xcounter
#

Чи можливо з літака запустити ракету GMLRS від HIMARS

IAI Rampage
IAI Rampage
6874

Використання ракети GMLRS для пуску з літаків виглядає абсолютно логічним та прагматичним рішенням, й саме так зробили в Ізраїлі зі своєю високоточною ракетою Extra до наземної системи PULS

Використання ракет GMLRS з наземних пускових HIMARS у Збройних Силах України не потребує жодних пояснень щодо ефективності, бо це абсолютний game changer, який об'єктивно дозволив зламати плани РФ. Але дальність ураження GMLRS складає близько 80 км й питання чим бити на більшу дальність стало ключовим, аж поки Україна не почала отримувати Storm Shadow.

Але відносно таких крилатих ракет, завжди виникає питання вартості та кількості, бо мова йде про доволі коштовну зброю, зокрема за оцінками британських ЗМІ, наразі Storm Shadow коштують 1,2 млн фунтів. Водночас Україна регулярно отримує від США високоточні ракети GMLRS, вартість яких для збройних сил США становить 168 тисяч доларів.

Читайте також: Іспанія дала ЗСУ техніки майже на бригаду, зокрема роту танків Leopard 2A4
GMLRS
Пуск GMLRS з M270

При цьому цілком логічно, що при запуску GMLRS з літака, її дальність буде збільшена через те, що ракета не буде тепер витрачати енергію на старт з землі, а вже буде знаходитись у повітрі. Й загалом така система виглядає доволі прагматичним рішенням.

Але знайти інформацію, що у США працюють над повітряною версією GMLRS не вдалось. Але є інша країна, яка доволі часто приймає не менш прагматичні рішення ніж США - Ізраїль. Вона також має на озброєнні свій аналог HIMARS - PULS з високоточною ракетою Extra.

Extra важить 570 кг, має довжину у 4,7 метра та діаметр у 306 мм та дальність ураження цілей 150 км та бойову частину 120 кг. Для порівняння GMLRS: вага -302 кг, довжина - 3,9 метра, діаметр - 227 мм, дальність - близько 80 км, бойова частина - близько 90 кг.

Extra
Ракета Extra для PULS

Й значно більшу та потужнішу Extra в Ізраїлі змогли підвісити під крило F-16 та перетворити на далекобійну високоточну ракету типу "повітря-земля". Проект отримав назву Rampage та був офіційно продемонстрований у 2018 році. А на рівні 2019 року пройшла вогневі випробування.

При цьому один F-16 може нести одразу чотири Rampage. Цікаво й те, що Israel Military Industries не розголошує дальність такої системи, використовуючи лише термін "велика дальність" - long range.

Rampage

Водночас треба розуміти, що Rampage все ж таки базується на Extra, зокрема вперше про неї заговорили у 2012 році, коли був опублікований її рендер під старою назвою MARS. Й на ньому добре видно зміну конструкції ракети, яка отримала посилений сегмент для кріплення на балочний тримач літака.

Rampage

Можливо у Rampage також змінений твердопаливний двигун, який має менший імпульс для уникнення проблем із високими перевантаженнями. Також вочевидь був замінений механізм пуску, з відкладеним запалюванням двигуна. Але в цілому це саме наземна ракета Extra з усіма технічними рішеннями, системами керування та прицілювання.

Extra PULS

Виходячи з проекту Rampage можливо з великою впевненістю сказати, що можливість інтеграції GMLRS під літак існує. Але це також потребуватиме певних змін конструкції, проведення відповідних робіт та випробувань й не може вважатися готовим рішенням.

Але у будь-якому випадку, це рішення справедливо можливо вважати доволі прагматичним у порівнянні зі створенням нової ракети "повітря-земля" зі схожими параметрами.

Читайте також: У Білорусі військових навчають збивати дрони холостими патронами з АК-74, катаючись на ЗУ-23-2