xcounter
#

Армія Ірану вперше показала на маневрах власну копію танка Т-72

4345
Основний бойовий танк Karrar армії Ірану, фото з відкритих джерел
Основний бойовий танк Karrar армії Ірану, фото з відкритих джерел

Для фактичного запуску виробництва та постановки цього танка на озброєння Ірану знадобилось майже чотири роки

Армія Ірану під час своїх маневрів на півдні країни 22 грудня цього року вперше "засвітила" серійні зразки основного бойового танка Karrar, локальної копії танка Т-72М. Про це пише портал Army Recognition.

Яку кількість танків Karrar зараз має армія Ірану – даних нема. Але тут слід відзначити, що для фактичного запуску виробництва цієї бойової машини Ірану знадобилось майже чотири роки.

Читайте також: Єгипет хоче за допомогою США модернізувати свої танки M1A1 Abrams
Дослідний зразок танка Karrar, фото з відкритих джерел

Вперше прототип танку Karrar іранські військові презентували ще в 2016 році. А вперше плани серійно виробляти цю бойову машину іранські військові заявили влітку 2018 року.

Передбачалось, що танк Karrar вироблятимуть на промисловому комплексі Dorud Bani Hashem Аrmored Industry в місті Доруд, на якому Іран раніше організував виробництво танків T-72S "Шилдан" за ліцензією від РФ.

Іранський танк T-72S "Шилдан", ілюстративне фото з відкритих джерел

Втім, армія Ірану фактично почала отримувати серійні танки Karrar лише в листопаді 2020 року. Хоча таку бойову машину хоче отримувати й також Корпус стражів Ісламської революції (КСІР), який заявляв плани придбати близько 800 танків Karar. На даний момент КСІР має близько 500 танків типів Т-55 та його китайської копії Тип-69, Т-62 та Т-72.

В свою чергу, армія Ірану на даний момент має на озброєнні близько 1600 танків типів М60, Т-72 та Chieftain.

Іранський танк T-72S "Шилдан", ілюстративне фото з відкритих джерел

Іранський основний бойовий танк Karar озброєний гладкоствольною гарматою калібру 125 міліметрів, яка може вести вогонь протитанковими керованими ракетами, і також - кулеметами калібру 7,62 міліметри та 12,7 міліметрів.

За заявам іранських військових, Karar обладнаний оптико-електронною системою керування вогнем, лазерним дальноміром та балістичним обчислювачем.

Основний бойовий танк Karrar армії Ірану, фото з відкритих джерел
Читайте також: Морська піхота США влаштувала "Шторм" на побережжі Ізраїлю