xcounter
#

ОПК України кратно збільшив виробництво озброєння у порівнянні з 2022 роком: а кількість зброярів досягла 300 тисяч

5847
БТР-4
БТР-4

Український оборонно-промисловий комплекс став на 80% приватним й не лише кратно збільшую виробництво, а й активно опановує випуск нових видів озброєння та військової техніки

Українська оборонна промисловість, попри находження під постійними далекобійними ударами РФ, змогла не лише зберегти виробництво озброєння, а й кратно збільшити його кількість.

Сьогодні, 27 грудня, Президент України Володимир Зеленський зустрівся з керівниками та працівниками державних і приватних компаній оборонно-промислового комплексу повідомивши під час випуску, що загалом виробництво озброєння та військової техніки в Україні збільшилось втричі у порівнянні з 2022 роком.

Читайте також: Як CAESAR показав себе в польових умовах, і чи братимуть ЗСУ ще такі САУ

Також було створено нові виробництва у сфері артилерійських боєприпасів, а також боєприпасів для дронів. Відносно останніх, то треба розуміти, що Україна у питанні виробництва артснарядів об'єктивно активізувалась лише у 2022 році, а питання виробництва боєприпасів для БПЛА почало виходити за межі волонтерських проєктів лише у цьому році.

На фоні потреби Україні в озброєння змінився й ландшафт ОПК, як було зазначено, зараз у сфері оборонно-промислового комплексу 4 з 5 компаній - приватні, а загалом у сфері ОПК працює 300 тисяч робітників. Цю цифру можливо порівняти лише з показниками, які тиражувались в "Укроборонпромі" у 2014-2016 роках - 86 тисяч фахівців. Й тоді цей держконцерн відповідав приблизно за 50% від виконання усього державного оборонного замовлення.

Відносно більш конкретних цифр щодо виробництва озброєння, то також сьогодні, міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін на брифінгу навів цілий ряд цифр щодо виробництва бронетехніки та протитанкових ракетних комплексів.

Як цитує його виступ АрміяInform, у 2023 році виробництво БТРів було збільшено у п'ять разів, а виробництво бронеавтомобілів у 3,4 раза. Щодо протитанкових ракетних комплексів оголошено про збільшення їхнього виробництва вдвічі.

виробництво в Україні озброєння
Фото слайду з брифінгу щодо виробництва озброєння в Україні (фото: АрміяInform)

Також очільник Мінстратегпрому повідомив, що виробництво мінометних мін різних калібрів зросло у 42 рази, а артилерійських снарядів у 2,8 раза. Саме у 2023 році опанували виробництво 125-мм танкових снарядів, 73-мм снарядів, скоріш за все до гармати БМП-1 та СПГ-9.

Водночас маємо все ж зазначити, що вказане на слайді виробництво ВОГів, зокрема ВОГ-17, а також патронів до стрілецького озброєння, в Україні було ще до 2021 року.

І хоча цифри про збільшення виробництва без наведення попередніх об'єктивно малоінформативні, але навряд варто допомагати ворогу. А головним є дійсно те, що український оборонно-промисловий комплекс продовжує не просто працювати, а збільшувати обсяг виробництва.

Читайте також: У РФ створюють нову РСЗВ "Возрождение" на базі системи дистанційного мінування "Земледелие"