xcounter
#

З’явився перший офіційний коментар щодо просування ЗСУ на Курщині, який дає цікаві деталі

6742
Т-64 ЗСУ ймовірно на Курщині, фото з відкритих джерел
Т-64 ЗСУ ймовірно на Курщині, фото з відкритих джерел

Є перша заява щодо операції на території Курської області проти армії РФ, із якої можна робити перші висновки

Головнокомандувач ЗСУ Сирський в своїй доповіді повідомив, що наші війська в ході наступальних дій на теренах Курської області вже взяли під контроль територію площею в 1000 квадратних кілометрів. При цьому наші підрозділи продовжують виконувати свої завдання.

Про це йдеться у вечірньому зверненні Президента України Володимира Зеленського. Таким чином, це можна вважати першим офіційним коментарем саме від нашої держави щодо подій на території Курської області.

Читайте також: США дала дозвіл на M142 HIMARS для Норвегії, куди уже націлилась продати свої K239 Південна Корея

Цікаво, що у цьому повідомленні глави держави та Верховного Головнокомандувача є також і наступний пасаж – "Серед іншого доручили міністру внутрішніх справ, іншим урядовцям, СБУ підготувати гуманітарний план для території проведення операції".

Іншими словами, тут якраз "зашита" відповідь на питання, яке в останні кілька днів ставили різні зокрема західні ЗМІ про те, які дії можуть плануватись зі сторони України щодо тої частини Курської області, яку вже пройшли підрозділи Сил оборони України.

Заодно це демонструє, що наші військові вже достатньо глибоко контролюють ці терени, щоб уже була можливість ставити питання про необхідність реалізації тих чи інших гуманітарних кроків в умовах повномасштабних бойових дій.

Білий колір - орієнтовне просування наших військ на 6-11 серпня 2024 року, жовтий - орієнтовне просування за 12 серпня 2024 року

Щоб окреслити, яку на даний момент зону можуть контролювати ЗСУ на Курщині, можемо скористатись цією графікою від спільноти "Око Гора". З їх матеріалів випливає, що зараз у "сірій зоні" можуть перебувати зокрема 30% території міста Суджа.

Також можемо додати, що під час свого брифінгу в понеділок 12 серпня 2024 року речник Міноборони Німеччини Арно Коллац окреслив наступний момент – "Зброя, надана Німеччиною українській стороні, з моменту її передачі стає власністю України та може бути використана нею так, як Київ вважає за потрібне та правильне".

Іншими словами, тут мова була про те, що офіційний Берлін і далі не заперечує проти того, якщо поставлена ним техніка буде використовуватись в тому числі під час боїв проти російських військ на території Курської області.

Читайте також: Рашисти визначилися, чи треба їм переробляти ракету "Вихрь-1", щоб вішати її на безпілотники