xcounter
#

Профспілка Заводу імені Малишева вимагає звільнити гендиректора підприємства: колектив пояснив причини

8654
На 2021 рік Завод імені Малишева має лише одне замовлення – на виробництво «парадного» екземпляра танка «Оплот» вартістю 3,5 мільйона доларів
На 2021 рік Завод імені Малишева має лише одне замовлення – на виробництво «парадного» екземпляра танка «Оплот» вартістю 3,5 мільйона доларів

Головні претензії колективу заводу – двомісячні борги по зарплаті та постійне погіршення умов праці

Первинна профспілкова організація ДП "Завод імені В.О. Малишева" звернулась до генерального директора Концерну "Укроборонпром" Юрія Гусєва з вимогою розірвати трудовий договір із генеральним директором Заводу імені Малишева Василем Криласом.

Про це свідчить відповідний лист, котрий є в розпорядженні Defence Express.

Читайте також: ДПС хоче забрати в Заводу імені Малишева 35 мільйонів гривень: стільки коштують 17 днів роботи заводу
Завод імені Малишева зараз перебуває по суті в "танковому локдауні"

Своє звернення профспілка мотивує "численними та систематичними порушеннями чинного законодавства України".

Зокрема, на 17 березня 2021 року Завод імені Малишева мав заборгованість перед найманими працівниками за січень та лютий цього року. Її обсяг профспілка не вказала, але наголосила, що накопичення боргів по зарплаті є порушенням статті 43 Конституції України, статті 21 Закону України "Про оплату праці" та пункту 4.16 Колективного договору між колективом підприємства та "Укроборонпромом".

Навряд чи борги по зарплаті вмотивують працівників заводу виробляти сучасну техніку для Збройних Сил України

Профспілка Заводу імені Малишева також поскаржилась на загальне погіршення умов праці на підприємстві.

Зокрема, за Колективним договором та статтею 166 Кодексу законів про працю України, задіяним на роботах зі шкідливими умовами працівникам мали би видавати молоко. Видача молока на Заводі імені Малишева, як стверджує профспілка, востаннє була 26 лютого цього року, потім – видача молока була припинена із-за кредиторської заборгованості заводу перед постачальником.

Танки "Оплот" армії Таїланду, що були вироблені на харківському Заводі імені Малишева

На основному виробничому майданчику заводу були закриті дві їдальні - №403 та №404. Як вказує профспілка, це є порушенням пункту 6.2.3 Колективного договору. За результатами планової перевірки Головне управління Держпраці в Харківській області виявило 562 порушення законодавства у сферах охорони праці, гігієни праці та промислової безпеки.

Своїм наказом від 2 березня 2021 року генеральний директор Заводу імені Малишева закрив три філії підприємства – комбінат "Житлово-побутовий комплекс", "Комбінат громадського харчування" та філію "Агрегатний завод". Такі заходи відбулись без попереднього інформування первинної профспілкової організації Заводу імені Малишева.

Завод імені Малишева мав би виконувати великі оборонні замовлення - наприклад, на складання БТР-4 для українського війська

На 17 березня ДП "Завод імені Малишева" має заборгованість перед первинною профспілковою організацією (ППО) в обсязі 1,35 млн грн – на оздоровчу та культурно-масову роботу, ще 482,3 тисяч гривень – сума заборгованості із перерахування членських внесків на рахунок ППО держпідприємства.

Профспілка також просить очільника "Укроборонпрому" Юрія Гусєва, щоб питання звільнення керівника ДП "Завод імені Малишева" відбувалось за участі профспілкового комітету самого заводу.

Доопрацювання дизельних двигунів 6ТД для проекту "Краб" по модернізації танка Т-64 - ще один перспективний напрямок роботи для Заводу імені Малишева
Читайте також: ДП "Завод імені Малишева" продовжує постачати нові гусениці для БМП