xcounter
#

В РФ чомусь саме зараз заявили характеристики по лазерному "Пересвету", котрий не для війни проти України

5587
Комплекс лазерної зброї "Пересвет" в розгорнутому положенні, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Комплекс лазерної зброї "Пересвет" в розгорнутому положенні, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Росіяни вкотре захоплюються розповідями про "аналоговнєтность" своїх розробок, що лише викликає додаткові питання

Для початку тут нагадаємо один базовий момент. Ще з 2018 року російська пропаганда з певною регулярністю заявляє про наявність в ЗС РФ лазерного комплексу "Пересвет", котрий (як водиться в подібних випадках) "не має аналогів у світі".

Росіяни при цьому воліли не заявляти якісь конкретні характеристики по цьому лазерному "вундерваффе", а натомість воліли натякати на його начебто "надприродні" властивості, що здатні наприклад провокувати незвичайні атмосферні явища в Східній Європі.

Читайте також: Уже є варіант з МіГ-29 під аеробалістичну ракету, а як щодо варіанту під запуск супутників
Комплекс лазерної зброї "Пересвет" в похідному положенні, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Але схоже, в російських пропагандистів концепція помінялась, і тепер вони вирішили заявити конкретні характеристики лазерного комплексу "Пересвет". Що характерно, роблять вони це на тлі подій на території Курської області, хоча цей лазерний комплекс, як випливає із заяв самих пропагандистів РФ, аж ніяк не призначений для повномасштабної війни проти України.

Якщо детальніше, то в одній з публікацій своїх пропагандистських "ЗМІ" росіяни вирішили заявити, що призначення лазерного комплексу "Пересвет" - прикривати розгортання угрупування міжконтинентальних балістичних ракет-носіїв ядерної зброї, а власне задача – засліплювати лазерним променем супутники, котрі ведуть розвідку по цим МБР (чому й не по іншим супутникам, які можуть вести розвідку інших військових об'єктів РФ – окреме відкрите питання).

При цьому заявляється, що лазерний "Пересвет" начебто здатен сліпити будь-які розвідувальні супутники на орбіті від 200 до 1100 кілометрів, та перекривати кругову зону в радіусі 65-90 кілометрів.

Комплекс лазерної зброї "Пересвет" в похідному положенні, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Звідки росіяни взагалі взяли, що їх "Пересвет" здатен саме такі характеристики при застосуванні – це окреме відкрите питання. Але особливо специфічною ситуація стає, коли ворожі пропагандисти почали в тій публікації заявляти, що в інших країнах роботи по лазерним системам взагалі ледь чи не на зародковому етапі.

Як приклади для порівняння заявлялись британська система Dragon Fire та ізраїльська Iron Feast, а по Китаю взагалі заявлялось в загальних рисах, що роботи по подібним системам ведуться.

Хоча на практиці може виявитись, що якраз в КНР, порівняно з Росіє, успіхи по сегменту лазерного озброєння можуть бути значно вищими, і тут для порівняння можна згадати приклад, що Саудівська Аравія має лазер, який може збивати всі 100% "літаючих мопедів" Ірану, і цей лазер вона купила саме в Китаю.

Раніше Defense Express писав про те, що росіяни згадали за А-60 з лазером на базі Ил-76, який би знадобився проти БПЛА.

Читайте також: РФ після паузи в 5 місяців поступово нарощує використання KN-23 з КНДР, про що це може свідчити