xcounter
#

Уже є варіант з МіГ-29 під аеробалістичну ракету, а як щодо варіанту під запуск супутників

26531
Польський МіГ-29УБ, фото - Defence24
Польський МіГ-29УБ, фото - Defence24

Поляки опублікували цікаві викладки по цій темі, з якими варто ознайомитись

Раніше в одній із своїй публікацій ми писали про те, що Швеція вивчатиме, чи можна із JAS 39 Gripen запустити ракету з міні-супутником за проектом Stella. Ця тема була і є цікавою як мінімум через концепцію, чи можна літаки тактичної авіації адаптувати під роль стартової платформи для виводу малогабаритних супутників в Космос, зокрема з оборонною метою.

Розвитком цієї теми може виступати ось ця публікація польського порталу Defence24, в якій розглядається теоретична можливість адаптації літаків типів МіГ-29 та Су-22 також під можливий запуск ракет-носіїв малогабаритних супутників. Матеріал загалом цікавий та вартий окремого ознайомлення.

Читайте також: Аргентина збиралась віддати нам Super Etendard, але тепер сама ремонтує ці літаки
Польський Су-22, фото - 4 Skrzydło Lotnictwa Szkolnego

Автори цього матеріалу виходять з наступного. Польща не має власних майданчиків для запуску повноцінних космічних ракет-носіїв, є лише полігони біля міст Устка і Дравско, котрі однак підходять лише для випробування суборбітальних легких ракет.

Відповідно, Польщі варто шукати нестандартні варіанти для створення власних можливостей по запуску космічних ракет-носіїв хоча би під малогабаритні супутники, і якраз в такому ракурсі цілком підходить варіант із теоретичною можливістю запуску ракет з літаків тактичної авіації.

В даному випадку згаданий вище перелік із МіГ-29 та Су-22 підійшов зокрема тому, що ці літаки в найближчий час мають бути списані зі складу ВПС Польщі – орієнтовно в 2027 році у першому випадку, та у 2025 році в другому випадку. Відповідно, ці два типи літаків можна буде вільно конвертувати під нового роду задачі, навіть якщо для цього треба буде вносити відповідні конструктивні зміни, наприклад – змінювати конфігурацію пілонів та вузлів підвіски.

МіГ-29 ВПС Польщі, ілюстративне фото з відкритих джерел

Відповідні розрахунки проводили спеціалісти Інституту авіації (ILOT) та Воєнного технологічного університету Польщі. Їх обчислення показали, що МіГ-29 чи Су-22 зможуть брати як корисне навантаження ракети-носії масою максимум до 2-4 тон, при цьому маса супутника не перевищуватиме 50 кілограмів.

Швидкість польоту при запуску має бути надзвукова, висота – орієнтовно 15 кілометрів, інші параметри польоту не наводяться. Але тут підкреслюється, використання саме списаних зі складу МіГ-29 та Су-22 виглядає привабливішим, оскільки тут не передбачається обмежень і по призначенню супутників, які запускатимуться з цих літаків як відповідно перероблених платформ.

Від Defense Express додамо наступне. Для початку, наведені вище розрахунки по можливості використання тих же МіГ-29 як стартових платформ під космічні ракети виглядають вкрай теоретичними хоча би тому, що поки відсутні дані по самим ракетам-носіям супутників, які б мали стартувати з цих літаків.

З іншої сторони, у свій час і балістична ракета під МіГ-29 на 250 км звучало фантастично, але так зробили Індія та Ізраїль, і тут мова була про адаптацію палубних МиГ-29К ВМС Індії під ізраїльські аеробалістичні ракети Rampage.

Читайте також: РФ після паузи в 5 місяців поступово нарощує використання KN-23 з КНДР, про що це може свідчити