xcounter
#

Що це за А-222 "Берег", ультимативна перевага наших дронів, виробництво САУ "Богдана" та інші новини тижня

18580
2С22 "Богдана"
2С22 "Богдана"

А також про те, як перетворити F-16 у БПЛА, навіщо це США, машинний зір FPV-дрона та спроби ворога повторити Magura V5

Як завжди Defense Express у неділю пропонує добірку матеріалів тижня що минає (1-7 квітня), які набрали найбільше переглядів.

РФ має рідкісні А-222 "Берег" для Дніпровської флотилії

Після того, як у РФ повідомили про нібито створення так званої Дніпровської флотилії, то навіть серед самих рашистів постало питання з чого вона складається, бо окрім варіантів перекинути більшу частину кораблів та частин морської піхоти з Каспійської флотилії не проглядається.

Читайте також: Збройні сили Нідерландів хочуть отримати хоча б один танковий батальйон, але поки грошей немає
А-222 Берег
А-222 "Берег"

Але згодом у РФ почали говорити, що це з'єднання може бути посилене вкрай специфічними та рідкісними береговими 130-мм артилерійськими системами А-222 "Берег" зі складу Чорноморського флоту РФ. Детально про А-222 "Берег", їх можливості, характеристики та кількість - в окремому матеріалі.

"Безпілотні" F-16 як крок до нової епохи авіації

США активно експериментують у темі розробки опціонально пілотованої авіації, що є важливою відмінністю наступного шостого покоління винищувачів. Для цього діє проєкт Venom (Viper Experimentation and Next-gen Operations Model-Autonomy Flying Testbed) у межах якого перші три F-16 вже готові до випробувань у такому режимі.

Як будуть проходити випробування, яка їх головна мета та чому це дійсно крок до нової епохи авіації - за посиланням - за посиланням.

F-16

Ультимативна перевага українських далекобійних дронів та спроби ворога

А поки у США експериментують з безпілотними F-16 в Україні вже на практиці уражають російські нафтопереробні заводи на глибині у 1000 км. При цьому з максимальною точністю, яка дозволяє обходити цим дронам райони ППО, ігнорувати російський РЕБ та точно уражати установки з первинної переробки нафти.

Як саме це відбувається доволі довго було таємницею, поки CNN не опублікував деталі, які були отримані з джерел в Україні. З огляду на те, що описало американське видання, мова йде про нову генерацію DSMAC та системи наведення на термінальній ділянці, як у крилатих ракетах Storm Shadow.

Ворожий "машинний зір" та спроба повторити Magura V5

Водночас у ворога, на жаль, є успіхи у інтеграцію так званого "машинного зору" до власних БПЛА. Зокрема до FPV-дронів. При цьому вкрай дешеве, бо мова йде про готовий мікро-коп'ютер Orange Pi 5 4G та іншими блоками загальною вартістю у 120-150 доларів. Більше того, таке рішення не прив'язано до конкретного дрона та просто "навішується" на нього.

Окрім того, схоже, що РФ все ж таки намагається експериментувати зі створенням морських дронів. Зокрема 3 квітня 2024 румунська берегова охорона знайшла морський дрон невідомого походження.

дрон п-15 термит рф

Він зроблений з пошуково-рятувального катера, оснащений терміналом Starlink та бойовою частиною від радянської протикорабельної ракети П-15 "Термит". Останнє прямо вказує не те, хто є автором дрона, бо в Чорноморському регіоні ракети П-15 в строю або на зберіганні має лише РФ та Румунія.

Україна робить вже по 8 САУ "Богдана" на місяць

Ще одна позитивна новина щодо українських розробок знову була оприлюднена у західних ЗМІ. Як написав New York Times, темпи виробництва української колісної самохідної 155-мм артилерійської системи 2С22 "Богдана" від "Краматорського заводу важкого верстатобудування" (входить до складу NAUDI) складають вже 8 одиниць на місяць. Хоча ще у грудні 2023 року офіційно було повідомлено про досягнення темпу у 6 одиниць на місяць.

А що навіть більш важливо, американське впливове видання прямо дорікає американським оборонним компаніям тим, що вони не квапляться заходити в Україну, в той час, коли це вже зробили європейські оборонні гіганти. Причини цього є, як у головній проблемі США, так і заплутаною системою держорганів в Україні.

Читайте також: Який є аналог Patriot окрім SAMP/T і чому від цього не легше