xcounter
#

Рашисти могли втратити в Україні вкрай рідкісний "Пенициллин": чому надважливо нищити такі системи

38733
Рашисти могли втратити в Україні вкрай рідкісний "Пенициллин": чому надважливо нищити такі системи

Цей комплекс російські пропагандисти піарять як "ефективну зброю проти артилерії НАТО", зокрема і проти ракетних систем HIMARS

Російське окупаційне військо могло вперше втратити в Україні свій доволі рідкісний комплекс "Пенициллин" – такий висновок можна зробити з одного з некрологів російського військового, на який звернули увагу OSINT-дослідники у Twitter, зокрема користувач з ніком Necro Mancer.

Зокрема він звертає увагу на те, що росіяни у свої соцмережах опублікували некролог по одному з офіцерів російського війська Ніколая Ніколаєвіча Кузнєцова, який після закінчення Михайлівської військової артилерійської академії відправився в липні 2022 року воювати в Україну.

Читайте також: Окупанти в Криму так бояться катерів-камікадзе, що їм знадобилась рідкісна система ДП-62 "Дамба"

Як відзначається, Кузнєцову вдалося провоювати близько десяти місяців і "задвухсотився" 18 травня 2023 року – окремо відзначається, що Кузнєцов "виконував задачі на звуковому розвідувальному комплексі "Пенициллин", і тому тут обережно можна припустити, що "відставка" лейтенанта цілком може бути пов’язана з втратою комплексу, і це дійсно важлива новина.

Досі про втрати росіянами такого комплексу не повідомлялося, і це насправді не дивно – виробництво комплексу розпочалося у 2020 році, перші зразки потрапили в російське військо лише два роки тому – у 2021 році, і за даними з відкритих джерел на озброєнні у РФ перебуває доволі незначна кількість таких систем – і тим цінніше буде той факт, якщо росіяни дійсно втратили одну з таких систем в Україні.

Про те, що окупанти планують використовувати на полі бою свій комплекс "Пенициллин" Defense Express писав ще понад рік тому – наприкінці березня 2022 повідомлялося, що ворог на Харківський напрямок планує перекинути чотири свої комплекси артилерійської розвідки 1Б75 "Пенициллин".

Водночас російські пропагандистські ЗМІ почали активно піарити свій комплекс вже у жовтні 2022 року, розповідаючи про "аналоговнєт" відповідь на артилерію НАТО – тоді відзначалося, що на полі бою було протестовано "декілька комплексів", які нібито продемонстрували свою ефективність зокрема проти західних артилерійських систем, а також проти ракетних систем HIMARS.

А от вже в березні цього року росіяни повідомляли, що планують до кінця цього року вдвічі збільшити кількість своїх комплексів "Пенициллин" на полі бою – щоправда, наразі насправді важко оцінити, скільки всього комплексів могла використовувати РФ в Україні.

Нагадаємо, 1Б75 "Пенициллин" – це комплекс артилерійської розвідки, який має виявляти позиції ствольної та реактивної артилерії, а також зенітні та тактичні ракети.

Як стверджують окупанти, комплекс може виявляти позиції артилерійських систем противника на дальності до 25 км (у деяких джерелах – до 50 км), час отримання координат цілі – п’ять секунд і менше. Водночас дальність зв’язку з іншими "абонентами" становить до 40 км і, як відзначається, що "Пенициллин" може коригувати вогонь як однієї батареї, так і по черзі кожної батареї дивізіону.

Але найважливіше те, що серйозною перевагою російського комплексу "Пенициллин" є відсутність демаскуючих чинників під час роботу – це пов’язано з тим, що всі основні компоненти комплексу працюють тільки на приймання, і тому комплекс важко виявити засобами РЕР чи подавити РЕБ, оскільки у режимі передачі діє тільки радіостанція – тому знищення такого комплексу є особливо цінним успіхом.

Читайте також: Рашисти вперше втратили свою рідкісну машину "Земледелие", яка потрапила під дрон з бомбами