xcounter
#

Чехія хоче отримати ще 28 Leopard 2A4, це можуть бути колишні "швейцарські" машини

1937
Передача Leopard 2A4 від Німеччини для Чехії, квітень 2023 року, фото - Armáda České republiky
Передача Leopard 2A4 від Німеччини для Чехії, квітень 2023 року, фото - Armáda České republiky

Якщо ця передача буде реалізована, вона може сприяти додатковій допомозі для ЗСУ

Міноборони Чехії повідомило, що веде перемовини з Німеччиною про передачу ще 14 танків Leopard 2A4 та однієї БРЕМ типу Bergepanzer 3 Büffel. Крім того, чеські урядовці ведуть також перемовини про можливу купівлю такої ж кількості танків та БРЕМ із "німецькою промисловістю", потенційна вартість угоди оцінюється на рівні в кілька сотень мільйонів євро.

Якщо Берлін та Прага досягнуть згоди по цим поставкам, вони можуть бути реалізовані за принципом "кругового обміну", або ж ringtausch, яка передбачає взамін передачу додаткової кількості техніки та озброєння для ЗСУ. Про це пише польський портал ZBiAM.

Читайте також: Бундесвер заплатить 650 млн євро за 19 зеніток Skyranger 30, які можливо доведеться чекати до 2027 року
Передача Leopard 2A4 від Німеччини для Чехії, квітень 2023 року, фото - Armáda České republiky

Автори порталу пишуть, що якщо Чехія таки отримає всі машини, по яким йдуть перемовини, то в підсумку у її розпорядженні може опинитись аж 42 танки Leopard 2A4 та дві БРЕМ, які дозволять укомплектувати майже повний бронетанковий батальйон на 44 ОБТ. Ймовірно, таке посилення може отримати 73-и танковий батальйон 7-ої механізованої бригади сухопутних військ Чехії.

Це в свою чергу дозволить Празі почати виконувати свої зобов’язання перед НАТО по формуванню "важкої" механізованої бригади. При цьому, що цікаво, після отримання танків Leopard 2A8, обсяг замовлення по яким для чеської армії складає орієнтовно півсотні ОБТ, сама Чехія планує свої Leopard 2A4 перевести в резерв.

Автори ZBiAM при цьому припускають, що як мінімум частина із тих танків Leopard 2A4, які може отримати Чехія, можуть мати взагалі "швейцарське" походження. В запасі концерну Rheinmetall є 25 танків Leopard 2A4, вони ж Pz 87, які у свій час були викуплені в Швейцарії.

Сама Швейцарія виступає проти того, щоб ці машини були передані Україні напряму. Однак не заперечує, якщо ці ОБТ будуть передані "третім країнам".

Читайте також: Німці показали перспективний ЗРК IRIS-T SLX на дальність до 80 км