xcounter
#

"Укроборонпром" звільнив керівника ХКБМ та призначив його директором Заводу імені Малишева

8653
Яков Мормило та Василь Крилас на Заводі ім. Малишева
Яков Мормило та Василь Крилас на Заводі ім. Малишева

Яков Мормило залишив своє підприємство у період, коли ХКБМ зобов'язане виконати низку важливих контрактів для ЗСУ

За інформацію Defense Express, відсьогодні генеральним директором ДП "Завод імені В. О. Малишева" призначено Якова Мормило, який донедавна керував ДП "Харківське конструкторське бюро з машинобудування імені O.O. Морозова".

Нагадаємо, попередній керівник ЗІМ Василь Крилас (звільнений 13 жовтня 2021 року) був призначений на посаду гендиректора заводу у січні 2020 року.

Читайте також: Міноборони хоче "перевзути" Т-72 та інженерні бронемашини на гусениці від Т-80
Колишній гендиректор ДП
Колишній гендиректор ДП "Завод ім. Малишева" Василь Крилас

З початку 2021 року його прізвище стало фігурувати в численних медійних скандалах.

Так, через борги по зарплаті одна з профспілок держпідприємства навіть вимагала його звільнення. Крім того, за керівництва Василя Криласа було зірвано одразу два "іміджевих" контракти.

Мова йде про підготовку корпусів танків Т-64 для подальшого їх перероблювання до версії Т-64БМ2 на ХБТЗ (крім того, ЗіМ мав поставити низку нових комплектуючих до цих машин, наприклад, двигуни 6ТД-1). Планувалось, що на параді в честь 30-річчя Незалежності України мали бути показані десять Т-64БМ2, по факту було поставлено лише чотири такі машини.

Т-64БМ2 на військовому параді 24 серпня 2021 року
Т-64БМ2 на військовому параді 24 серпня 2021 року

В тих же урочистостях мав взяти участь і замовлений на початку цього року ДК "Укрспецекспорт" демонстраційний зразок танка БМ "Оплот", який для участі в військовому параді доробили в авральному порядку з залученням працівників інших держпідприємств Харкова (навіть тіх, що не входять в "Укроборонпром").

БМ Оплот
Корпус замовленого на ЗІМ на початку 2021 року ДК "Укрспецекспорт" танка БМ "Оплот" станом на першу половину липня цього року

Однак "сира" машина зламалася вже перед другою репетицією й надалі в тренуваннях та власне заході участі не брала.

Водночас у цьому році ЗІМ отримав важливий контракт з Пакистаном (й має отримати ще декілька замовлень від цієї країни) на ремонт танкового парку Т-80УД на суму у $85,6 млн й для держпідприємства вкрай важливо вчасно виконувати всі зобов’язання за новими контрактами перед давнім замовником.

Своєю чергою, ХКБМ уклало низку значних контрактів з Міноборони. Зокрема, на постачання 75 БТР-4 у різних версіях. Проте виконання цих контрактів йде дуже складно, зокрема, через брак корпусів і вчасне отримання комплектуючих.

БТР-4Е
Адаптований для Морської піхоти ВМСУ БТР-4Е під час випробувань у грудні 2020 року

Задля фінансування проектів керівництво ХКБМ вже взяло комерційні кредити на достатньо обтяжливих умовах.

БТР-4Е
60 плаваючих БТР-4Е ХКБМ має поставити морській піхоті

Також надзвичайно проблемно виглядає контракт з ремоторизації штатних БТР-4. Йдеться про заміну двигунів 3ТД-3 на Deutz у лінійних бронетранспортерах, які проходять службу в Збройних силах України.

3ТД
Макет двигуна 3ТД / Фото: Victor Anyakin

До 25 грудня 2021 року ХКБМ має здати замовнику 15 ремоторизованих БТР-4Е. Проте на сьогодні завершені роботи лише по чотирьом машинам. За інформацією Defense Express, існують значні проблеми з комплектацією решти 11 БТР-4Е.

Укроборонпром
Генеральний директор ДК "Укроборонпром" Юрій Гусєв, гендиректор ДП "Завод ім. Малишева Василь Крилас та директор ХКБМ Яков Мормило під час пресконференції у Харкові 11 грудня 2020 року

Досить дивно, що "Укроборонпром" ухвалює рішення про призначення Якова Мормило директором Заводу імені Малишева при наявності низки проблем, пов’язаних з виконанням поточних контрактів на ХКБМ.

Читайте також: "Укроборонпром" завершив заводські випробування РЛС "Мінерал-У" для комплексу "Нептун"