xcounter
#

Майже п’ять мільярдів на ракети для HIMARS та M270: скільки GMLRS можна зробити за ці кошти

3871
Ракета GMLRS, фото Lockheed Martin
Ракета GMLRS, фото Lockheed Martin

Війна в Україні показала високу ефективність застосування високоточних ракет GMLRS

Сполучені Штати хочуть серйозно збільшити виробництво ракет Guided Multiple Launch Rocket System (GMLRS) і компанія Lockheed Martin отримала черговий контракт на виробництво цих боєприпасів – відповідна інформація опублікована на сайті Міністерства оборони США.

ракета GMLRS
Пуск GMLRS з M270. Фото: Rick Rzepka, U.S. Army

Так, виробник GMLRS отримав контракт на виробництво партій Lot 18 та Lot 19 високоточних боєприпасів для ракетних систем HIMARS – угода вартістю 4,791 млрд доларів розрахована на три роки з орієнтовною вартістю завершення 30 жовтня 2026 року.

Читайте також: У Пентагоні розповіли, як зросте виробництво боєприпасів – від 155-мм снарядів до GMLRS і Javelin

З урахуванням того, що станом на 2023 рік вартість однієї ракети GMLRS згідно з американським бюджетом становить 168 000 доларів, ми приблизно можемо розуміти що йдеться про декілька десятків тисяч ракет, які компанія має виготовити впродовж трьох років.

Контракт на доволі серйозну суму був підписаний на фоні масштабних планів США зі збільшення виробництва боєприпасів загалом і GMLRS зокрема – раніше повідомлялося про плани вийти до 2024 року на темп виробництва у 14 тисяч ракет на рік при сьогоднішньому максимумі у 10 тисяч.

Щоправда, легким цей процес не буде, бо компанія відчуває нестачу в станках та випробувальному обладнанні, а також труднощі у пошуків фахівців – наразі завод працює лише в одну зміну попри те, що може працювати у дві.

Читайте також: Скільки реально коштують ракети GMLRS для HIMARS: свіжий масштабний контракт з Фінляндією