xcounter
#

США нарешті погодили продаж AH-1Z Viper Словаччині, яка їх може передумати купувати

3921
AH-1Z Viper,  фото - US DoD
AH-1Z Viper, фото - US DoD

Поки вирішувались процедурні моменти, у потенційного покупця суттєво змінились пріоритети

Державний департамент США дав дозвіл продати Словаччині ударні гелікоптери Viper за понад 1,5 роки після того, як самі словаки заявили про інтерес купити ці вертольоти. За цей проміжок часу сама Словаччина уже встигла напрацювати для себе дещо інше рішення по авіатехніці, що заодно навіть створює навіть певну інтригу, чим же по факту закінчиться ця поставка.

Деталі по цій історії наводить портал Janes, який викладає наступне. Державний департамент США 31 липня 2024 року дозволив продати Словаччині 12 ударних вертольотів Bell AH-1Z Viper із супутнім пакетом озброєння, навчання персоналу і технічного обслуговування на загальну вартість 600 мільйонів доларів.

Читайте також: "Новатор-2" від "Української бронетехніки" пройшов випробування з системою РЕБ від Kvertus

Тут варто порівняти, що на початковому етапі такий пакет поставки оцінювався на рівні 1 мільярда доларів. Тому на перший погляд історія могла виглядати так, що США пішли на пільговий продаж авіатехніки для Словаччини як країни, котра у 2022-2023 роках активно передавала свою техніку для зміцнення ЗСУ, зокрема віддала усі наявні МіГ-29SA, С-300 та ЗРК "Куб".

Однак далі слід зробити поправку на те, що вперше про можливу закупівлю легких ударних вертольотів AH-1Z Viper у Словаччині говорили ще у березні 2023 року, про що казав наприклад на той момент очільник словацького Міноборони Ярослав Надь. І тоді, до речі, мова йшла взагалі про ймовірну поставку всіх 12 гелікоптерів та супутнього озброєння та обладнання взагалі за 340 мільйонів доларів.

Тобто виходить, що в процесі узгодження заявки на продаж у Державному департаменті США вирішили заодно зменшити розмір знижки на ці вертольоти для Словаччини, що уже виглядало доволі специфічно.

Один із перших F-16 Block 70 для ВПС Словаччини, фото - Lockheed Martin

Але все стане ще більш специфічніше, якщо пригадаємо одне повідомлення, котре прозвучало на початку липня 2024 року. А саме – що в Міноборони Словаччини уже розглядають варіант замість 12 вертольотів AH-1Z Viper придбати краще додаткові чотири F-16 для зміцнення власної винищувальної авіації.

При цьому наводились одразу два мотиви. Перший – Словаччині банально треба більше винищувачів для прикриття власної території та виконання завдань в рамках НАТО, а от другий – нинішній уряд волів би не продовжувати історію із закупівлею AH-1Z Viper з політичних мотивів, бо бачте, процес починали попередники.

Тому власне і є привід говорити про інтригу, як же завершиться історія із дозволеною поставкою цих легких ударних вертольотів для Словаччини.

Читайте також: Росія за 1500 км від України показала ракети Р-33 із "ядерним" спорядженням під МиГ-31БМ