xcounter
#

Як найновіший російський "Циркон" все одно провалив свою головну задачу заради якої і створювався

6608
Випробувальний пуск гіперзвукової ракети "Циркон"
Випробувальний пуск гіперзвукової ракети "Циркон"

Попри те, що "Циркон" дійсно має гіперзвуковий двигун це все одно не дозволяє виконати головну задачу та означає ще один глобальний провал російського "аналоговнєта"

Коли у 2019 році ватажок рашистів Путін офіційно проголошував про існування новітньої гіперзвукової ракети "Циркон", то вона одразу потрапила у перелік так званих вундерваффе", бо для неї декларувались виключні характеристики.

Нібито швидкість у 9 Махів, дальність до 1000 км, а головне призначення - знищення кораблів "вірогідного противника", а також наземних цілей. Саме на гіперзвук був зроблений окремий акцент, бо у Кремлі декларували те, що такі ракети не може перехопити будь-яка існуюча та навіть перспективна система ПРО.

Читайте також: Канада вивела з експлуатації тренувальні CT-155 Hawk, які можуть бути корисним для ЗСУ

Пройшло декілька років й вже під час повномасштабного російського вторгнення 4 травня 2023 року Сили оборони України вперше успішно перехопили іншу вундерваффе Путіна - Х-47 "Кинжал". Але доволі швидко підтвердилось, що "Кинжал" лише формально є гіперзвуковим, бо немає прямотічного гіперзвукового двигуна, а є лише твердопаливною ракетою, яка хоч і розганяється до гіперзвукових швидкостей, але робить це тимчасово.

Х-47 Кинжал
Х-47 "Кинжал"

Вже коли збиття Х-47 "Кинжал" переросло у буденність зі 100% позначкою ефективності, як і утилізація їх бойових частин, у РФ почали визнавати, що ця ракета не така й аналоговнєтна і так дійсно на кінцевій термінальній ділянці вже ніяка не гіперзвукова. А на противагу згадували про "Циркон". Мовляв, саме там - самий справжній гіперзвук, який неможливо перехопити.

Але після успішного перехоплення Силами оборони 25 березня 2024 року одразу двох 3М22 "Циркон", якими РФ намагалась уразити Київ, викрилась вкрай важлива деталь. "Циркон" дійсно має гіперзвуковий прямотічний реактивний двигун та на маршевій ділянці має стабільну швидкість у 5,5 Маха тобто досягає гіперзвуковою швидкості рубіж якої починається з 5 Махів.

3М22
Реконструкція зовнішнього вигляду "Циркона" від КНІДСЕ

Але, по-перше, на термінальній ділянці він сповільнюється до вкрай небезпечних, але не гіперзвукових 4,5 Маха. А, по-друге, що має значно більше значення за подолання швидкісних рубежів - перехоплюються наявними в Україні засобами протиракетної оборони. Тобто та/або Patriot PAC3 або SAMP/T.

Й тепер необхідно повернутися до головної задачі, яку у Кремлі поклали на "Циркон" витративши на нього мільярди та роки розробок, який наразі дійсно є найбільш технологічною російською ракетою. "Циркон" мав уражати кораблі країн НАТО, в першу чергу - авіаносці та ракетні есмінці, а для цього проривати їх протиракетну оборону, яка в абсолютній більшості випадків представлена двома ракетами.

Перша, це Aster, яка у бойових умовах довела можливість перехоплення балістичних ракет та використовується у ґрунтовому ЗРК SAMP/T. Це такі кораблі, як французькі та італійські фрегати типу Horizon та FREMM, або британські есмінці Type 45.

Пуск зенітної ракети Aster 15
Пуск зенітної ракети Aster 15

Друга - RIM-174 Standard Missile 6, SM-6, яка є елементом протиракетної оборони американських ракетних есмінців Arleigh Burke та ракетних крейсерів Ticonderoga. А на додачу у японських Aegis-есмінців. При цьому можливості SM-6 значно ширші за Patriot.

Таким чином у РФ витратили величезні кошти на "Циркон", що означало розробку прямотічного гіперзвукового двигуна, об'єктивно складного та дорого. Але його розробка разом із ракетою все одно не дозволяє виконати концептуальну задачу - знищення кораблів навіть із наявними системами протиракетної оборони.

RIM-174 Standard Missile 6
RIM-174 Standard Missile 6

Більше того, перехоплення "Циркону" комплексом Patriot PAC3 або SAMP/T, означає його безпорадність перед найнижчим сегментом ПРО у країнах НАТО, не говорячи про можливості прорвати потужнішу систему протиракетної оборони THAAD.

Читайте також: У РФ вигадали новий напрочуд дивний захист від FPV-дронів: поки це творчість окремих рашистів