xcounter
#

Як росіяни в 1995 році намагались продати Швеції Ми-28, і чому не вийшло

5540
Російський Ми-28 під час випробувань у Швеції, 1995 рік, архівне зображення з відкритих джерел
Російський Ми-28 під час випробувань у Швеції, 1995 рік, архівне зображення з відкритих джерел

Хоча ця історія відбулась майже 30 років, але доволі наочно пояснює провали рашистів на збройному ринку зараз, в 2023 році

Для росіян предметом окремої гордощі є історія, як вони в 1995 році намагались продати Швеції свій Ми-28, хоча в підсумку в них нічого не вийшло. Історія насправді цікава, і багато що пояснює.

У 1995 році армія Швеції оголосила тендер по відбору нового ударного гелікоптера на заміну легкому Bo-105 з ПТРК TOW. Шведи тоді хотіли придбати 20 нових вертольотів, і вирішили обирати із найбільш сучасних і наявних на той момент: AH-64A Apache, AH-1W Super Cobra, A-129 Mangusta, Tiger, CSH-2 Rooivalk, Mи-28 та Ka-50. Можливо, це і виглядало парадоксально, шо у фінал тендеру шведської армії у фінал вийшли AH-64A Apache та російський Ми-28. Але це насправді можна було б назвати результатом зусиль по "непрямому підкупу", які доклали росіяни.

Читайте також: Чи можливо з літака запустити ракету GMLRS від HIMARS
Російський Ми-28 під час випробувань у Швеції, 1995 рік, архівне зображення з відкритих джерел

Ділова преса РФ того часу писала зокрема, що шведська компанія Osterman Helicopter начебто з 1990 року використовувала російські вертольоти Ми-10К та Ми-26 для монтажу електричних опор, і начебто у цій ролі російські машини показали себе відмінно. І уже цією обставиною намагались скористатись росіяни, аби "просунути" свій Ми-28 на шведському тендері.

Відома ще така цікава деталь – декілька вертолітників армії Швеції пройшли курс в декілька місяців по навчанню на Ми-28 задовго до фінального етапу тендера. Хоча під час "тест-драйвів" шведські військові сиділи тільки за місцем оператора, а кабіну пілота займав російський вертолітник, невідомо чи інші учасники тендеру вдавались до такої форми "демонстрації товару".

Ну і мабуть найцікавіше – росіяни на свій Ми-28 тоді поставили цінник в 10 мільйонів доларів за машину (за тодішнім курсом), що було на третину менше, аніж на AH-64A Apache. Хоча на той момент загальний обсяг виробництва Ми-28 не перевищував десятка машин, іншими словами – росіяни демпінгували.

Російський Ми-28 під час випробувань у Швеції, 1995 рік, архівне зображення з відкритих джерел

Втім, навіть при такому обсягу зусиль шведи купувати російський Ми-28 не стали. Хоч ця машина здавалась шведам "зручною в експлуатації", під час випробувань із бортової гармати 2А42 влучити не вдалось нікуди, а із 40 пусків протитанкових ракет 9М120 "Атака" на дальність до 4,6 км (при заявленій максимальній дальності в 6 км) вдалими були лише 35. Окрім цього, Ми-28 виявився непридатним для ведення боїв уночі.

Хоча справедливості заради варто зазнати, що й американський AH-64A Apache тоді теж начебто не влаштував шведів. Мовляв, ця машина для шведських військових була начебто заскладною для обслуговування, та начебто складно інтегрувалась в існуючу на той момент систему зв’язку шведської армії. Тому в підсумку шведи вирішили ніякий новий вертоліт не купувати, і використовували Bo-105 аж до 2010 року.

Раніше Defense Express розповідав про те, як Т-72М1 і Т-80У програли Leopard 2A4 в 1994 році при випробуваннях у Швеції, і чому це було показово. Також ми розповідали про те, що саме розробники рашистського Ка-52 ще в 1995 році створили основний ударний вертоліт армії Китаю під індексом WZ-10, оригінальна російська розробка тоді мала індекс "Проект 941".

Російський Ми-28 та Leopard 2A4 під час випробувань у Швеції, 1995 рік, архівне зображення з відкритих джерел
Читайте також: Чому РФ в 2022 році не стала відновлювати комплекс "Ока", і чим він відрізнявся від ОТРК "Искандер"