишається серед варіантів навіть попри те, що за словами Маклейна, його тестувати вже декілька разів і "поки що все не так, як ми хочемо". Але він відзначає потенціал системи. Також є роботи над прототипом 300-кіловатного лазера і потенційна розробка варіанту у 500 кіловатів. Крім того, ВМС США хочуть провести випробування мікрохвильової зброї METEOR.

Водночас у ВМС США все одно наголошують - навіть попри успіхи цих програм, ВМС США очікує ще довгий шлях до того часу, коли лазерні системи стануть повноцінною системою озброєння.

Як відзначив голова закупівель Пентагона Вільям ЛаПланте, проблема з лазерами полягає як у зрілості, так і в пошуку варіантів, як вони будуть комбінуватися з іншим озброєнням з урахуванням всіх обмежень та "підводних каменів" - тобто недостатньо просто поставити лазерну систему на корабель.

Загалом у ВМС США вже не вперше закликають дивитися на проблему реалістично і наголошують, що до реальних бойових лазерів ще дуже далеко, ще й з урахуванням, що кошти для прискорення цих програм планують закласти в бюджет аж у 2026-2027 роках.

Читайте також: В РФ чомусь саме зараз заявили характеристики по лазерному "Пересвету", котрий не для війни проти України