xcounter
#

Аргентина збиралась віддати нам Super Etendard, але тепер сама ремонтує ці літаки

20220
Аргентинські військові "прощаються" зі своїми Super Etendard, травень 2023 року, зображення з відкритих джерел
Аргентинські військові "прощаються" зі своїми Super Etendard, травень 2023 року, зображення з відкритих джерел

Що це літаки, і які перспективи взагалі повернути їх назад в стрій

На початку червня 2024 року стало відомо про намір Аргентини передати Україні п’ять літаків типу Super Etendard Modernise, які були списані в 2023 році через проблеми з несправністю катапультованих крісел.

Тут мова про літаки, які Аргентина придбала у Франції в 2019 році за 12,5 мільйонів євро, але по факту так не змогла ввести в стрій своєї морської авіації саме через технічні проблеми з катапультованими кріслами, виправити які було неможливо через ембарго Великої Британії на воєнні технології британського походження для аргентинських збройних сил.

Super Etendard Modernise

На той момент Аргентина лишалась по суті єдиним власником таких літаків, оскільки сама Франція свої Super Etendard Modernise списала ще в 2016 році, і там навіть мова була про те, щоб продати аргентинцям усі наявні 54 літаки цього типу, але в підсумку зійшлись лише на п’яти.

Ця деталь лише ускладнювала питання про доцільність передачі таких літаків від Аргентини для ЗСУ. Навіть якщо б тут не грав фактор ембарго і цілком можна було б відновити працездатність тих же катапультованих крісел, то далі виникав би момент, як взагалі підтримувати технічну готовність гіпотетично отриманих Super Etendard Modernise в строю Сил оборони України.

Не кажучи же про те, що додатковий тип та ще й настільки специфічного літака встрою нашої авіації створював би лише додаткове навантаження на інфраструктуру забезпечення.

Super Etendard Modernise

Хоча тут мова і про літаки з доволі цікавим набором бортового обладнання - РЛС Anemone з дальністю виявлення морських цілей до 200 км, бортовий комплекс радіоелектронної боротьби, оновлену систему навігації та оптико-прицільну станцію для використання високоточного озброєння Damocles.

Більше деталей про ці Super Etendard Modernise Defense Express розповідало в своїй окремій публікації.

За два місяці потому ця історія набула доволі своєрідного повороту, котрий може викликати як мінімум подив. Портал Infodefensa пише, що керівництво ВМС Аргентини вирішило все ж самостійно відновити та поставити у стрій ці самі Super Etendard Modernise, по яким заявлявся намір передати Україні.

Якщо конкретніше, то начальник Генерального штабу аргентинських ВМС віце-адмірал Карлос Марія Аллієві заявив про начебто наявні можливості відновити загалом технічну готовність згаданих вище літаків та провести випробувальний політ одного із них. Мовляв, аргентинці знайшли технічні рішення, як полагодити катапультовані крісла в обхід британського ембарго.

Раніше Defense Express писав про те, яке цікаве для ЗСУ озброєння може бути навіть в Аргентини, і чи є там що обіцяти.