xcounter
#

ХКБМ підписало з Міноборони контракт на постачання 75 БТР-4

12784
Адаптований для Морської піхоти ВМСУ БТР-4Е під час випробувань у грудні 2020 року
Адаптований для Морської піхоти ВМСУ БТР-4Е під час випробувань у грудні 2020 року

До виробництва нових бронетранспортерів, окрім ХКБМ, будуть долучені також КБТЗ та ЖБТЗ

Керівництво Дивізіону бронетанкової техніки ДК "Укроборонпром" офіційно підтвердило підписання контракту з Міністерством оборони України з постачання 75 одиниць нових бронетранспортерів.

Відповідну інформацію днями оприлюднив в інтерв’ю SecurityTalks директор Дивізіону Євген Анфалов.

Читайте також: ЖБТЗ закупає 60 модернізованих прицілів для БМП-2
Укроборонпром
Директор Дивізіону бронетанкової техніки ДК "Укроборонпром" Євген Анфалов / Фото: SecurityTalks

"Зараз вже підписаний контракт на постачання 75 БТР-4. В нас є завдання по цьому року", - повідомив він.

При цьому він зауважив, що таке велике замовлення (без вказання конкретних термінів виконання) ДП "Харківське конструкторське бюро з машинобудування ім. О. О. Морозова" самотужки виконати не зможе, тому до роботи будуть залучені й інші бронетанкові заводи Концерну та привітні підприємства.

БТР-4
Левову частку цьогорічного замовлення мають скласти "морські" БТР-4

"Звісно, що такий об’єм тільки підприємство ХКБМ, яке є головним виконавцем, не може виконати. Ми плануємо долучити, зараз робота така ведеться, (це замовлення) будуть виконувати й "Житомирський бронетанковий завод" і "Київський бронетанковий завод" в частині зварювання корпусів та бойових модулів. Також залучаємо й "Лозівський ковальсько-механічний завод", - відзначив представник Концерну.

БТР-4
"Морський" БТР-4Е адаптований для ВМСУ під час першої презентації на харківському заводі у грудні 2020 року

"Тобто ми розуміємо які завдання перед нами стоять та докладаємо всі зусилля, щоб виконати їх строк", - наголосив Євген Анфалов.

Нагадаємо, інформацію про майбутній масштабний контракт було анонсовано у грудні минулого року. Так, під час візиту на харківські підприємства гендиректора (на той момент новообраного) ДК "Укроборонпром" Юрія Гусєва про нове замовлення на БТР-4 розповів директор ХКБМ Яков Мормило.

БТР-4
БТР-4К, БРЕМ-4РМ, "морський" БТР-4Е та "лінійний" БТР-4Е

На той момент він повідомив про замовлення 15 лінійних машин (а також однієї командирської та однієї ремонтної) для сухопутних підрозділів ЗСУ та 60 "морських" бронетранспортерів.

"Тобто 15 будуть лінійних бронетранспортерів виготовлені у 2021 році й 60 плаваючих бронетранспортерів", - зауважив Яков Мормило.

ХКБМ
Генеральний директор ДК "Укроборонпром" Юрій Гусєв, гендиректор ДП "Завод ім. Малишева Василь Крилас та директор ХКБМ Яков Мормило під час пресконференції у Харкові 11 грудня 2020 року

Вже на початку лютого цього року харківське підприємство відвідав Віце-прем’єр-міністр – Міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олег Уруський.

Під час візиту він (як повідомила прес-служба представника Уряду), зокрема, перевірив й стан готовности ХКБМ до виконання масштабного замовлення на виробництво нових БТР-4.

"Вважаю, що за умов належної організації роботи всіх учасників процесу виробництва вдасться вчасно виконати оборонне замовлення щодо даної техніки", - повідомив він за підсумками візиту.

БТР-4
Морський БТР-4 під час випробувань на десантному катері ВМСУ "Сватове"

Варто додати, що новина про масштабну закупівлю "морської" версії БТР-4 Військово-морськими силами України з’явилася досить несподівано. Власне випробування дослідного зразка такої машини (яка навіть не має наразі власної назви й поки проходить як "звичайний" БТР-4Е попри певні відмінності) відбулися лише у грудні 2020 року.

Читайте також: ЛБТЗ модернізував у 2021 році для ЗСУ понад десять танків (фото)