xcounter
#

Якщо РФ справді купила в Ірану снаряди і стволи до Т-72, то так почне купувати й танки

31765
Іранський танк T-72S "Шилдан", ілюстративне фото з відкритих джерел
Іранський танк T-72S "Шилдан", ілюстративне фото з відкритих джерел

Такий варіант виглядає логічним, бо росіяни ще в 1990-х продали іранцям лінію по виробництву тих же Т-72

Британське видання Sky News пише, що в руки його журналістів потрапив примірник угоди між Іраном та Росією про купівлю боєприпасів та деяких інших військових матеріалів на загальну суму дещо більше 1 мільйона доларів, датований вереснем 2022 року. Британські журналісти стверджують, що їм в руки потрапив аутентичний примірник, і це є першим документальним підтвердженням того, що Тегеран таки продає Москві боєприпаси для ведення війни проти України на суходолі.

Окремо цікаво виглядає номенклатура поставок, передбачена цим контрактом – 40 тисяч снарядів калібру 122-мм, 14 тисяч снарядів калібру 152 мм, 10 тисяч 125-мм танкових уламково-фугасних пострілів та 4 тисячі 125-мм кумулятивних пострілів, 4 тисячі реактивних снарядів калібру 122 мм, два стволи до гаубиць Д-30 (по 54,7 тисяч доларів за одиницю) та два стволи до танкових гармат 2Ф46М до Т-72 (85,75 тисяч доларів за одиницю), по 12 одиниць латунних гільз та корпусів снарядів до пострілів калібру 122 мм та 152 мм.

Читайте також: Окупанти вироблятимуть БМП "Манул" з "безпілотною" баштою: чим відрізняється від БМП-3
Іранський танк T-72S "Шилдан", ілюстративне фото з відкритих джерел

Британці стверджують, що текст цього контракту бачив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль під час свого візиту до Великої Британії на початку травня цього року. І також вони припускають, що подібні домовленості між Москвою і Тегераном можуть поширюватись й на інші зразки боєприпасів, техніки чи озброєння для війни проти України на суходолі. Але ми від Defense Express пропонуємо звернути увагу на інший момент.

А саме – що росіяни тепер вимушені купувати в Ірану навіть 125-мм танкові постріли, нехай у відносно невеликій кількості 14 тисяч одиниць, і навіть стволи до гармат до Т-72. І це при тому, що ще в 1990-х роках Росія сама продала іранцям лінію для виробництва за ліцензією танків Т-72S "Шилдан".

Дослідний зразок іранського танка Karrar, ілюстративне фото з відкритих джерел

Виробництво Т-72S "Шилдан" для Ірану відбувалось на потужностях промислового комплексу Dorud Bani Hashem Аrmored Industry в місті Доруд. І навіть якщо обсяг виробництва був відносно невеликим та всього до 500 машин, танки типу Т-72S є одними із основних для армії Ірану – загалом 480 машин із загальної кількості в понад 1500 танків (за даними The Military Balance 2022). Які танки радянського виробництва і в яких кількостях загалом можуть бути в Ірану, Defense Express розповідав в окремому матеріалі.

Іран також може похвалитись наявністю власної копії Т-72 під індексом Karrar, демонстрація першого прототипу якого пройшла в 2016 році, перші заяви про плани серійного виробництва датовані 2018 роком, а перша демонстрація під час маневрів відбулась в грудні 2021 року. Втім, яку кількість танків Karrar уже справді виготовив Іран на даний момент – поки що невідомо.

Але судячи за поточною логікою подій, за якийсь час справа дійде того, що РФ справді почне купувати в Ірану й самі Т-72, виготовлені на виробничій лінії, яку сама Москва продала іранцям ще в 1990-х роках.

Іранський танк Karrar, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Як росіяни в 1995 році намагались продати Швеції Ми-28, і чому не вийшло