xcounter
#

Морська піхота США влаштувала "Шторм" на побережжі Ізраїлю

2644
Підрозділи КМП США на узбережжі Ізраїлю під час навчань "Шторм", фото з відкритих джерел
Підрозділи КМП США на узбережжі Ізраїлю під час навчань "Шторм", фото з відкритих джерел

Військові США та Ізраїлю готуються до спільної оборони проти Ірану, і заодно - тренуються спільно захищати свободу судноплавства у Червоному морі

Корпус морської піхоти США спільно з Армією оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) почали проведення спільних навчань під кодовою назвою "Шторм".

Такі навчання стартувало лише за місяць після того, коли уряди США та Ізраїлю оголосили, що готуються до "силового" плану "Б" на випадок, якщо Іран таки не піде на компроміси по своїй ядерній програмі, пише портал The Drive.

Читайте також: ПС США виділять понад 10 млрд доларів на модернізацію свого парку F-22 Raptor
Підрозділи КМП США на узбережжі Ізраїлю під час навчань "Шторм", фото з відкритих джерел

Яку кількість своїх військових виставив Ізраїль для проведення навчань "Шторм" - невідомо. Відомо, що Корпус морської піхоти для проведення цих навчань виставив 500 солдат із складу 11 експедиційного загону, в наряд сил включено зокрема батальйон матеріально-технічного забезпечення, стрілецьку роту, розвідувальну роту, вогневий взвод реактивних систем залпового вогню HIMARS.

Морських піхотинців США до Ізраїлю доставив десантний корабель ВМС США USS Essex класу Wasp. Також відомо, що поблизу побережжя Ізраїлю зараз постійно патрулює десантний корабель-док USS San Antonio.

Десантний корабель-док USS San Antonio поблизу узбережжя Ізраїлю, фото з відкритих джерел

У загальних рисах відомо, що в програму навчань "Шторм" входить відпрацювання спільної оборони на узбережжі та спільного проведення боїв у містах, до яких готуються військові США та Ізраїлю. Навчання "Шторм" відбуваються на узбережжі Червоного моря, ця точка має стратегічне значення для підтримання свободи судноплавства у світі: на північ лежить Суецький канал, на південь - Баб-Аль-Мандеб, що може бути уразливою для атак єменських бойовиків-хуситів, яких також підтримує Іран.

Висадка морських піхотинців США із конвертоплана V-22 Osprey на узбережжя одного із островів Перської затоки поблизу Ємену, ілюстративне фото з відкритих джерел

Навчання "Шторм" також важливі тим, що це – перші за тривалий час спільні маневри збройних сил США та Ізраїлю, що відбуваються на суходолі.

До цього моменту США та Ізраїль активно проводили спільні двосторонні військово-повітряні навчання. Зокрема, у жовтні США перекинули свої F-16 до Ізраїлю для участі в навчаннях під кодовою назвою "Блакитний флаг". Також у жовтні винищувачі ВПС Ізраїлю супроводжували американський стратегічний бомбардувальник B-1B Lancer під час польоту над Аравійським півостровом.

Американський стратегічний бомбардувальник B-1B Lancer в супроводі винищувачів F-15 ВПС Ізраїлю, фото з відкритих джерел
Читайте також: Саудівська Аравія хоче купити 280 ракет AMRAAM, щоб збивати безпілотники хуситів