xcounter
#

США дала дозвіл на M142 HIMARS для Норвегії, куди уже націлилась продати свої K239 Південна Корея

2969
M142 HIMARS, фото -  DoD US
M142 HIMARS, фото - DoD US

Два провідні виробники реактивних систем вступили в конкуренцію за контракт для однієї з європейських країн, і це створює окрему інтригу

Агентство з питань оборонної співпраці (DSCA) США 9 серпня 2024 року дало дозвіл продати Норвегії 16 ракетних установок M142 HIMARS разом із супутнім забезпеченням загальною вартістю 580 мільйонів доларів, або ж еквівалент 530 мільйонів доларів.

На перший погляд, це повідомлення уже є приводом для чергових підрахунків на тему "як стрімко дорожчає зброя у світі". Бо якщо порахувати середню вартість в цьому пакеті поставки, то виходить, що американці готові продавати норвежцям один M142 HIMARS із супутнім забезпеченням за середньою вартістю аж 36 мільйонів доларів за одиницю.

Але далі треба зробити поправку на те, що до цього моменту намір поставити свій аналог HIMARS, тобто системи K239 для Норвегії заявляла взагалі Південна Корея, і там справа була ще у червні 2024 року.

Як тоді повідомляли профільні ресурси, південнокорейська оборонна компанія Hanwha Aerospace на полях оборонної виставки Eurosatory повідомляла, що веде активні перемовини з норвезьким урядом, і що при цьому як козир заявлявся скоріше строк, за яким корейці зможуть поставити свої K239 потенційним замовникам – до 2030 року, при чисельності партії в 12-16 одиниць.

При цьому зазначалось, що поставка K239 може відбутись "пакетом" одразу для двох скандинавських країн, тобто не тільки для Норвегії, але й для Швеції також. І також очікується, що своє рішення по закупівлі реактивних систем уряд Норвегії може оголосити уже наприкінці 2024 або на початку 2025 року.

K239 Chunmoo

Із наведеного вище випливає, що в даному випадку роль грає навіть вже не стільки очікувана вартість закупівлі, як темп. При чому – і темп досягнення домовленостей та видачі відповідних дозволів на поставку, так і темпи виготовлення та поставок озброєння для замовника.

А тут заодно може виникнути історія про те, що Норвегія зробила свій вибір на користь південнокорейської K239 ще задовго до того, як фактично буде оголошено рішення. Бо тут можемо пригадати повідомлення ще від жовтня 2022 року про те, що Норвегія та Південна Корея почали роботи по темі адаптації протикорабельної ракети NSM під ракетну установку K239. Хоча, щоправда, подальших повідомлень щодо розвитку цього проекту далі не було.

Раніше ми писали про те, що на початку серпня 2024 року США нарешті погодили продаж AH-1Z Viper Словаччині, яка їх може передумати купувати.