xcounter
#

"Укроборонпром" вирішив замінити гендиректора Заводу ім. Малишева

2092
Чинний гендиректор ДП "Завод ім. Малишева" Василь Крилас
Чинний гендиректор ДП "Завод ім. Малишева" Василь Крилас

Концерн ініціював процес пошуку та відбору кандидатів на цю посаду

Схоже, що в ДК "Укроборонпром" не задоволені результатами праці чинного керівника ДП "Завод імені В.О. Малишева" Василя Криласа і його вирішено замінити. Це при тому, що навесні "Укроборонпром" подовжив йому річний контракт - з прицілом під обіцянку забезпечити виконання замовлень для Пакистану.

Проте зараз прес-служба Концерну необхідність заміни Криласа на когось іншого тактично пояснює не провалом поточної роботи керівництва держпідприємства чи не по всім напрямкам, а підвищенням "вимог до компетенцій та досвіду майбутнього очільника підприємства, які відповідають новим стратегічним викликам", у зв’язку з переходом на наступну стадію трансформації ДК "Укроборонпром".

Читайте також: Закон про "Укроборонпром" підписано: тепер державний ОПК можна і доїти, і зарізати…
Укроборонпром
Цікаво, що замінити директора вирішили за день (1 жовтня цього року) до власне підписання Закону №3822 (2 жовтня цього року)

Нагадаємо, Василь Крилас був призначений на посаду гендиректора ЗІМ у січні 2020 року (тобто це "ефективний" керівник вже "нової команди"). Починаючи з цього року його прізвище стало фігурувати в численних медійних скандалах.

Укроборонпром
Листи двох профспілок до Президента Володимира Зеленського з приводу ситуації на ЗІМ

Зокрема, на початку цього року одна з профспілок заводу навіть вимагала звільнення гендиректора. Причиною незадоволення робітників стало "загальне погіршення умов праці на підприємстві" та борги по зарплаті.

Керівництву Концерну тоді вдалося "зам’яти" скандал й начебто згодом закрити зарплатні борги за рахунок авансових коштів з Пакистану, які надійшли по укладеному на початку року великому контракту.

БМ Оплот
Корпус "парадного" БМ "Оплот" станом на другу половину липня 2021 року / Фото: Юлія Байрачна

Окрім "зарплатного скандалу", Василь Крилас також не виконав дуже важливі зобов’язання (як маркетингові, так і для функціонування заводу та обороноздатності ЗСУ) з виготовлення танку БМ "Оплот" та 12 модернізованих Т-64БМ2 (власне їх виготовити мав ХБТЗ, але спочатку корпуси старих Т-64 мали бути перероблені на ЗІМ, крім того "Малишева" повинен був відвантажити низку нових комплектуючих). Так званий "парадний" БМ "Оплот", який був замовлений ДК "Укрспецекспорт" на початку поточного року та 10 одиниць Т-64БМ2 мали бути показані на військовому параді на честь 30-річча Незалежності.

БМ
Всі три БМ "Оплот" (парадно-демонстраційний, "американський" та Міноборони) на першій репетиції військового параду у Києві

Новий "Оплот" в авральному порядку, з залученням працівників інших держпідприємств (навіть тих, що не входять в Концерн), таки вдалося зварити на початку серпня ц.р. Його навіть побачили на першій генеральній репетиції параду у Києві 18 серпня цього року. Однак, вже перед початком другої репетиції, "сира" й зовсім необкатана машина не витримала суттєвих навантажень й вийшла з ладу. На параді "парадний" "Оплот" замінили на Т-64БМ2.

Своєю чергою, з оновленими Т-64БМ2, які окрім демонстраційного показу на параді мали бути поставлені Збройним силам України, підвищив їх спроможності, ситуація не краща.

Т-64БМ2
Три Т-64БМ2 з двигуном 6ТД на репетиції параду

За словами начальника управління бронетанкової техніки державного концерну "Укроборонпром" Євгена Анфалова, ЗІМ мав виготовити вісім комплектів до кінця липня цього року, ще два – у першій декаді серпня, ще два – у другій декаді серпня.

Т-64БМ2
Четвертий Т-64БМ2 замінив на Хрещатику "парадний" БМ "Оплот"

Однак на Хрещатику 24 серпня 2021 року. можна було побачити лише чотири таких машини (а не заявлених 10). При цьому, четверта з’явилася на заміну вийшовшому з ладу "парадному" БМ "Оплот" (на першій генеральній репетиції було лише три таких танка).

гусениці
Ті самі нові гусениці для БМП з виробництвом яких мав вирішити будь-які проблеми Завод імені Малишева

Нарешті, майже анекдотична ситуація виникла з постачаннями нових гусениць для БМП, виробництво яких опанували на ЗІМ.

Укроборонпром
"Даблстрайк" прес-служби ДК "Укроборонпром"

Свого часу, прес-служба ДК "Укроборонпром" двічі (у лютому 2019 та серпні 2020) повідомила про це здобуття. Але в реальності, за весь час Завод імені Малишева поставив ЖБТЗ лише 35 комплектів гусениць (15+10 в жовтні 2020 року й 10 комплектів в березні 2021 року).

ЖБТЗ
Один з нових тендерів на постачання гусениць, де пропозиції від ЗІМ вже відсутні

Після цього, вже в кількох нових, проведених ДП "Житомирський бронетанковий завод" влітку цього року тендерах на закупівлю нових гусениць, пропозиції від ЗІМ взагалі відсутні.

За попередньою інформацією відомо, що на посаду гендиректора заводу Малишева пропонувались кандидатури двох інших директорів бронетанкових заводів : Київського та Житомирського. Але їхні кандидатури не задовольнили керівництво "Укроборонпрому".

Укроборонпром
Зустріч української делегації з пакистанською стороною під час IDEX-2021 / Фото: ДК "Укроборонпром"

Варто додати, що на сьогодні головним викликом перед ДП "Завод ім. Малишева" є виконання пакистанського контракту на ремонт парку танків Т-80УД Ісламської Республіки. Ця угода на $85,6 млн була укладена під час міжнародної виставки озброєнь IDEX-2021 (у січні 2021 року).

Читайте також: Гусєв уточнив строки будівництва двох перших Ан-178-100Р та повідомив про поточний стан робіт