xcounter
#

Рашисти вже понад 8 років працюють над дистанційно керованою БМП-3, а тепер хочуть ще й 2С25М​ "Спрут"

5272
Нібито дистанційно керована БМП-3 "Удар"
Нібито дистанційно керована БМП-3 "Удар"

Ворог вже вкотре згадує, що має проєкт роботизованої бойової машини піхоти, яку він хоче протестувати на полі бою

Гендиректор "Ростеха" Сєргєй Чємєзов в розмові з одним з ворожих пропагандистських ЗМІ заявив, що рашисти планують протестувати свою дистанційно керовану бойову машину піхоти БМП-3 в так званій "спеціальній воєнній операції". За словами Чємєзова, зараз "безпілотна" БМП-3 проходить випробування — йдеться про варіант з бойовим модулем "Синица". Машиною може управляти оператор з електронного планшета.

Ймовірно, йдеться про проєкт, над яким рашисти працювали ще з 2015 року (розробка під назвою "Удар", раніше БМП демонструвалася з бойовим модулем "Бумеранг-БМ"), тож над "роботизацією" своєї БМП-3 окупанти працюють вже понад 8 років.

Читайте також: Скільки у РФ залишилось великих десантних кораблів у Чорному морі й чому їх важливо рахувати

БМП-3
БМП-3

З лютого 2022 року окупанти не раз згадували про цей проєкт, заявляючи, що роботизована БМП-3 має стати "революційною розробкою, яка перепише правила використання бронетехніки на полі бою". Наприклад, у березні цього року рашисти розповідали, що, мовляв, дистанційно керована БМП-3 буде виконувати на полі бою розвідувальні завдання.

Судячи з усього, сьогодні одним з актуальних питань для рашистів у впровадженні роботизованих БМП-3 полягає в тому, а чи вистачить їм машин у випадку масовості такого експерименту. Той же очільник російського Центру воєнно-політичних досліджень Алєксєй Подбєрєзкін заявив, що "дистанційно керована БМП-3 це добре, але в нас не роботизованих БМП-3 не так багато". Звичайно, уточнюючи, що зараз промислові процеси з виробництва бронетехніки "максимально пришвидшується.

Якщо говорити про втрати ворогом їхніх БМП-3 на полі бою, то станом на той же березень 2023 року втрати фіксувалися на рівні як мінімум 240 одиниць. Сьогодні портал Oryx фіксує число загалом у 341 одиниць БМП-3.

У контексті роботизованих розробок ворог також заявляє, що "у найближчій перспективі" — оснастити безпілотними технологіями й самохідну гармату 2С25М "Спрут". Нагадаємо, що раніше у цьому році окупанти зрештою "проштовхнули у серію" цю самохідну алюмінієву труну зі 125-мм гарматою та протикульною бронею. Втім, подробиці саме про дистанційно керовану версію поки не розголошуються.

2С25М "Спрут-СДМ"
2С25М "Спрут-СДМ"

Говорячи про безпілотні розробки противника, тут ще можна згадати, що ще у 80-х роках радянські військові тестували систему управління спершу для танка Т-54, а згодом і для Т-72. Але сьогодні окупанти використовують свої Т-54/55 чи МТ-ЛБ як машини-камікадзе методом "заблокувати педаль машини й встигнути вчасно втекти, поки вона не злетіла у повітря на мінах".

БМП-3
Уражена російська БМП, фото ілюстративне

Водночас у липні цього року той же "Ростех" заявляв, що їм вдалося створити новий програмно-апаратний комплекс "Прометей" для роботизації БМП чи БТР, завдяки якому машина зрештою зможе сама рухатися по визначених точках і визначати найкращий маршрут з урахуванням перепон.

Читайте також: ОПК України кратно збільшив виробництво озброєння у порівнянні з 2022 роком: а кількість зброярів досягла 300 тисяч