xcounter
#

Повсякдення "Заводу імені Малишева": через брак зварювальників підприємство не в змозі вчасно зробити десяток танкових корпусів

4566
Корпус "парадного" БМ "Оплот" станом на другу половину липня 2021 року / Фото: Юлія Байрачна
Корпус "парадного" БМ "Оплот" станом на другу половину липня 2021 року / Фото: Юлія Байрачна

Держпідприємству, на якому працює понад 3 тисячі робітників, не вистачає спеціалістів з механічної обробки та зварювальників – просять допомоги в інших заводів

Принаймні так заявив генеральний директор ДП "Завод імені Малишева" (входить до складу ДК "Укроборонпром") Василь Крилас під час брифінгу 19 липня ц.р.

Ба більше, щоб виправити нестачу, ЗІМ залучив спеціалістів з іншого харківського підприємства, яке навіть не пов’язане з оборонкою і не входить в Концерн.

Читайте також: Битва за оновленний Т-64 як танк перехідного періоду: чи побачимо його на параді

"У нас дуже напружений графік. Залучені і суміжні підприємства, і підприємства концерну, також звернулися до партнерів - "Турбоатома" - вони нам допомогли", - зазначив Василь Крилас.

Генеральний директор ДП Завод імені Малишева Василь Крилас
Генеральний директор ДП "Завод імені Малишева" Василь Крилас / Фото: Юлія Байрачна

Власне це вже третє виправдування гендиректора ЗІМ щодо виконання замовленнь (також раніше були звинувачені "холодна погода" та затримка з фінансуванням робіт).

Попередньо планувалось, що на військовому параді на честь Дня Незалежності, який має відбутися через місяць (24 серпня ц.р.), будуть представлені нововиготовлений танк БМ "Оплот" та танкова рота ремоторизованих Т-64БМ2 (10 одиниць).

На військовому параді 2018 року показали роту модернізованих Т-64 зразка 2017 року та T-84-120 Ятаган. В цьому році мали показати Т-64БМ2 та БМ Оплот
На військовому параді 2018 року показали роту модернізованих Т-64 зразка 2017 року та T-84-120 "Ятаган". В цьому році мали показати Т-64БМ2 та БМ "Оплот"

Безпосередньо на ЗІМ завершити виготовлення "Оплоту", який був замовлений на початку цього року ДК "Укрспецекспорт", мали ще місяць тому. Станом на сьогодні, за словами Василя Криласа, роботи "форсовані" і їх завершення очікується не скоріше, ніж через два тижні.

Башта для, ймовірно, нового Оплоту станом на середину липня 2021 року
Башта для, ймовірно, нового "Оплоту" станом на середину липня 2021 року

"Башта знаходиться вже на збиранні, у нас повністю готові всі основні вузли. Завтра переходимо до корпусу. Він уже пофарбований, там проходять калібровочні роботи – і він стає на збирання. І за два-три тижні, я думаю, танк буде зібраний", - повідомив гендиректор ЗІМ.

Корпус парадного БМ Оплот станом на другу половину липня
Корпус "парадного" БМ "Оплот" станом на другу половину липня 2021 року / Фото: Юлія Байрачна

Зрозуміло, що при такій готовності ні представники Концерну, ні керівництво заводу наразі не може відповісти, чи буде брати участь "парадний" БМ "Оплот" у проходженні Хрещатиком й заздалегідь перекладають відповідальність на інших.

"Рішення – за Міноборони", - наголосив на брифінгу начальник управління бронетанкової техніки державного концерну "Укроборонпром" Євген Анфалов.

Американський БМ Оплот після демонстрації на виставці Зброя та Безпека-2021
"Американський" БМ "Оплот" на виставці "Зброя та Безпека-2021" .

Що стосується замовлення 12 ремоторизованих танків Т-64БМ2 (10 з яких мали взяти участь у параді), за виконання якого відповідальне ХБТЗ (контракт укладений наприкінці 2020 року), то і там ситуація складна.

Головною особливістю Т-64БМ2 є встановлення нового моторно-трансмісійного відділення з системами постачання повітря, охолодження і багатьма іншими речами. Йдеться про новий двигун 1000-сильний двигун 6ТД-1 замість штатного 5ТДФ із потужністю 700 к.с., нові бортові коробки передач, нову кришу МТО (таку як на "Оплоті"). Всі ці вузли та агрегати може виготовити лише Завод ім. Малишева. Також завод має устаткування, яке дозволяє провести операцію відрізання задньої частини корпусу танку Т-64 і приварювання замість неї нової - під розміщення усіх оновлених вузлів разом з двигуном.

Перший ремоторизований Т-64БМ2 з новим МТО і двигуном 6ТД-1 потужністю у 1000 к.с. пройшов заводські випробовування у квітні 2021 року, про що ми першими повідомили наших читачів. Проте зараз маємо помітне відставння від графіку при виготовленні дослідної партії.

Двигуни 6ТД-1, які будуть стояти на Т-64БМ2 мають потужність у 1000 к.с. проти 700 к.с. у 5ТДФ, який стоять на звичайних Т-64
Двигуни 6ТД-1, які будуть стояти на Т-64БМ2, мають потужність у 1000 к.с. проти 700 к.с. у 5ТДФ, який стоять на звичайних Т-64

Так, за словами Євгена Анфалова, "завод має виготовити вісім комплектів до кінця липня, ще два – у першій декаді серпня, ще два – у другій декаді серпня" (тут не зрозуміло: мова йде тільки про передачу корпусів з ЗІМ на ХБТЗ для доопрацювання, чи вже про готові танки).

Станом на 19 липня ц.р. за словами Василя Криласа, "здані три корпуси та комплекти моторно-трансмісійного відділення, у тому числі й двигуни. 20 липня мають передати четвертий, а потім практично одразу – ще три корпуси".

Вид на ходову Т-64, пристосованого для встановлення нового МТО
Вид на ходову Т-64, пристосованого для встановлення нового МТО

Коли будуть готові ще п'ять ремоторизованих корпусів (з них три "парадних") наразі невідомо. Можливо, будуть готові сім машин (частину з яких ще треба буде доробити на ХБТЗ), а не 10, як було заплановано.

Що цікаво, попри все це Василь Крилас стверджує, що ніяких підстав для зриву контрактів з боку Заводу імені Малишева немає!

Оновлений Т-64БМ2 з новим МТО. З задньої частини танку встановлені розкладні драбинки, камери заднього виду тощо
Оновлений Т-64БМ2 з новим МТО. З задньої частини танку встановлені розкладні драбинки, камери заднього виду тощо

"На сьогоднішній день немає підстав для зриву Заводом імені В.О. Малишева виконання контрактів. Підприємство справді пізніше розпочало виконувати замовлення із виготовлення танка "Оплот" та модернізації 10-ох корпусів Т-64, задіяних у параді до 30-ої річниці Незалежності України, через затримку фінансування.

Нове МТО з двигуном 6ТД-1 має вищий рівень по кришці, аніж штатне з 5ТД. Було ухвалене рішення встановити на корпусі проміжне проставочне кільце
Нове МТО з двигуном 6ТД-1 має вищий рівень по кришці, аніж штатне з 5ТД. Було ухвалене рішення встановити на корпусі проміжне проставочне кільце.

Втім, насьогодні завдяки допомозі підприємств-партнерів – учасників ДК "Укроборонпром" до виконання цього замовлення додатково залучені ще 18 фахівців. Люди працюють у дві зміни, а у разі потреби – готові й у три.

Таким чином, підстав для зриву виконання ЗіМом контракту немає, адже підприємство працює над його реалізацією у посиленому режимі", – таку оптимістчну заяву свого гендиректора оприлюднила прес-служба ЗІМ на сайті заводу.

Читайте також: Танк БМ "Оплот" орендували для виставки "Зброя та Безпека" за 109 тисяч гривень