xcounter
#

Який таємний ЗРК може замінити "Стріла-10" або ж "Оса-АКМ", рашисти могли втратити свій "Пенициллин" та інші новини й події тижня війни від Defense Express

5562
Який таємний ЗРК може замінити "Стріла-10" або ж "Оса-АКМ", рашисти могли втратити свій "Пенициллин" та інші новини й події тижня війни від Defense Express

Про таємні ЗРК, комплекси РЕБ та інші новини й події тижня

Пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

Чи може РФ почати купувати танки в Ірана

Британське видання Sky News пише, що в руки його журналістів потрапив примірник угоди між Іраном та Росією про купівлю боєприпасів та деяких інших військових матеріалів на загальну суму дещо більше 1 мільйона доларів, датований вереснем 2022 року. Британські журналісти стверджують, що їм в руки потрапив аутентичний примірник, і це є першим документальним підтвердженням того, що Тегеран таки продає Москві боєприпаси для ведення війни проти України на суходолі.

Читайте також: Невидимий винищувач "Орланів" та інших БПЛА: тиха робота британського ЗРК в руках ЗСУ
Т-72 Іран танк
Іранський танк T-72S "Шилдан", ілюстративне фото з відкритих джерел

Окремо цікаво виглядає номенклатура поставок, передбачена цим контрактом – 40 тисяч снарядів калібру 122-мм, 14 тисяч снарядів калібру 152 мм, 10 тисяч 125-мм танкових уламково-фугасних пострілів та 4 тисячі 125-мм кумулятивних пострілів, 4 тисячі реактивних снарядів калібру 122 мм, два стволи до гаубиць Д-30 (по 54,7 тисяч доларів за одиницю) та два стволи до танкових гармат 2Ф46М до Т-72 (85,75 тисяч доларів за одиницю), по 12 одиниць латунних гільз та корпусів снарядів до пострілів калібру 122 мм та 152 мм. І тут виходить таке – що якщо РФ справді купила в Ірану снаряди і стволи до Т-72, то так почне купувати й танки.

Рашисти встановили корабельну РСЗВ А-22 на МТЛБ

У російських джерелах з'явилось фото нового шушпанцера на базі МТ-ЛБ на якому на цей раз встановили корабельну реактивну артилерійську систему А-22.

МТЛБ з корабельним А-22
МТЛБ з корабельним А-22

І якщо встановлення на нього зенітних корабельних зенітних установок 2М-3 та кулеметних установок з торпедних катерів зразка 1939 року, можливо було сприймати зі справедливою долею скепсису, то наразі мова йде про дійсно небезпечний шушпанцер - ерзац-"Солнецпек".

Німці мають таємничий ЗРК малої дальності, який міг би замінити "Стріла-10" або ж "Оса-АКМ"

Міноборони Нідерландів заявило про довгострокові плани оновлення власної протиповітряної оборони. Якщо виходити із даних The Military Balance 2022, то в голландців на початок минулого року було 18 ЗРК Patriot PAC-3, шість ЗРК NASAMS II та 18 комплексів малої дальності з ПЗРК Stinger на шасі бронемашин Fennek.

А зараз вони хочуть до 2026 року отримати деяку кількість оновлених систем NASAMS, про які вказується лише, що вони матимуть вищу дальність стрільби. А до 2028 року – деяку кількість комплексів малої дальності ACSV G5, що прийдуть на заміну Stinger на шасі Fennek. І в даному контексті особливо цікавими виглядають саме ці ACSV G5, що мають зайняти нішу ЗРК малої дальності в голландців.

Почнімо з того, що під індексом ACSV G5 приховується функціональна бронемашина розробки німецької компанії FFG, що фігурує також в спільному з Данією проекті по відновленню танків Leopard 1A5 для ЗСУ. Відомо, що ACSV G5 в стандартному виконанні має бойову масу 29 тонн та може брати до 9 тонн корисного навантаження, екіпаж – 2 особи, десант – до 12 осіб, швидкість ходу – до 74 км/год по шосе.

ACSV G5 у варіанті ЗРК малої дальності
ACSV G5 у варіанті ЗРК малої дальності, ілюстративний рендер від Міноборони Нідерландів

Німці стверджують, що хоч ця бронемашина ззовні нагадує M113, насправді це є повністю нова розробка "з нуля", і що функціонал ACSV G5 дозволяє змінювати оснащення або озброєння за модульним принципом.

Одним із варіантів оснащення є саме ЗРК малої дальності, і Голландія стане першим замовником такої системи. Хоча при цьому нема деталізації, якого саме типу зенітна ракета використовуватиметься на ACSV G5 для голландської армії, бо тут цілком може бути обрано не Stinger, а інша альтернатива.

Вцілому німецький ACSV G5 у варіанті ЗРК малої дальності виглядає цікавим і таким, щоб міг би теоретично в строю ЗСУ зайняти нішу для заміни радянських комплексів "Стріла-10" та/або "Оса-АКМ". Але тут доведеться враховувати, що поставки такого комплексу для першого замовника стартують аж за декілька років. Ну і також – що США мають суттєві проблеми із відновленням обсягів виробництва тих же Stinger.

Рашисти могли втратити в Україні вкрай рідкісний "Пенициллин"

Російське окупаційне військо могло вперше втратити в Україні свій доволі рідкісний комплекс "Пенициллин" – такий висновок можна зробити з одного з некрологів російського військового, на який звернули увагу OSINT-дослідники у Twitter, зокрема користувач з ніком Necro Mancer.

Зокрема він звертає увагу на те, що росіяни у свої соцмережах опублікували некролог по одному з офіцерів російського війська Ніколая Ніколаєвіча Кузнєцова, який після закінчення Михайлівської військової артилерійської академії відправився в липні 2022 року воювати в Україну.

Як відзначається, Кузнєцову вдалося провоювати близько десяти місяців і "задвухсотився" 18 травня 2023 року – окремо відзначається, що Кузнєцов "виконував задачі на звуковому розвідувальному комплексі "Пенициллин", і тому тут обережно можна припустити, що "відставка" лейтенанта цілком може бути пов’язана з втратою комплексу, і це дійсно важлива новина.

Читайте також: ЗСУ отримають ще майже 300 ракет для захисту від російських атак, і це дуже гарна новина